Daha ekonomik ve sağlıklı olduğu için aileler, kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere domates ve biber salçasını yaparak damda kurumaya bıraktı.  Salça yapımı Eylül ayında artarken damda salça kurutanlara meteorolojiden uyarı geldi. 

Ani Yağışlara Dikkat!

Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğünce yapılan açıklamada Adana ve Çevresinde Pazartesi gecesinden itibaren yer yer sağanak yağış bekleniyor. Yağışların aralıklı olarak Adana'nın değişik ilçelerinde Çarşamba gecesin kadar sürmesinin beklendiği açıklandı. Yağışları kısa süreli ve yerel olması beklenirken salçasını kuruması için damda seren vatandaşların dikkatli olması gerekiyor. Ani yağışa hazırlıksız yakalanmamak için salçanın üzerine konulmaya hazır naylon branda bulundurmak emeğin boşa gitmesini önleyebilecek.

damda salça kurutma

Anız Yangınlarına Karşı Salçayı Korumayı Unutmayın!

Salçasını damda kurutan vatandaşları ikinci önemli sorunu Anız yangınları sonucunda rüzgarın taşıdığı küller. Bu küllerden salçayı korumak için tülbent veya cibindilik gibi ince çarşaf yeterli olabiliyor.

Genel Bilgiler: 

Güneşte salça nasıl yapılır?

Saplarını ve çekirdeklerini temizleyin. Kıyma makinasından veya robottan çekin. Yeteri kadar tuz atıp,aynen domates salçasında olduğu gibi düz kaplara koyup,güneşte katılaşana kadar bekletin. Salçanızı daha kolay yapmak için, salça makinası da kullanabilirsiniz.

Güneşte salça nasıl kurutulur?

Domates ve Biber salçası damda serilirken tepsilere ince bir tabaka olarak serilmeli.  Bol güneşin olduğu yere konulan Salçanın üzerini tülbent ile örtülmlidi. Salça sık sık takip edilmeli ve her gün en az bir iki defa tahta kaşık ile karıştırılmalıdır. Salça suyu gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salça kıvama gelmiş olacaktır.

Iyi salça nasıl anlaşılır?

Biber veya domates farketmeksizin Organik Salça daha canlı ve parlak kırmızı bir renge sahiptir. Eğer salça, soluk bir renge sahipse o salça muhtemelen organik değildir. Bir salçadan maksimum lezzet ve sağlık açısından fayda alabilmek için soluk renkli, organik olmayan salçalardan uzak durulmalıdır.