Adanahabermerkezi.com

Baş Öğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Bir gün söylediklerim bilimle çelişirse, bilimi esas alınız” ve ‘Eğitimde feda edilecek ferd yoktur” ifadelerini hatırlatan Kayadan, eğitimle ilgili her koşulda bilimin esas almasını, bağımsız ve baskısız çalışan bilim kurullarının görüşlerinin mutlak ve mutlak dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

REHBERİMİZ BİLİM VE BİLİM KURULLARI OLMALIDIR

“Eğitimin başlaması ve yüz yüze eğitimle ilgili kararların bağımsız ve baskısız çalışıyor ve sonuçları aynı özgürlükle paylaşıyorsa; rehberimiz bilim ve bilim kuralları olmalıdır” diyen Eğitim-İş Adana 1 Nolu Şube Başkanı İsa Kayadan şöyle konuştu;

“Toplumun her bireyi, geleceğimizin güvencesi çocuklarımızın, gençlerimizin en temel, doğal hakkı olan, yüz yüze eğitimden yararlanması ve aydınlık günlerin inşası için sorumluluklarının bilmeli, takip etmeli, sorgulamalı, gerekli sorumluluklarını yerine getirmede tereddüt bile etmemelidir. Sosyal mesafemizi korumak, maske takmak, özellikle ellerimizi dezenfekte etmek, steril sosyal ortamlar yaratmak, zorunlu değilsek sokağa çıkmamak gibi ödevlerimizi mutlaka yerine getirmeliyiz. Bu ödev bizimle beraber çocuklarımızı ve geleceğimizi koruyacak, normalleşme sürecini hızlandıracaktır. SAĞ DUYU ve YURTTAŞ SORUMLULUĞU bu anlamda çok önemlidir. Böyle olursa yüz yüze uygulamalı, eğitim sürecine kavuşmamız gecikmeyecektir.

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 81,8’İ YÜZ YÜZE EĞİTİMİ ÖNERİYOR

Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimler Fakültesi Bilimsel araştırmaları gösterdi ki öğretmenler ve veliler üzerinden yapılan araştırmalar öğretmenlerin % 81,8 si yüz yüze eğitimin gerekli olduğunun belirtmiş ve % 81,90 ı  da uzaktan eğitim yüz yüze eğitimle birleştirildiğinde etkili olacağının ifade etmiş. Velilerin ise %83,5 sınıf içi eğitimin daha verimli olduğunun ifade ettikten sonra %82,5 uzaktan eğitimin sınıf içi eğitim yapılmadığında desteklemek amacıyla kullanılması gerektiğini vurgulamış.

UZAKTAN EĞİTİM, EĞİTİM MODELİ DEĞİLDİR

Sonuç olarak uzaktan eğitimi, eğitim modeli gibi göstermek doğru değil. Ayrıca motive olma konusunda da ortaokul ve lise öğrencileri üzerinde yapılan görüşmelerde, öğrencilerin % 40 uzaktan eğitimin geleceğin eğitim modeli olacağını düşünüyor. Ancak çoğunluğun uzaktan eğitimin yüz yüze eğitim kadar etkili olmadığında hem fikir. İlkokul öğrencilerinin % 75 si öğrenmek için yüz yüze eğitime ihtiyaçları olduklarının ifade etmiştir.”

TÜRKİYE’DE UZAKTAN EĞİTİM İÇİN ALT YAPI YETERSİZ

Türkiye’nin uzaktan eğitim konusunda araç gereç konusunda sıkıntılı bir ülke konumunda olduğunu belirten Kayadan şöyle devam etti;

“OECD nin, Covid 19 salgınında 2020 Eğitim raporuna göre 77 ülke arasında Türkiye okul ödevleri ve eğitim için kullanabileceği bilgisayarı olan öğrencilerin sıralandığı listede 64. Sırayı aldı. İnternet bağlantı sıra erişimi olan öğrencilerin listesinde ise, 70. Sırayı aldı. Danimarka, Finlandiya ve Estonya internet bağlantısı olan öğrenci sayısının en çok olduğu ülkeler olarak dikkat çekmesi önemli. Bu verilere göre ortalamanın altındayız. Uzaktan eğitim verme becerisine donanımına uzak olduğumuz ortaya çıkıyor”

