Okul öncesi, ilk, orta ve yükseköğrenim öğrencileriyle ailelerinin kara kara düşündüğünü aktaran Barut, "Maalesef ders zilinin çalmasına az bir süre kala eğitimde alarm zilleri susmuyor. Okul giysisinden defter, kalem, silgi ve çantaya kadar her ihtiyaç geçen seneye göre en az 2 kat daha pahalı. Fahiş zamlarla çocuklarına okul kıyafetleri ve kırtasiye malzemesini nasıl alacağını düşünen, servis ücreti ve yemek parasını nasıl karşılayacağını bilemeyen velilerin derdine derman olmak zorundayız. Fahiş oranda yükselen kiralar ve özel yurt ücretleri, yetersiz kamu yurtları nedeniyle üniversite öğrencilerinin barınma başta olmak üzere ulaşım ve beslenme sorunlarına çözüm üretmek mecburiyetindeyiz" dedi.

"DEFTERİ, SİLGİSİ, KALEMİ, SERVİSİ FAHİŞ ZAMLANDI"

Mustafa Tunç “23 Nisan, Milletimizin Egemenliğini İlan Ettiği Tarihtir” Mustafa Tunç “23 Nisan, Milletimizin Egemenliğini İlan Ettiği Tarihtir”

İlkokul ve anasınıflarına başlayacak öğrenciler için 'alışma haftası' gelirken Türkiye'de ilk, orta ve yükseköğretimde eğitimler de bir hafta içinde başlayacak. Yeni eğitim-öğretim döneminde öğrencilerin okul-ders ihtiyaçları, servis ücretleri ve yemek parası gibi sorunlarla boğuşan aileler ise geçen seneye oranla en az 2 kat artan masrafları kara kara düşünüyor. Öğrenci velilerinin dramına tanıklık edip sorunlara çözüm isteyen CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "AKP'nin yanlış ekonomi politikalarının bedelini çoluk çocuk farketmeksizin tüm halkımız ödüyor. Okullar açılıyor ama insanlarımız çocuklarının okul çantasından kıyafetlerine, defter-kalemden, silgi ve kalem açacağına kadar okul gereksinimlerini nasıl temin edeceğini kara kara düşünüyor. Niye? Çünkü her şey fahiş oranda zamlandı, maaşlar ise enflasyon ile birlikte eridi gitti. Okul servisi ve yemek ücretleri velilerin ödeyeceği gibi değil. Parasız eğitim ve eğitimde fırsat eşitliği için sorunları görmezden gelip oralı olmayan Milli Eğitim Bakanlığı ve AKP iktidarını kangrene dönen bu sorunları çözmeye davet ediyoruz" diye konuştu.

"ÜNİVERSİTELİLER İÇİN DE ÇARE BULUNMALI"

Okul öncesi, ilk ve ortaöğretim kadar üniversite öğrencilerinin de büyük sorunlarla boğuştuğuna işaret eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Maalesef ilkokuldan üniversiteye kadar eğitim hayatının içinde yer alan tüm öğrencilerimiz ve onların aileleri can yakan sorunlara çare bulmak için çırpınıp duruyor ama bunlara neden olan iktidar kılını kıpırdatmıyor. Okulların derslik ve temizlikten bakım ihtiyaçları, öğretmenlerimizin çözüm bekleyen sorunları öylece ortada duruyor. Üniversite öğrencilerimizin de sürekli artan sorunları var. Üniversiteli öğrencilerimizin ilk başta ulaşımdan barınmaya, beslenmeden yurtlara kadar her alanda yaşadığı sorunlara çözüm bulunması gerek. Bize ulaşan yeni kayıt yaptıran öğrenciler ve aileleri, eğitimleri süren öğrencilerimiz tek bir talepte bulunuyor, o da yurt ve barınma sorununun çözümü. Buna çare bulmamız şart. Yüksek kira ve özel yurt ücretleriyle ilgili acil adım atılmalı, bu konu için yasal düzenlemeye gidilmeli, kamu yatırımlarıyla artık yurt ve barınma sorununa etkin çözüm üretilmelidir."