Hayat pahalılığı vatandaşın alım gücünü düşürdükçe düşürüyor. Özellikle asgari ücretle geçinmek zorunda kalan yurttaşlar ve emekliler enflasyona yenik düşerken pazar alışverişine çıkan kadınlar semt pazarlarından eli boş dönüyor. Adana’da Dumlupınar Mahallesi’ndeki semt pazarında pazarcı esnafının ve alışveriş yapmaya çalışan kadınların sorunlarını dinleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, vatandaşların açlık sınırının altındaki maaşlara talim ettirildiğine dikkat çekti.

“BİR DİŞ SARIMSAK 1 LİRA, 200 LİRAYA BİR KİLO ET ALAMIYORUZ”

Pazarda sarımsak satan esnafla sohbet eden CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, bir baş değil bir diş sarımsağın 1 Lira’ya satıldığına tanık oldu. Türk Lirası’nın oldukça değer kaybettiğine işaret eden Dr. Şevkin, küçük poşetler içerisinde satılan yaklaşık 10 diş sarımsağın 10 Lira’dan satıldığını gördü. Sarımsak satan esnaf, “Gram hesabı satıyoruz. Tanesi hemen hemen 1 Liraya geliyor. Vatandaşın alım gücü olmadığı için bu şekilde satıyoruz. Onu da zararına satıyoruz. Vatandaş “10 Lira’ya bu kadar mı sarımsak olur?” diyor. Şu an sarımsağın halde toptan kilosu 120 Lira. Geçen yıl toptan kilosunu 7.5 liraya kadar alabiliyorduk. Sarımsak fiyatları et fiyatlarını geçti. Pazarda vatandaş alışveriş yapamıyor. Biberin kilosu 100 Lira” diye konuştu. Cebindeki 200 lirayı gösteren pazarcı esnafı, “En büyük paramız 200 TL ve bununla bir kilo et alamıyoruz” ifadesini kullandı. Dr. Şevkin Sordu, Anne Yanıtladı “Et Yok Artık, Hayâl Oldu”

ET YOK ARTIK, HAYAL OLDU”

Bulut'tan "Tasarruf" Eleştirisi "Sarayın Harcamaları %120 Arttı" Bulut'tan "Tasarruf" Eleştirisi "Sarayın Harcamaları %120 Arttı"

Pazarcı esnafıyla sohbeti sırasında konuşmaları dinleyen bir kadın ise boş Pazar arabasını göstererek, 15 dakika gezmesine rağmen hiçbir şey alamadığını söyledi. CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin’in “Sepetiniz boş, geçen yıla oranla alışveriş durumu nasıl? Karşılaştırma yapabilir misiniz?” sorusunu yanıtlayan anne, “Eve hiçbir şey götüremiyoruz. Hiçbir şeye güç yetmiyor. Evimize meyve bile alamıyoruz. Sebzeyi de nadir alıyoruz. Eşim, tek çalışıyor. Asgari ücretle çalışıyor. Yetişmiyor, yarım yamalak oluyor” diye konuştu. Vatandaşın açlık sınırının altında maaşla ev geçindirmeye çalıştığını söyleyen Dr. Şevkin’in “Et alabiliyor musunuz?” sorusunu yanıtlayan Adanalı anne, “O yok artık. Bitti öyle şeyler. Eti unuttuk, hayâl oldu. 15 dakikadır geziyorum hiçbir şey alamadım. Karnımızı doyurabileceğimiz şeylere bakıyoruz” dedi. “EVDE YAĞIM YOK”

Evlere temizliğe giderek aile bütçesine katkıda bulunmaya çalıştığını ancak hastalığı nedeniyle iş yapamaz olduğunu kaydeden bir başka anne ise, “5 çocuğum var. 2-3 haftadır pazara gelemiyorum. Birisi bana destek çıktığı zaman pazara gelebiliyorum. Ramazan da geliyor. Evde yağım yok. Ne yiyeceğiz ne içeceğiz bilemiyorum” ifadelerini kullandı.