Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Türkiye'de son dönemde yaşanan kuraklık ve tarımsal üretim maliyetlerindeki fahiş artışların 'ucuz gıda' beklentisine darbe vurduğunu söyledi. Mazottan gübreye, tohumdan zirai ilaca kadar tüm üretim maliyetlerinin katlanarak arttığına dikkat çeken Barut, "Zaten bu dertler varken, iktidar bunlara çözüm bulmamışken şimdi de kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde çok ciddi verim kaybı riski bulunuyor. Bu koşullar değişmeden, üretim ve üreten desteklenmeden kimse ucuz gıda bulamaz" dedi.

"AKP SEBEP, YÜKSEK FİYAT SONUÇTUR"

AK Parti iktidarının izlediği yanlış tarım ve ekonomi politikalarının toplumun her kesimini perişan ettiğini vurgulayan Ayhan Barut, "Her şeyde olduğu gibi tarımsal ürün ve gıdada yüksek fiyatlar da, iktidarın yanlış politikalarının bir sonucudur. AKP sebeptir, fiyatlar sonuçtur. İğneden ipliğe tüm maliyetler katlanırken bu yükün altında ezilen çiftçiler ve tarımsal üretim desteklenmeden, ekonomide üretim ve emekçiyi merkeze koyan adımlar atılmadan bu kara tablo değişmez. Yanlış sebepleri ortadan kaldırmadan sonuç başka olmaz.  Üretim ve üreticilerimiz desteklenmeden fiyatlar düşmez, halkın alım gücü iyileştirilmeden kimse rahat nefes alamaz. Bunun başka yolu yok" diye konuştu.

KURAKLIK VE MALİYET VURGUSU

Türkiye'de son bir yılda mazottan gübreye, zirai ilaçtan tohuma, elektrikten işçiliğe tarımsal üretim maliyetlerinin fazlasıyla katlandığını bildiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Yüksek enflasyon ve fahiş zamlar işçiden emekliye halkın alım gücünü tüketti. Tarımdan sanayiye her alanda tüm üretim maliyetleri de fazlasıyla katlandı. Maliyetlerdeki fahiş artış çiftçinin ocağını söndürdü. Bunların yanı sıra şimdi ülkemiz büyük bir kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya. Zaten bu dertler varken, iktidar bunlara çözüm bulmamışken şimdi de kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde çok ciddi verim kaybı riski bulunuyor. Bugün tarımsal ürün ve gıdada yüksek fiyattan söz ediliyorsa bunun sebeplerinin de görülmesi ve soruna kesin çözüm bulunması şarttır. Bu koşullar değişmeden, üretim ve üreten desteklenmeden kimse ucuz gıda bulamaz. Öncelikle halkın alım gücü yükseltilmeli, fahiş artan gıda fiyatlarını düşürmek için da tarımsal üretim, üretici ve tüketici mutlaka desteklenmelidir. Tarımsal üretim ve çiftçi desteklendiğinde, sürdürülebilir tarım politikaları belirlendiğinde üreten de tüketen de rahat bir nefes alır."