Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Alevilerin sorunlarının bir torba yasayla çözülemeyeceğini belirterek, Meclis'te AK Parti iktidarını sert sözlerle eleştirdi. AKP'nin yaptığı düzenlemeyle Alevilik inancına ve kültürüne hakaret edildiğini aktaran Barut, "Alevilik torbaya sığmaz, derhal yasanızı geri çekin" dedi.

"YASA MECLİS'TEYKEN DIŞARIDA ALEVİLER DAYAK YEDİ"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda torba yasayla ilgili fikrini paylaşan Ayhan Barut, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 'Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevleri Başkanlığı' kurulacağını söylemişti. Alevi yurttaşlarımız 'Alevilik bir tarihi eser mi ki Kültür Bakanlığı’na bağlıyor?' diyerek tepki göstermişti. Kimsenin kabul etmediği bu konuyla ilgili yasal düzenleme Meclis'teyken, maalesef Alevi yurttaşlarımız Meclis kapısında polis dayağı yedi" diye konuştu.

MAHKEME KARARLARINI ANIMSATTI

AK Parti'nin Alevilik inancı, kimliği ve kültürüne söz konusu yasal düzenlemeyle hakaret ettiğini bildiren Ayhan Barut, düzenlemenin geri çekilmesini isteyerek şunları kaydetti:
"AKP'nin Aleviliği, Alevilerin haklı taleplerini anlamaktan ve çözüm üretmekten uzak olduğunu biliyoruz. 20 yıldır ne yaptığınız ortada. Ötekileştiren, ayrıştıran, yok sayan, bölüp parçalayan asimilasyon politikaları süslenip boyanıyor. Ama Alevilere yönelik inkarcı zihniyetin hiç değişmediğini görüyoruz. 2014’te Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, 2018’de Yargıtay’ın, 2021’de yerel mahkemelerin 'Cemevleri ibadethanedir' kararları hala uygunlamıyor. Halkın iktidarında kimse inancı, düşüncesi, yaşam şekli, dili ve farklılıkları nedeniyle ötekileştirilmeyecek."