MEB, BEKLE GÖR PLANI İZLİYOR

Eğitim-İş Adana 1 Nolu Şube Başkanı İsa Kayadan Milli Eğitim Bakanlığının Mart ayının ortalarından bugüne kadar yeni Eğitim öğretim yılı için bekle gör planı izlediğini belirterek şöyle devam etti;

“Bugün Milli Eğitim Bakanlığı bekle gör planı dışında hiçbir plan geliştirmediği anlaşılmıştır. Bakanlığımızın A planı bekle gör, B planı bekleyelim, görelim bakalım.. Dün Uzaktan eğitimdeki sözde başarıyı,(EBA) yı yere göğe sığdıramayanlar bu somut bilimsel verileri acaba nasıl değerlendirecekler? Teknolojik Bilişim, bilgisayar vs donanımları konusunda, Fatih projesi gibi garebet bir tecrübe yaşamış, Bakanlığımız yaşadıklarından hiçbir şey öğrenemiyor”

 NELER YAPILMALI

Eğitim-İş Adana 1 Nolu Şube Başkanı İsa Kayadan Covid 19 salgını ve sıcak rehaveti  geçirdiğini iddia ettiği Bakanlığın, Eylül, Ekim, Kasım aylarını seferberlik ilan ederek hem uzaktan eğitim konusunda, hem tedbirli yüz yüze eğitim konusunda çalışmalar ve planlamalar yapması gerektiğini söyledi. Kayadan sözlerini şöyle tamamladı;

“Gerekirse okullara donanım  kurarak öğretmenlerin öğrencilere ulaşmaları konusunda alt yapı kurmalı.Bu pandemi  süreci uzar veya ilerde  yeni pandemi  dönemleri  vs  olursa  bugünden tedbirli geçici alternatifinizi kurmalısınız.  Eğitim uygulamasında Kaybedilen vakit geleceğimizden kaybetmektir. Bilim kurulları  bağımsız çalışmalı bilgi akışı, paylaşım hızlı ve özgür olmalı. Bilim kurullarının yanı sıra; Bakanlığımız Tüm Eğitim Sendikalarından (sadece kendine yakın olanından değil) uygulama süreciyle ilgili bilgi alış verişi dayanışma ve paylaşım yapmalıdır.

EĞİTİMCİLER İÇİN SAĞLIK ÖNLEMLERİ

E Nabız sistemi üzerinden Bakanlığın başta öğretmenler olmak üzere eğitim emekçilerinin kronik rahatsızlıklarını tespit etme bu doğrultuda görevlendirme çalışmalarının olduğunu takip etmekteyiz. Aynı hassasiyet kendisinin kronik rahatsızlığı olmayıp evinde birlikte yaşadığı kişilerde kronik rahatsızlığı olan bunun yanı sıra 65 yaş  ve üzeri insanlarla aile yaşamı sürdürmekte  olan   eğitim emekçilerinin  Covid  kaparak bulaştırmayacağının garantisinin kimse veremez. Dolayasıyla Bakanlık sadece tedbir geliştirme çalışmalarını sadece risk grubunda olanlarla ilgili değil kapsayacı bir çözüm geliştirme gerekir. Ayrıca bu durumdaki eğitim emekçilerinin özlük haklarıyla ilgili kayıp yaşamalarını da kabul edemeyiz.

EĞİTİMCİLERİN GÖREVİ

 Toplumların kurtulmasında ve kalkınmasında eğitimcilere düşen başlıca görev, onları uyandırmak ve yetiştirmektir. Kurumlarda ve kurum dışında, eğitimciler, bu görevlerin tam yapmıyorlarsa ya da yapmaları engelleniyorsa; toplumlar bunun olumsuz sonuçlarına mahkûm edilemezler. Eğitimciler; toplumları uyandırma ve yetiştirme görevlerini tam yapmanın yolunu ve çevrelerini arayıp bulmak zorundadır. “