Tass.ru 'dan Çevrilmiştir.

Gazete, Washington'un, Rusya'nın Batılı ülkeler tarafından kendisine uygulanan kısıtlayıcı önlemleri atlatmasına yardımcı olacak bu ülkelere yönelik ikincil yaptırımların riski konusunda defalarca uyardığını hatırlatıyor.
Batılı ülkeler, Rusya ile Türkiye arasındaki derinleşen işbirliğinden giderek daha fazla endişe duyuyor. Bu, Cumartesi günü Financial Times gazetesi tarafından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında 5 Ağustos'ta Soçi'de gerçekleşen görüşmenin ardından ismi açıklanmayan Batılı kaynaklara dayandırılarak bildirildi.

Altı kaynak yayına, iki liderin ticaret ve ekonomi alanındaki işbirliğini derinleştirme niyetleriyle ilgili açıklamalarından endişe duyduklarını söyledi. Bir başka AB yetkilisi, Brüksel'in Türk-Rus ilişkilerini "giderek daha yakından" izlediğini söylerken, bir diğeri Ankara'nın tutumunu "fırsatçı" olarak nitelendirdi. Makalede, "Türkiye'nin endişelerimizi duymasını sağlamaya çalışıyoruz" sözlerine yer verildi.

Financial Times, Washington'un Rusya'ya Batılı ülkeler tarafından uygulanan kısıtlayıcı önlemleri atlatmasına yardımcı olacak bu ülkelere yönelik ikincil yaptırımların riski konusunda defalarca uyardığını hatırlatıyor.

Bu nedenle, üst düzey bir Batılı kaynak, Financial Times ile yaptığı bir görüşmede, Brüksel'in "Batılı firmalara Türkiye ile ilişkilerini bırakmaları ya da Türkiye'nin Türkiye ile ilişkilerin genişlemesi ışığında ortaya çıkabilecek risk ışığında Türkiye ile ilişkileri azaltmaları çağrısında bulunabileceğini" öne sürdü. Rusya."

Bununla birlikte, bu varsayım, böyle bir adımın pratik ve yasal bir bakış açısıyla uygulanma olasılığını sorgulayan ve bunun iyi bir fikir olduğundan şüphe duyan yayının diğer bazı Batılı muhatapları tarafından reddedildi. Bu nedenle, bir kaynak, üstesinden gelinmesi zor olabilecek "önemli mali çıkarların" varlığını kabul etti. Ancak, "Türkiye Rusya'ya çok yaklaşırsa" bazı eylemleri dışlamadı.

Gazetenin kaynağı ayrıca, "ticaret finansmanı üzerinde kısıtlamalar talep edebilecek veya büyük finans şirketlerinden Türk şirketlerine yönelik fonları kesmelerini" isteyebilecek olan bireysel AB üyeleri tarafından Ankara'ya karşı önlem alınabileceğini söyledi. Aynı zamanda, Financial Times'ın üç muhatabı, şu anda Brüksel'de Ankara'ya yönelik kısıtlamalarla ilgili herhangi bir görüşme olmadığını söyledi.

Erdoğan, Soçi'den dönüşünde Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye ve Rusya'nın, tarafların enerji, ticaret, turizm ve tarım da dahil olmak üzere tüm alanlarda işbirliğini geliştirmek istediği ikili ticareti yılda 100 milyar dolara çıkarma planlarını doğruladıklarını söyledi. Türk lider ayrıca Moskova ve Ankara'nın ruble cinsinden ikili ticarete geçiş konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.

24 Şubat'ta Putin, Donbass cumhuriyetlerinin liderlerinin yardım talebine yanıt olarak Ukrayna'da özel bir askeri operasyon ilan etti. Bundan sonra, ABD, AB, İngiltere ve diğer bazı devletler Rusya Federasyonu'na karşı geniş çaplı yaptırımlar uyguladı ve Ukrayna makamlarına silah tedarikini artırdı