Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut'un Milli Eğitim Bakanlığı'na okulların deprem açısından risk durumunu sorduğu önergeye verilen endişe verici sonuçları ortaya çıkardı. Bakanlığın yanıtı öğretmenler, öğrenci ve veliler açısından korkuya neden olurken, sadece Adana'da 61 okulun orta ve ağır hasarlı olduğu, 19 okul için de yıkım kararı verildiği öğrenildi. Türkiye genelinde kaç okulun deprem açısından risk taşıdığı belirtilmezken, CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut acil önlem alınması için daha fazla vakit kaybedilmemesini istedi.

"61 OKUL RİSKLİ, 19'UNA YIKIM KARARI"

Türkiye'de 11 ilde büyük yıkıma yol açan Şubat 2023 depremlerinin yaralarının hala sarılamadığını belirten CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, deprem ülkesi olan Türkiye'de bu gerçeğe göre hareket edilmesinin zorunluluk olduğuna dikkat çekti. Büyük depremlerin ardından okulların deprem açısından ne durumda olduğunu öğrenmek için Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi veren Ayhan Barut, verilen yanıtı kamuoyuyla paylaştı. Ülke genelindeki okulların hasar durumuyla ilgili ayrıntılı bilgi yer almazken, sadece Adana'da toplam 61 okulun orta ve ağır hasarlı olduğu önergeye cevap olarak verildi. Bakanlık yanıtında yapılan incelemelerde Aladağ ilçesinde 2, Ceyhan'da 7, Çukurova'da 3, İmamoğlu'nda 4, Kozan'da 8, Saimbeyli'de 4, Sarıçam'da 2, Seyhan'da 26, Tufanbeyli'de 1 ve Yüreğir ilçesinde de 4 okulun orta ve ağır hasarlı olarak kaydedildiği, farklı ilçelerdeki toplam 19 okul için yıkım kararı verildiği bildirildi. Önerge yanıtında Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullar için deprem sonrası ve geleceğe dönük çalışmaların sürdüğüne de yer verildi.

"ACİL EYLEM PLANI HAZIRLANSIN"

Portakal Çiçeği Karnavalında Yerli ve Yabancı Turistlerden Büyük Katılım Portakal Çiçeği Karnavalında Yerli ve Yabancı Turistlerden Büyük Katılım

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak daha büyük acılar yaşanmadan bu gerçeğe uygun acil eylem planı uygulaması gerektiğini ifade eden CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları kaydetti;
"Biz sadece öğretmen, öğrenci ve velilerimiz açısından okulların deprem sonrası risk durumuna ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı'nın harekete geçmesini değil ülke genelinde tüm halkımız için depreme karşı seferber olunmasını istiyoruz. Çünkü risk büyük. Son büyük depremde yaşanılan acıları unutmamalı, gereken dersi çıkararak bir daha benzer acılarla karşılaşmamalıyız. Bu depremlerde on binlerce insanımızı kaybettik, çok daha fazla yaralımız var. Deprem bölgesinde insanlarımız hala çaresizlik içinde bekliyor. Uzmanların sıklıkla tekrarladığı gibi depremlerin değil ihmalin öldürdüğünü biliyoruz. Derhal depreme karşı acil eylem planı hazırlanarak önlem alınmasını talep ediyoruz. Depreme karşı dayanıklı yaşam alanları inşa etmek, okullar yapmak ve yenilemek, mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi, onarılması ve güçlendirilmesi için daha fazla zaman kaybetmeyelim."