6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından evi yıkılan onlarca vatandaş afet konutlarını almaya hak kazanamadı. Deprem bölgesinde bulunan büyükşehirlerde aynı ilçede hasarsız başka konutu olanlar afet konutlarından faydalandırılmadı. Daha önceden çıkartılan bir yönetmelikte ki bir maddeden ötürü, depremde aynı ilçede evi olan ve bir evi yıkılan yurttaşlar kendilerinin yaşadıkları mağduriyet karşısında yok sayılmalarına tepki göstererek, haklarını aramaya devam ediyor.

DEPREMİN ŞOKUNU ATLATAMADILAR

Adana’da 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde bir bölümü yıkılan ve bir bölümü de hasar gören Ekin Apartmanında 70 kişi hayatını kaybetmişti. 42 dairelik apartmanda yurttaşlar henüz depremin şokunu atlatamamışken, bir darbede bu kişilere deprem yönetmeliğinden geldi. Afet Sebebi ile Hak Sahibi Olanların Tespiti Yönetmeliği’nin 9 maddesinde, “Afetten doğrudan doğruya veya dolaylı olarak zarar gördükleri tespit edilen veya zarar görmeleri muhtemel bulunan kimselerden, kendisine veya eşine ait müstakil başka konutu veya dairesi bulunanlar hak sahibi sayılmazlar ve bu gibilere yeniden konut yapılmaz ve konut kredisi verilmez” ifadeleri yer aldı. Bu maddeye göre aynı ilçede iki evi olan depremzedelerin afet konutlarında hak sahibi olmamalarına bu durum neden oldu.

Depremde Evi Yıkılan Adanalı Depremzedeler, İkinci Yıkımı Yaşıyor!

KEMRİK: İTİRAZ SÜRECİNİ BEKLİYORUZ

Ekim Apartmanı sakinlerinden ve mağdurlardan olan Ali Kemrik’de itiraz sürecini beklediklerini anlattı. İtiraz sürecinin başlamasıyla başvurularını yapacaklarını belirten Kemrik, çocuk okuttuğunu ve ikinci evinin kirasıyla çocuk okuttuğunu söyledi. Kendisinin ve ailesinin hala Mersin’in Tarsus İlçesi’nde bulunan akrabalarının yanında kaldığını vurgulayan Kemrik, “Evi yıkılan depremzedeler için afet konutları yapacaklarını öğrendik. Sevindik ve hemen gidip başvurumuzu yaptık. Fakat internetten yaptığımız başvuruda başvurumuz kabul edilmedi. Bundan yaklaşık kırk elli sene önce yayınlanmış bir AFAD Genelgesinde aynı ilçede iki evi olanların hak sahibi olamayacağı yönünde bir madde yayınlamışlar. Farklı ilçede iki evi olanlar için bir sorun yok. Sadece aynı ilçede evi olanlar için böyle bir ayrım yapılıyor. Ben zaten depremde evimi eşyalarımla birlikte kaybetmişim. Yani bu maddeyle başka ilçelerde olan Adana merkez ilçedeki dört beş tane ilçede evi olan başka komşuları hak sahibi olabiliyor. Benim Çukurova ilçesinde iki evim olmasından dolayı hak sahibi olamıyorum. Benim gibi sadece Ekim Apartmanında 3 kişi var.  Adana geneline ve diğer illerdeki sayı yaklaşık 2-3 bini buluyor” dedi.

Özel Halk Otobüsünden Düşen Kadın Öldü! Hala Seyirci Kalacak Mısınız? Özel Halk Otobüsünden Düşen Kadın Öldü! Hala Seyirci Kalacak Mısınız?

Depremde Evi Yıkılan Adanalı Depremzedeler, İkinci Yıkımı Yaşıyor!

DİĞER İLÇELERDE İKİ EVİ OLAN HAK SAHİBİ OLUYOR

Diğer ilçelerde evleri olanların hak sahibi olabildiğini vurgulayan Kemrik, “Devlet sekiz yüz bin konut yapıyor. Ve bunları yapıp vereceğim diyor. Üç bin tane konut fazla mı geliyor bu devlete. Bizlerde Türk vatandaşıyız. Devlet vatandaşının malını, canını korumak yükümlüdür. Yıkılan bir eve bir verme ev verme vaadi var. Bizim hakkımız elimizden alıyor. Yani bununla  sonuna kadar uğraşacağız.  Bu düzeltilirse hepimizin mağduriyeti kalkar. Yoksa itirazlar, mahkemeler bununla sürer gider. Şimdi itiraz başvurusu başlayacak. Muhtarlığa atılan listelerden sonra on beş gün itiraz süresinden sonra onlar tekrar cevaplayacaklar. Bu da bir ay alır. Yaklaşık bu iki aylık bir sürek var. Sonunda ikinci başvurumuz reddedilirse ardından mahkemeye başvuracağız. Ama biz mahkeme olmadan bu yanlışın çözülmesini istiyoruz. Hiç olmazsa çocuklarımıza oturacak bir ev olur veya bizim için oturacağımız bir evimiz olur. Yani biz durduk yere, deprem nedeniyle fakirleşmemiş oluruz. Kısaca onu söyleyeyim. Çünkü ilçeyi ayırmanın bir mantığı yok.  Adana'da Seyhan’da, Yüreğir'de evi iki tane evi olana ev veriyorlar. Çukurova'da bir tane varsa vermiyor.   düzeltilmesi gereken, gözden kaçan bir konu diye düşünüyoruz” diye konuştu.

