Adana Eczacı Odası (ADEO) 2022-2023 Olağan Genel Kurulu ve seçim sonucu Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ başkanlığındaki liste bu dönemde de görev yapacak. Genel Kurulda konuşan Başkan Ecz. Yalbuzdağ, ilaç yok’larına dikkat çekerek “Acilen düzenlemeler yapılmazsa önümüzdeki aylarda ilaç sıkıntısı daha şiddetli yaşanacaktır” dedi.

DİVAN BAŞKANI ECZ. MEHMET SAİM ÖZSAYDI

Adana Eczacı Odası 2022-2023 Olağan Genel Kurulu; Ecz. Mehmet Saim Özsaydı’nın başkanlığında, Ecz. Başak Sayan, Ecz. Gamze Acar ve Ecz. Gizem Opsar’dan oluşan divan, gündem gereği yitirilen tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından istiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

ACI REÇETEYİ BİZ ECZACILAR ÇEKİYOR

CHP Adana Milletvekili Ecz. Burhanettin Bulut, Adana Barosu Başkan Yardımcısı Av. Miyesser Ersalan Önenli, TMMOB İKK Sekreteri Ahmet Uncu, EMO Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, Güney Ecza Koop (GEK) 2. Başkanı Ecz. Göksel Dönmez ve eczacıların yoğun katılım gösterdiği Adana Eczacı Odası 2022-2023 Olağan Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “2022 yılını ekonomik anlamda kötü geçirdik. Ne yazık ki acı reçeteyi biz çekmek zorunda kaldık. Ve uzun sürede çekeceğiz gibi görünüyor. Çünkü yüksek enflasyon, rekor kıran dolar kuru ile cari açık ve dış ticaret açığı büyümeye devam ediyor. Yüksek enflasyon ve döviz kurunun artması nedeniyle eczanelerde sermayemiz giderek erimekte, meslektaşlarımız sıkıntı yaşamaktadır. İlaç yokları ile ilgili ne yazık ki düzelme yaşanmadı. Hele ki, dönemsel Avro değerlendirmesi dönemlerinde ilaçlara ulaşılamadı. Bulunamayan ilaçların seviyesi halen %15-20’lerdedir. Bulunamayan ilaçlar için acilen yerli üretim aşamasına geçilmek zorundadır. İlaca erişiminin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu ‘İlaç Alım Protokolü’nde reçete hizmet bedellerindeki artış yetersiz kalmıştır. Majistral tarife, Sağlık Bakanlığı tarafından güncellenmesine rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu majistral tarifeyi güncellememektedir. Enjektör bedelleri, şeker ölçüm stripleri, iğne ucu bedelleri güncellenmedi. Eczacının meslek hakkına, emeğine göz dikilmesine izin veremeyiz, vermeyeceğiz de… Kamu Kurum İskontosu uygulaması, eczacılara angarya haline geldi. Kamu Kurum İskontosunu vermeyen firmalara yönelik, uygulamanın yürütücüsü Sosyal Güvenlik Kurumu hiçbir şey yapmamaktadır. Artık bizlerin kamu kurum iskontosun yükünü taşıyacak gücümüz kalmadı. Yüksek ilaç fiyat farkları kaldırılmak yerine eşdeğer bandı %10’dan %5’e düşürülerek, vatandaşın ödediği fark daha da arttı.”

