Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkan Vekili Cafer Esendemir, hak gasbının en çok yaşandığı ve ucuz işgücünün olağan hale getirildiği basın iş kolunda emeğin ve alın terinin yok sayıldığını belirterek, “Emek en kutsal değerdir. Elimizden alınan haklarımızı tekrar kazanmak için verdimiz mücadelemize yılmadan devam edeceğiz.” dedi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla ÇGC Yönetim Kurulu adına açıklamalarda bulunan Cafer Esendemir, “Gerek koronavirüs süreci gerekse deprem felaketinin ardından örnek bir dayanışma sergiledik. İş yerlerinde çalışamayacak durumdaki arkadaşlarımıza cemiyetimizi açarak, çalışma ortamı hazırladık. Depremzedelere konaklama imkânı sağladık. Cemiyetimiz zor günlerde kenetlenerek, emeğe ve alın terine sahip çıkmıştır.” diye konuştu.

Kaybedilen hakların yeniden kazanılması konusunda da mücadele ettiklerini dile getiren

Esendemir, “Geçmişte Türk Hava Yolları, Devlet Demiryolları, PTT ve şehirlerarası otobüs firmaları gibi çeşitli kurumlar basın çalışanlarına yüzde 50 indirim uyguluyordu. Muhabir istihdamı konusunda gazetelere kolaylık sağlanıyordu. Sendikalaşma en üst seviyelerdeydi. Günümüze kadar gelen süreçte bu kazanımların hepsi elimizden alındı. Gerek cemiyet gerekse federasyon olarak kazanımlarımızı tekrar elde etme çalışmalarımıza devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Esendemir şöyle devam etti: “1 Mayıs 1886’da Şikago’da günde 8 saat çalışma talebiyle greve giden işçilere polisin saldırması sonucu 4’ü işçi, 7’si polis 11 kişi hayatını kaybetti. Bu günün anısına 137 yıldır 1 Mayıs bütün dünyada İşçi Bayramı olarak kutlanıyor.  22 Nisan 2009’da kabul edilen 5892 sayılı yasanın 27 Nisan 2009’da yürürlüğe girmesi ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilerek, ‘Emek ve Dayanışma Günü’ olarak kutlanmaya başlandı. O günden bugüne kadar işçilerin hak arama mücadeleleri hep devam etti. Bundan sonra da devam edecek. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, emeği ve alın teriyle çalışıp onuruyla kazananlara kutlu olsun.”