Yılmaz, turizmin son 10 yılda ülke ekonomisine katkısının 129 milyar doları bulduğunu vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Adana Valiliği tarafından Adana Turizm Arama Konferansları başladı. Seyhan Otelde düzenlenen programa katılan Müsteşar Yılmaz, Türkiye'nin uluslararası alanda hak ettiği yeri alabilmesi için en önemli sektörlerden birinin turizm olacağını söyledi. "Turizm geleceğimizdir veya geleceğimiz turizmdedir" diyen Yılmaz, Türkiye'nin turizmde sahip olduğu rekabet alanlarının ve gelişme potansiyelinin başka hiçbir sektörde olmadığı kadar güçlü olduğunu vurguladı. 2009'da hem küresel ekonomik hem de salgın hastalık krizinin ardından dünyada turizmin yüzde 4 gerilediğini hatırlatan Müsteşar, "Türkiye'de sayı bakımından turist sayısı yüzde 3 artarak 27 milyonun üzerine çıkmış. Gelirimizde ise yüzde 3 civarında bir gerileme olmuştur. Bu da kişilerin daha ucuz, daha yakın ve daha az süreli tatil yapmalarından kaynaklanmıştır. Ancak Türkiye 27 milyon turist sayısıyla dünyada 7'inci sırada ve ilk 10 arasındadır. Yani bizim rakip olacağımız rekabet ettiğimiz hiçbir ülke turist sayısını yüzde 3 artırmamıştır. Bırakın yüzde 3'e ulaşmayı sıfırın üzerine çıkan başka ülke yoktur. Bu da göstermektedir ki Türkiye bulunmaz bir avantaja ve imkanlara sahiptir. Turizm sektörünün önemi ve yerinin anlaşılması bakımından 2009 dikkat çekici bir yıl olmuştur. " diye konuştu.

Dış ticaret açığının finanse edilmesinde en büyük kaynakların başında gelen turizmin son 10 yılda ülke ekonomisine katkısının 129 milyar doları bulduğunu aktaran Yılmaz şunları söyledi: "Yine bu zaman dilimi içinde dış ticaret açığının yüzde 36'sı turizm gelirlerinden karşılanmıştır. Büyüme hızının giderek arttığı ülkemizde, turizm sektörünün ekonomideki payının katlanarak artıyor."

Bakanlığın ülke çapında turizm sektörünün sağlıklı gelişmesinden ve yatırım teşvikten sorumlu olduğunu aktaran Yılmaz, 90'lı yıllarda deniz, kum, güneş olarak denize yönelik turizm anlayışı yerine son yıllarda turizmin çeşitlendirildiğine dikkat çekti. Öncelikle kültür, kongre, kış, inanç turizmini renklendirmek istediklerine dikkat çeken Yılmaz, ancak bunu yaparken çevreyi hiçbir şekilde ihmal etmeyerek çevreye duyarlı bir turizm istediklerini dile getirdi.

Daha sonra konuşan Vali İlhan Atış, Adana'nın tarım ve sanayisinin yanında çok önemli turizm potansiyelinin bulunduğunu belirterek, Turizm Arama Konferansı'nın Adana'da yapılmasından dolayı turizmin gelişmesi açısından umutlu olduklarını sözlerine ekledi.

Daha sonra Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr Oğuz Babüroğlu, kısa bir sunum yaptı. Konuşmaların ardından grup çalışmalarıyla devam eden program yarın sona erecek.