İLAÇ YOKLUGUNA SON VERİLSİN

İlaç Fiyat Kararnamesinde yapılacak kar oranı ve barem artışlarının enflasyon, ilaç fiyat artışları ve yeniden değerlendirme oranı gibi bir standarda bağlanarak güncellenmelerin yapılacağı yeni bir model oluşturulmasının elzem olduğunu belirten Başkan Ecz. Yalbuzdağ, “Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapılan İlaç Alım Protokolünde gerçekçi iyileştirmeler yapılması, kamuda görev yapan meslektaşlarımızın çalışma koşulları ve özlük haklarında hakkaniyetli düzenlemeler gerçekleştirilmesi, hastalarımızın cebini yakan yüksek fiyat farklarının kaldırılması, ilaç yokluklarına son verilmesi, kontrolsüz açılan Eczacılık Fakültesi açılmasına son verilmesi, eczacılara meslek hakkı verilmesini talep ediyoruz. Sağlık hizmetleri sürdürülebilir olmaktan çıkmaktadır. Acilen tedbirler alınmalıdır. İlaç fiyat kararnamesi, paydaşların görüşü alınarak değiştirilmelidir. İlaçlar için kritik ilaç stoğu belirlenmelidir. Hayati öneme haiz ilaçların bulunamaması engellenmelidir. Bir ilaç 60 günden daha uzun bir süre boyunca yeterli miktarda bulunamayacaksa ilaç firmalarının bildirimde bulunması sağlanmalıdır. Acilen düzenlemeler yapılmazsa önümüzdeki aylarda ilaç sıkıntısı daha şiddetli yaşanacaktır.”

Genel Kurulu ve seçim sonucu Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ başkanlığındaki liste bu dönemde de görev yapacak. Genel Kurulda konuşan Başkan Ecz. Yalbuzdağ, ilaç yok’larına dikkat çekerek

TEDBİRLER ALINMALI

Yaşanan savaşın yarattığı göç ve sıkıntıların yanında, dünya gıda krizine doğru gittiğinide hatırlatan Başkan Ecz. Yalbuzdağ, ”Bitmeyen bir savaş, masumları, çocukları, kadınları etkilemeye devam ediyor. Savaş, insanlığı da geleceği de tehdit ediyor. Doğayla barışık yaşamamanın sıkıntısını çekiyoruz. İklim değişikliği ve kuraklık ülkemizi de tehdit etmeye başladı. Aşırı sıcaklık ve su kaynaklarımızın tükenmeye başlaması, gelecek için tedbirler almamız adına bizi uyarıyor. Daha çok maden için, daha çok döviz gelecek diye akciğerlerimiz, ormanlarımız yok ediliyor, sağlık kaynağı zeytinliklerimiz yok ediliyor. Ne yazık ki ne kadar mücadele edilse de doğal kaynaklarımızı, ormanlarımızı, zeytinliklerimizi kaybediyoruz. Bir Kızılderili atasözünü tekrar hatırlatmak istiyorum. “Yeryüzü, bize atalarımızdan miras kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık.” Bizler de doğayı miras olarak düşünmeyip, koruyarak, geliştirerek geleceğe, çocuklarımıza ulaştırmak zorundayız. Zorlu dönemde fedakârca çalışan, katılımları ile bize destek olan kurullardaki meslektaşlarıma, temsilci ve temsilci yardımcısı meslektaşlarıma, denetçi eczacılarımıza, komisyonlarda çalışan meslektaşlarıma, Odamızın ve İktisadi İşletmemizin personeline sonsuz teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Adana Diş Hekimleri Odası’nda Dt. Fatih Güler ile Yola Devam Adana Diş Hekimleri Odası’nda Dt. Fatih Güler ile Yola Devam

Sunulan Faaliyet Raporu, Mali Bilanço ve Denetim Raporları oy birliği ile kabul edildi. Zorlu süreçte gösterdikleri başarılı çalışmalar için mevcut yönetime teşekkür edildi.

Genel Kurulu ve seçim sonucu Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ başkanlığındaki liste bu dönemde de görev yapacak. Genel Kurulda konuşan Başkan Ecz. Yalbuzdağ, ilaç yok’larına dikkat çekerek

ADEO YENİ YÖNETİM KURULU

Yapılan seçim sonucu; Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, Ecz. Erdem Kızıltepe, Ecz. Mehmet Ceyhun Dalkıran, Ecz. Melika Şahindal Bayer, Ecz. Selin Öztanrıöver, Ecz. Elif Özsaydı ve Ecz. Sedat Unul’dan oluşan ADEO yeni yönetim kurulu mazbatalarını almalarının ardından yeni döneme başlayacaklar.