Öğretim Görevlisi Dr. Çağla Okyar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele Uzm. Dr. Eriş Bilaloğlu, Uzm. Dr. Selim Ölçer ile Uzm. Dr. Selahattin Menteş konuşmacı olarak katıldı.

DR. SUNTUR, “DÖNEM DİJİTAL KUYRUK DÖNEMİ”

TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten’in de katıldığı panelde Cumhuriyetin kuruluşundan sonra her mahallede Sağlık Ocaklarının varlığından söz eden Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Suntur, “Hekim, ebe, hemşireler köy köy, mahalle mahalle dolaşarak insanların bağışıklamalarını, tedavilerini sağlıyorlardı. Bir dönem hastaneye giden vatandaş muayene kuyruğu, ilaç ücreti hesaplama kuyruğu, para ödeme kuyruğu, aldığı ilacın parasını ödeme kuyruğu yaşadı. Şimdilerde ne oldu? Dijital kuyruklar oluştu. Alınamayan randevular. Yapılamayan ameliyatlar durumuna gelindi. Bu panel ile sağlık politikalarındaki değişmelere, halkın ve emekçilerin mücadelelerine göz atacağız. Hepimiz için ufuk açıcı bir panel olması dileğimle emek veren herkese teşekkür ederim.” dedi.

‘Cumhuriyet Dönemi Sağlık Politikaları’ Paneli

ÖĞR. GÖR. DR. OKYAR, “TTB HEKİMLİK MESLEĞİ ONURUNUN KORUYUCUSUDUR”

Düzenlenen panel ile sağlık politikalarının evrimi ve hekim hareketlerinin tarihine göz atmak için bir araya geldikleri belirten Panelin Moderatörü Öğretim Görevlisi Dr. Çağla Okyar “Sağlık politikaları ve hekim hareketleri, sürekli olarak evrim geçirmekle birlikte, toplumun sağlık ihtiyaçları ve beklentilerine göre etkili, adil ve sürdürülebilir olmalıdır. TTB sağlığa erişimin, sağlık hakkının savunucusu, halkın sağlığının teminatı ve hekimlik mesleği onurunun koruyucusu olmuştur.” diyerek panelistlere tek tek söz verdi.

‘Genç Cumhuriyet Dönemi Sağlık’ konu başlığıyla görsel sunum yapan Uzm. Dr. Selahattin Menteş, 1923-1960 yılları arasında sağlık politikalarındaki değişme ve gelişmeler temel özellikleri bağlamında üç döneme ayrılarak incelenebileceğini ifade ederek bunların; “Refik Saydam Dönemi, Behçet Uz Dönemi ve Nusret Fişek Dönemi olarak ayırabiliriz. Bu dönemlerde büyük mücadeleler verildiğini ve sağlık sistemine ciddi halkın yararına proje ve çalışmalar üretilmiştir.” diye konuşan Uzm. Dr. Menteş, Sıtma, verem, trahom, frengi hastalıklarıyla olan mücadeleleri, muayene ve tedavi evleri, hıfzısıhha enstitüsü ve okulu, memleket hastaneleri, numune hastaneleri, Milli Türk Tıp Kongreleri, meslek hastalıkları hastaneleri ve SSK’nın altın yılları konularına da açıklık getirdi.

Uzm. Dr. Eriş Bilaloğlu’nun ‘Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılında Nasıl Bir Meslek Örgütü’ konu başlığıyla 1980’den günümüze sağlık politikaları ve sağlıktaki dönüşümü anlattı. Uzm. Dr. Selim Ölçer ise örgütlülüğün önemine değinerek TTB’ne sahip çıkılması, ayrışma yapılmadan hekimlik değerlerin yüceltilmesi gerektiğini söyledi.

‘Cumhuriyet Dönemi Sağlık Politikaları’ Paneli

Diş Hekimlerine “Klinik Yönetiminde 13 Altın Metot” Anlatıldı Diş Hekimlerine “Klinik Yönetiminde 13 Altın Metot” Anlatıldı

Merak edilen soruların yanıt bulmasının ardından moderatör ve panelistlere teşekkür edilerek plaketleri verildi.