İYİELMA: MAĞDURİYETİNİ ANLATTI

Evi yıkılan yakınlarını kaybeden Ekin Apartmanı sakinlerinden Sedat İyielma ise afet konutlarından hak sahibi olamadığını söyledi. Mağduriyetini anlatan İyi Elma, “Aynı apartmanda kardeşimi, yengemi ve yiğenimi kaybettim. Aile dostumuz eşi ve çocuğunu kaybettim. 6 deprem şehidimiz var. Ben onların açısını yaşıyorum. Altı can. Bunun ne demek olduğunu kimse anlıyor mu? Yaşamayan anlayamaz. Bunlara mı yanalım? Giden mala mı yanalım? Neyi yanalım? Suçumuz nedir bilmiyorum. Sağ kurtulan bir tek yeğenim var. On dört yaşında. Onu da enkaz altından kurtardılar. Ailesinin evi olmasına rağmen onunda hiçbir hak edişi yok.   On dört yaşında gene söylüyorum. Üzerine basa basa söylüyorum. On dört yaşında bir yeğenim var. Sağ kurtardık. Anne yok. Baba yok. Abla yok. Hiç kimsesi yok.  Devletin bununa el atması lazım. Bu çocuğun başka evi bile yok” şeklinde konuştu.

Depremde Evi Yıkılan Adanalı Depremzedeler, İkinci Yıkımı Yaşıyor!

BENDE ÇOCUK OKUTUYORUM

İyielma ikinci evin kira parasıyla çocuk okuttuğunu işaret etti. Kendisinin aynı ilçede yıkılan evinin yanı sıra bir evinin daha olduğunu dile getiren İyielma, “Benim de diğerleri gibi bir evim daha var Çukurova'da. Biz bunları alırken kendimiz için değil çocuklara yatırım için aldık. Ben emekliyim. Benim dört tane çocuğum var. Dört ile üniversite okuyor şu an. Üniversiteye gidiyorlar. Bunların masrafları, bunların mağduriyetleri. Evin birini kiraya vermiştim. Onların okulları için bu kirayı kullanıyordum. Yoksa aldığım emekli maaşı ile nasıl çocuk okutayım.ayni ilçede evim var diye beni afet konutlarından yararlandırmadılar. Ailesini tamamen kaybeden yiğenimin afet konutlarından hak edişinin olmamasının nedeni AFAD yetkilileri dosyayı ve dilekçeyi unutmuşlar vermemişler. Bu nedenle yiğenim mağduriyet yaşıyor. İtiraz süreci var diyor. O zaman itiraz edin diyorlar. Bizlerde bu mağduriyeti yaşayan kişiler olarak itiraz sürecini bekliyoruz. Yoksa hukuki yollara başvuracağız. Ancak biz hukuki yola başvurmadan bizlerin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Depremde Evi Yıkılan Adanalı Depremzedeler, İkinci Yıkımı Yaşıyor!

SORAR: GENELGEDEN KAYNAKLI SORUN YAŞIYORUZ

Ekim Apartmanında evi olan ve yıkılan Duran Ali Sorar’da deprem konutlarından yararlanamadı. Sorar, yönetmelikten kaynaklı ayı ilçede iki evi olan kişilere yeni yapılacak deprem konutlarında hak sahibi yapılmadığını vurgulayarak, “Genelgeden kaynaklı sorunun düzeltilmesini istiyoruz.  Genelgeden dolayı bir bizi afet konutlarında hak sahipliği vermiyorlar. Çukurova ilçesinde ikinci bir evimiz olduğu için ev vermiyorlar. Bu genelgenin düzelmesini istiyoruz. Mağduruz burada. Sadece hakkımızı istiyoruz. Kırk iki dairenin otuz dokuzuna deprem konutlarından hak verildi. Üç kişiye verilmiyor burada. Bizim mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Kiracılarım beş kişi ailecek hepsi de vefat etti.  Çok üzgünüz. Sıkıntılarımız büyük. Yedi bin beş yüz lira maaş alıyorum ben. Emekliyim. Yedi bin beş yüz lira maaşla geçinmeme imkan yok şu anda. Dava açmadan önce devlet büyüklerimiz bize bir an önce el atsalar da bunu dava açmadan çözsek. Yoksa hakkımızı hukuki yoldan arayacağız” dedi.