5ocakgazetesi.com’a değerlendirme yapan ÇMO Adana Şube Başkanı Deniz Orhan, ülkenin dört bir yanında yaşanan anız yangınlarının, herkesi, derinden sarsan trajik kayıplara ve büyük çevresel tahribata yol açtığını anımsattı.

“SON YANGINLAR ACI GERÇEĞİ BİZE TEKRAR HATIRLATTI”

Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Kastamonu ve daha birçok ilde yaşanan yangınların yıllardır göz ardı edilen ve ders alınmayan acı gerçekleri bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade eden Orhan “Binlerce dönümlük ekosistemimiz, dikkatsizlik ve bilinçsizlik yüzünden tahrip olmuştur.” tespiti yaptı.

“ANIZ YANGINLARI TOPRAĞIN VERİMİNİ DÜŞÜRÜYOR, EKOSİSTEM’E ZARAR VERİYOR”

Anız yangınlarının toprağın verimini düşürdüğünü, havayı kirlettiğine dikkat çeken Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Deniz Orhan şu mesajları verdi:

“Adana, tarımsal üretimde önemli bir merkezdir ve bu bölgedeki anız yangınları, yalnızca tarım sektörümüzü değil, aynı zamanda bölge halkını ve çevremizi de büyük tehlikeye sokmaktadır. Hasat sonrası kalan bitki örtüsünün yakılması sonucu çıkan bu yangınlar, birçok ciddi soruna yol açmaktadır. Anız yangınları, toprağın verimliliğini ciddi şekilde azaltmakta ve ekosisteme onarılmaz zararlar vermektedir. Erozyon riskini artıran bu yangınlar, toprağın üst katmanında yaşayan faydalı mikroorganizmaların yok olmasına neden olmaktadır. Bu durum, uzun vadede tarımsal üretimi olumsuz yönde etkileyerek, geleceğimizi tehdit etmektedir.”

“ANIZ YANGINLARI HAVA KİRLİLİĞİNİ ARTIRIYOR”

Anız yakmanın Hava Kirliliği ve Sağlık Sorunlarına neden olduğunu da kaydeden ÇMO Şube Başkanı Orhan Sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anız yangınları, atmosfere salınan zararlı gazlar sebebiyle hava kirliliğini artırmakta ve iklim değişikliğine olumsuz katkıda bulunmaktadır. Özellikle solunum yolu hastaları bu durumdan olumsuz etkilenmekte, halk sağlığı büyük tehlike altına girmektedir. Ayrıca karayolları civarındaki anız yangınları, görüş mesafesini azaltarak trafik kazalarına sebep olmaktadır.”

“UYGULANAN CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL”

Anız yakma konusunda para cezası uygulanmasına rağmen, bu cezaların caydırıcı olmadığının görüldüğüne dikkati çeken Deniz Orhan “ Bu ceza 2024 yılında 1 dönüm arazi için 386 Tl gibi komik bir miktardır. Bu nedenle daha radikal önlemler alınması zorunluluk arz etmektedir. Anız yangınlarının önlenmesi için çiftçilerin bilinçlendirilmesi, anız yakma yasağının sıkı denetimi ve alternatif tarım yöntemlerinin teşvik edilmesi gerekmektedir. Eğitim kampanyaları, cezai yaptırımlar ve alternatif yöntemlerin kullanımı, bu felaketlerin önlenmesinde kritik rol oynayacaktır.” Dedi.

“SORUN, DEVLET VE VATANDAŞ İŞBİRLİĞİYLE ÇÖZÜLÜR”

Adana’daki anız yangınları, hem bölge halkını hem de çevreyi ciddi şekilde etkilediğine vurgu yapan Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Deniz Orhan, Çevre Mühendisleri Odası olarak kamuoyunu bilgilendirme görevi dışında soruna çözüm ortağı olmaya hazır olduklarını ifade ederek “Bu durumun önüne geçmek için devletin ve vatandaşların iş birliği içinde hareket etmesi şarttır. Anız yangınları, yalnızca çevresel değil, toplumsal bir sorundur.” Mesajıyla sözlerini tamamladı.