TÜBİTAK’ın destek ve katkıları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Almanya JKİ- Federal Research Center for Cultivated Plants ve KOB Competence Center for Fruit Growing & Storage Technology Ravensburg Enstitülerinin işbirliği ile yürütülen çalıştay Büyük Sürmeli Oteli'nde, geniş katılım ile gerçekleştirildi.

Toplantıya Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Elekçioğlu, Almanya’nın KOBİ (Kompetenzzentrum Obstbau-Bodensee Bavendorf) Enstitüsü’nden Dr. Manfred Büchele, Dr. Dominikus Kitteman, Dr. Michael Zoth ve Dr. Haibo Xuan,  JKİ (Julius Kühn-Institut) Enstitüsü’nden Dr. Andreas Peil, Dr. Monika Höffer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan, Dr. Ayşen Alay Vural ve Zir. Müh. Şaziye Şekerci katıldı.

 

ÇÜ Ziraat Fakültesi, 1967’den Bu Yana 13 Bin Mezun Verdi

ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Elekçioğlu çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, fakülte hakkında bilgi verdi. Dünyanın en verimli ovalarından biri olan Çukurova’da, Adana’da kurulan ÇÜ Ziraat Fakültesi’nin 1967 yılından bu yana 13.000’e yakın Ziraat Mühendisi, Peyzaj Mühendisi ve Gıda Mühendisi mezun ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Elekçioğlu, “Mezunlarımız, Türkiye’nin değişik illerinde Türk tarımına çok önemli hizmetler vermektedir.” dedi.

 

Prof. Dr. Elekçioğlu: “Dünyanın En Büyük Kampüslerinden Birine Sahibiz”

Çukurova Üniversitesi’nin belki de dünyanın en büyük kampüslerinden birine sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Elekçioğlu,  “Bu araştırma alanlarıyla sadece günümüzde değil, gelecek onlarca yılda birçok hedefe ulaşabilecek imkanı olan bir fakülteye sahibiz. Fakültemiz, ulusal ve uluslararası birçok endüstrilerle, bölümlerle işbirliği içerisinde araştırma faaliyetleri yürütüyor. Ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yeni sulamaya açıldığı alanlarda, bölgenin bütün tarımsal faaliyetlerini yine fakültemiz öncülük etmiştir, etmeye de devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

 

Favori Meyve Çeşidi Listesinde Türkiye Birinci

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan ise, Türkiye’nin 18 milyon ton meyve üretimi ile dünyanın en önemli üretici ülkelerinden biri olduğunu söyledi. Favori listesinde yer alan meyvelerden 5 tanesinde dünyada üretici olarak Türkiye’nin birinci sırada olduğunu da belirten Dr. Kaplan, “8 ya da 10 tanesinde de ilk 5’e giriyoruz. Bugünkü konumuz olan kiraz ve elmada da çok iddialı konumdayız. Enstitülerimiz alternatif olabilecek, daha erkenci, daha geçci ürünler üretmek için çalışmalarını sürdürüyor. ” dedi.

 

Türkiye’nin Çeşitli Üniversitesi ve Kurumundan 74 Bilim İnsanı Katıldı

Toplantıya ayrıca, Yalova Atatürk Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü’nden 2, Isparta Eğirdir Bahçe Bitkileri Araştırma İstasyonu’ndan 11, Erzincan Bahçe Bitkileri Araştırma İstasyonu’ndan 1, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden 2, Alata Bahçe Kültürlerinden 1, ZMO’dan 2 bilim insanı, Beta Fidancılık, Özler Tarım, Alma-Ata Fidancılık, Unimeyve A.Ş., Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü bilim adamları ve öğrencileri olmak üzere toplam 74 kişi katıldı.

 

Çalıştay Dili, İngilizce Olarak Belirlendi

Türk-Alman Kiraz ve Elma Çalıştayı’nın dili İngilizce olarak belirlendi ve 21 bildiri, sözlü olarak katılımcılara sunuldu. Toplantının sonunda hazırlanan ve katılımcıların onayına sunulan Çalıştay Raporu, oy birliğiyle kabul edildi.

 

Katılımcılar ÇÜ Deneme Bahçelerini Gezdi

2 gün süren çalıştayın kapanış toplantısında ise, Almanya’nın KOBİ Enstitüsü’nden Dr. Manfred Büchele’nin katılım belgesini, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar takdim etti. Çalıştay sonrası Alman ve Türk bilim insanları, Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsü’ndeki kiraz ve elma deneme bahçelerinde incelemelerde de bulundu.