Hatırlanacağa üzere Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay ve Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin aday gösterilmeyince CHP’den istifa etmiş ve İYİ Partiden adaylıklarını açıklamışlardı.

Siyasi parti değiştirince süreç içinde başlamış olan Toplu İş Sözleşme Görüşmeleri sonucunda Başkan Soner Çetin en düşük işçi maaşını 35 Bin, Başkan Akif Kemal Akay ise en düşük işçi maaşını (Ben daha fazla verdim demek için) 36 bin Lira olarak açıklamıştı.

Aslında Başkanların en düşük işçi maaşı olarak 30 Bin Liraya evet dediği ancak işçiler daha yüksek ücret talep edince görüşmeler devam etmişti.  Başkanlar Çetin ve Akay, siyasi parti değiştirince işçilerin gönlünü (Oyunu) alabilmek için son dakika kesenin ağzını açtı. Başkanlar Soner Çetin ve Akay en düşük işçi maaşını yükselterek,  35-36 bin Lira olarak verebilmek için ilginç bir taktiğe başvurdukları iddia edildi.  

“EMEKLİ KÖK MAAŞI GİBİ, EN DÜŞÜK KÖK İŞÇİ MAAŞI”

İddiaya göre Seyhan ve Çukurova Belediyelerinde emeklilerin “Kök Maaş”ı gibi en düşük “işçi Kök Maaşı” tektiği uygulandı. Yani iddiaya göre aslında en düşük işçi maaşı 30 Bin TL. Ancak Başkanların özel “Olur”u ile en düşük işçi maaşı 35-36 bin TL’ye yükseltiliyor.  Böylece işçilerin gelecekte alacağı zamlar, aynı emekli aylıklarındaki Kök Maaş gibi işçi kök maaşı üzerinden hesaplanacak. Bunun yanında iddiaya göre Başkanlar seçimden sonra isterse en düşük işçi maaşını 36 bin lira yerine, imza altına alınacağı öne sürülen 30 bin lira olarak ödeyebilecek. Ya da sonraki zamlar, en düşük kök maaş olan 30 bin lira üzerinden hesaplanarak reel olarak düşük zam verilmiş olacak veya Milyonlarca emeklinin geçtiğimiz yıl alamadığı gibi hiç zam alamayacak.

BAŞKANLAR VE SENDİKA YETKİLİLERİ SÖZLEŞMENİN AYRINTILARINI KAMUOYUYLA PAYLAŞSIN

Başkan Kadir Aydar, 23 Nisan'ı Çocuklarla Beraber Geçirdi Başkan Kadir Aydar, 23 Nisan'ı Çocuklarla Beraber Geçirdi

İşçiler ise tedirgin. Talep edilen ise Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ve DİSK Genel İş sendikasının yetkililerinin imzalanan sözleşmenin tüm ayrıntılarını kamuoyuyla şeffaf şekilde paylaşılması. İddia odur ki, şayet Akay ve Çetin şayet seçimi kaybederse sendikanın mevcut sözleşmeyi uygulatmak için yeni yönetimlere sıkıntı yaracak. Bu iddiaların gerçeği yansıtıp yansıtmadığının ortaya çıkması ve gerçeğin işçiler tarafından bilinmesi için imza altına alınan sözleşmenin kamuoyuna şeffaf şekilde paylaşılması gerekiyor. Kimsenin zan altında kalmaması için şeffaflık önem arz ediyor.