Beslenelim sağlıklı olalım derken sağlığınızdan olabilecek duruma gelebiliyoruz.

Genellikle ambalajlı ürünlerde gıda bozulmaları var diye biliyoruz.Burda dikkatinizi çekeceğim önemli bir konu var.

Öncelikle alınan gıda ürünlerinin ambalajlı olanlarında son kullanma tarihine bakılması gerekiyor. Günü geçmiş gıdalarda besin zehirlenmesi yaşanabilmektedir. Bunun için etiket okuma alışkanlığı edinilmesini tavsiye ediyorum. Bir konu daha var ki son zamanların gündeminde ve ciddi bir konu.
Besinlerin suçu yok ,sorun kullanılan pestisitler.

Hadi biraz açalım bu konuyu. Besin zehirlenmeleri  yaşanmakta. Son gündemde önce nar sonra ıspanak oldu.

Kullanılan tarım ilaçlarının besinler üzerinden temizlrnememesi sonucunda üzücü durumlarla karşı karşıya kalıyoruz. Aldığımız sebze ve meyvelerin temizliğinde yanlış bildiklerimizi var . Sebze temizlenmesinde bilinen yöntemler tuzlu su, sirkeli su veya saf su kullanılarak besin temizliği yapılmaktadır.

Uzmanların bu konudaki tavsiyesi karbonat kullanılması gerektiğidir.

Çünkü tarım ilacı yani pestisit içeren sebzelerin sirkeli suda bekletilerek temizlendiğini sandığımız durum hiç de öyle değildir. Bunun için sebze ve meyveleri karbonatlı su ile temizleyerek arkasından saf su ile temizleyerek tüketilmelidir. Karbonat ile temizleme işlemi  karbonatlı  su içinde ortalama 15 -30 dakika kadar bekletilerek sonrasında bol su ile durulama yapılarak tüketilmesi gerekmektedir. Kullanılan tarım ilaçları ne yazık ki tarım ürünlerine  fayda değil zarar veriyor.  Pazardan,  manavdan aldığınız sebze ve meyveleri kontrol ediniz. Çatlak olan yaralı olan sebze meyvelerin tüketiminde kaçınınız . Çünkü pestisit daha çok yayılmış durumda olacaktır. Son gündemin ıspanak ve nar zehirlenmesi olayları çok üzücü bir durumdur. Lütfen aldığınız besinlere dikkat edin. Kendinize ve ailenize doğru şartlarda temizlenmiş besinler hazırlayın. Sağlıklı günler dilerim.


Diyetisyen Hediye TABAKTAŞ.