Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş’in de katıldığı etkinlikte ÇÜTAM’ın Türk Dili, Türk Edebiyatı, Türk Sanatı, Türk tarihi, Türk kültürü üzerine çalışmalar yürütmek üzere 1996 yılında kurulduğunu ifade eden ÇÜ Türkoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşehan Deniz Abik, yaptığı açılış konuşmasında “Öncelikle hepiniz hoş geldiniz. ÇÜTAM’a tahsis edilen ‘Eski Düyunu Umumiye’ binası, Kısacıkzade Konağı ÇÜTAM Kültür Evi olarak 10 yıldır Adanalılara hizmet vermektedir. Her Çarşamba  Saat: 15.30'da farklı alanlarda bilim insanlarının halka açık konuşmaları Adanalıların aktif katılımıyla gerçekleşmektedir. Dünyaca tanınan 28.000 makaleye doğrudan erişimi olan makale veri tabanımız herkesin kullanımına açıktır. ÇÜTAM Kültür Evimiz birçok etnolojik malzemesi ile bir müzeye dönüşme yolunda ilerlemektedir. Etkinliklerimize katılım katılmak isteyen herkese kapımız açıktır.” dedi.

REKTÖR PROF. DR. BERİŞ, “ATB UZAY ÜSSÜ GİBİ”

Adana Ticaret Borsasının girişinden çıkışına kadar dünya standartlarında bir Ticaret Borsası olduğunu söyleyen Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, “Yaşadığı kent ve ülke için iyi işler yapan insanları saygıyla telafuz etmek lazım.  ATB’nin 2018 yılına kadar kullanılan hizmet binasını; o günün şartlarına göre iyi işler yapmışlar. Ama şimdiki Ticaret Borsası adeta bir uzay üssü gibi. Kendinizi Amerika'da New York Borsası'nda gibi hissediyorsunuz. Şahin Başkanı kutluyorum. 2009’dan bugüne kadar büyük emeklerle Adanamıza yakışan, çok modern bir kompleks yapmışlar. Herkesin görmesi lazım. Çok güzel bir eser inşa etmişsiniz. Yönetime ve ekibinizi çok teşekkür ediyorum. Ellerinize sağlık.” diye konuştu.

BİLGİÇ, “EKONOMİK DÖNÜŞÜMÜNÜN AYNASI OLDUK”

1913 yılında kurulan Adana Ticaret Borsası; dünden bugüne nasıl değiştiğini, nasıl geliştiğini slayt sunum yaparak katılımcılara detaylı bilgi veren Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, 112 yıllık tarihi süreci açık bir dille aktardı.

Başkan Şahin Bilgiç, “Adana Ticaret Borsamız Cumhuriyet’ten önce kurulmuş asırlık çınardır. Resmi olarak faaliyetine başlamadan önce 1860'larda başlayan bir yolculuğu var. Pamuk ticareti üzerine kurulan en eski iki borsadan biridir. O dönem “Kapanı Pembe” Pamuk Pazarı olarak adlandırılmış, yani kapan Pazar yeri, pembe’de pamuğun ilk çiçek açtığı halidir. Kurulduğu günden bugüne bir çok yenilik yapmıştır. Tek bir ürün tesciliyle başlayan borsamız ülkemizdeki 115 Ticaret Borsası içerisinde en geniş ürün kotasyon listesine sahip bir ticaret borsası olmuştur. Kara tahtaya yazılan rakamlar artık elektronik ortamda tek tuşla yapılmaktadır. Geçmiş dönemlerde akla bile gelmeyen Lisanslı Depoculuktaki depolama kapasiteleri çok hızlı artış göstermektedir. Üye sayımız kat be kat artmıştır. ATB’de alıcı ve satıcı hem yüz yüze hemde elektronik ortamda işlem yapar hale gelmiştir. On yıl öncesine kadar 807 metrekarelik 8 katlı binada iken, şimdi ; yatay mimarisi ve günümüz modern Ticaret Borsacılığı anlayışını en üst noktada temsil eden 72 dönümlük borsa kompleks alanımızda üyelerimize, üreticilerimize dolayısıyla Adana ve bölgemize çağdaş hizmet verir hale geldik. Örnek verecek olursak son bir kaç yıl içerisinde iki kez Türkiye birinciliği ve en iyi kuruluş ödülüne layık görüldük. Bu özverili çalışmanın sonuçlarını altın harflerle ticaret borsamızın tarihine yazdırdık. Aldığımız tarihi çınar olan emaneti; kurumsallıkta ve faaliyetleri zirveye taşıdık. Hedefimiz; bulunduğumuz konumu daha ileriye taşımaktır. Bugün burada Adanamızın güzide bir kültürel mirası içerisinde köklü bir kuruluş olan ATB’nin dününü ve bugününü sizlerle paylaşmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim.” şeklinde konuştu.

Adana, Dijital Dönüşümde Öncü Olmaya Hazırlanıyor
Adana, Dijital Dönüşümde Öncü Olmaya Hazırlanıyor
İçeriği Görüntüle

Katılımcıların merak ettiği soruların yanıt bulmasının ardından Rektör Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, ATB Başkanı Şahin Bilgiç’e günün anısına teşekkür belgesi verdi.