Adanahabermerkezi.com
Doğru, 2025 yılında sübvansiyonlu kredi faiz desteği bütçesinin Hazine tarafından artırılmamasının, üretici üzerindeki finansman yükünü daha da artırdığını belirtti.
Mutlu Doğru yaptığı açıklamada, özellikle don ve kuraklık gibi doğal afetlerin rekoltede düşüşe yol açtığını, buna rağmen çiftçinin artan üretim maliyetleriyle üretime devam etmeye çalıştığını vurguladı.
“Üreticimizin en büyük desteklerinden biri olan sübvansiyonlu kredi sistemi, faiz desteği bütçesi artırılmayınca yetersiz kaldı. Bu durum çiftçinin finansman maliyetini artırdı” diyen Doğru, çiftçilerin uygun faizli ve uzun vadeli finansmana erişmesi gerektiğinin altını çizdi.
Başkan Doğru ayrıca, KOBİ’lere sağlanan “Nefes Kredisi” modelinin çiftçiler için de uygulanabilir hale getirilmesi gerektiğini belirtti:
“Tarımda üretimin sürdürülebilirliği için çiftçimize nefes aldıracak yeni finansman modelleri gerekiyor. KGF destekli, düşük faizli ve vadeli kredi imkânları çiftçiye de tanımlanmalıdır.”
Mutlu Doğru’nun çağrısı, üretimin devamı, tarımsal istikrar ve gıda güvenliği açısından finansal desteklerin güçlendirilmesi gerektiği yönünde dikkat çekici bir mesaj olarak değerlendirildi.