Sümer, “Vatandaşlarımız kapıdan içeri adım attıkları anda dökülen bir yapıyla karşı karşıya kalıyorlar. Bu binalar depremzede vatandaşımıza birer lütuf gibi sunulamaz.” dedi.
KÂR HIRSI LİYAKATSİZLİĞİ GETİRDİ
TOKİ konutlarındaki temel sorunun denetimsizlik ve taşeron sistemi olduğunu vurgulayan Orhan Sümer, dev ihaleleri alan ana müteahhit firmaların kâr hırsıyla işi liyakatsiz ellere bıraktığını savundu.
Sümer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Buradaki temel sorun, TOKİ'nin dev ihaleleri verdiği ana müteahhit firmaların kâr hırsıyla işi liyakatsiz taşeronlara devretmesi, TOKİ yetkililerinin de bu süreci sonuna kadar takip etmemesidir. İşçiliğin yerlerde süründüğü bu konutlar, devlet ciddiyetinden uzak bir anlayışın eseridir.”
YATAK ODALARINA KADAR YAĞMUR GİRİYOR
Binaların daha ilk sınavında sınıfta kaldığını belirten Sümer, teslim edilen konutlardaki teknik kusurları tek tek sıraladı. Henüz yeni biten binalarda malzemelerin çürümeye başladığını ifade eden CHP’li Sümer, şunları söyledi:
“Bakın, daha ilk yağan yağmurda maalesef kayan topraklar, merdivenler, 3'üncü ve 4'üncü kata kadar yağmur alan, insanların yatak odalarına kadar su giren binalarla karşı karşıyayız. Kalitesiz malzeme kullanıldığı binaların her köşesinden belli oluyor. Peyzajı bitmemiş, altyapısı eksik bir yapıyı vatandaşa 'tamam' diye sunamazsınız.”
TOKİ HER ÇİVİNİN SORUMLULUĞUNU TAŞIMALIDIR
Sümer, TOKİ’nin sadece ihale makamı olmadığını, teslim edilen her konutun güvenliğinden ve kalitesinden sorumlu olduğunu hatırlatarak yetkilileri göreve çağırdı.
“TOKİ yaptığı işin sadece ihalesini yapmakla yetinmez," diyen Sümer, konuşmasını şöyle noktaladı: "Teslim edilen her bir dairenin, çakılan her bir çivinin sorumluluğu devletin omuzlarındadır. Vatandaşımızı bu çürük ve eksik yapılara mahkûm edemezsiniz.”




