İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, “Konut Sorunu ve Barınma Hakkı”  Konferansı düzenliyor. 1989- 1993 dönemi Ankara Belediye Başkanı olan ve döneminde ülkemizin ilk toplu konut projesini hayata geçiren Murat Karayalçın ile Şehir ve Bölge Plancısı Akın Atauz’un konuşmacı olduğu konferans, 10 Aralık Cumartesi günü saat 14.00’de, Adana Büyükşehir Tiyatro Salonunda yapılacak. İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur yaptığı açıklamayla, tüm Adanalıları konferansa davet etti.

İMO Adana Yine Görevde “Konut Sorunu ve Barınma Hakkı” Konferansı 

Aksungur açıklamasında, ülkemizde etkisini her geçen gün gün daha da artıran ekonomik krizin, emeklilerin ve emeğiyle geçinen kesimlerin yaşam koşullarını giderek zorlaştırdığını; geçim sıkıntısı, barınma sorunu, fahiş kira bedelleri ile boğuşmasına neden olduğunu ifade etti.

Konut fiyatları ile emek geliri arasındaki makasın giderek açıldığını söyleyen Aksungur; günümüzde dar gelirlilerin, orta gelir sahiplerinin konut alabilmesinin artık bir hayale dönüştüğünü belirtti. Araştırmaların ülkemizde düşük gelirli hanelerin konut sahipliğinde, büyük bir gerileme olduğunu gösterdiğini ifade eden Aksungur “Artan konut fiyatları konut sahibi olmayı imkansız hale getirirken, diğer yandan kiralar için istenen astronomik rakamlar pek çok kesim için çözülemez bir barınma sorunu yaratıyor” dedi.

AK Parti iktidarı döneminde emekçilerin konut sahibi olmasının zorlaştığının artık herkesçe bilinen,  hepimiz yaşamın içinde net olarak görülen bir gerçeklik olduğunu söyleyen Aksungur, açıklamasına şöyle devam etti:

“Artık dayanılmaz duruma gelen barınma sorunu konusunda bir beklenti, bir umut yaratmak isteyen iktidar,  “Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi” diyerek TOKİ eliyle 2 yılda tamamlanacağını öne sürdüğü 253 bin “sosyal konut projesini” başlattığını duyurdu.

Ülkemizdeki mevcut yapı stokunun yüzde 60’ının mimarlık ve mühendislik hizmeti almamış olmasına, 10 milyonun üzerinde yapının sağlıksız ve afetlere karşı dayanıksız olmasına karşın, bu yapılarla ilgili planlı ve programlı bir çalışma yürütülmemektedir. Bu gerçeklik altında TOKİ’nin “sosyal konut projesi” ile konut sorununun çözüleceğinin iddia edilmesi inandırıcı olmaktan çok uzaktır.

Biz İnşaat Mühendisleri Odası olarak konut sorunu ve barınma hakkının, bugün ülkemizde en önemli sorunların başında geldiğine ve öneminin de her geçen gün zorlaşan şartlar altında artığını biliyoruz.

Bu nedene tüm kesimlerce bu sorunun detaylarıyla değerlendirilmesine, bu gidişatı engelleyecek karşı çıkışları oluşturmaya; tüm yurttaşlara eşit, sağlıklı, güvenlikli yaşama koşullarında nitelikli yaşam çevreleri sağlamakla yükümlü devletin, bu yükümlülüğünü yerine getirtmesi için çalışma yürütmeye had safhada ihtiyaç vardır.

Bu ihtiyaca binaen, yol gösterici olması amacıyla değerli iki konuşmacının yer alacağı “Konut Sorunu ve Barınma Hakkı” konferansını, 10 Aralık 2022 cumartesi günü saat 14.00’de Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda gerçekleştireceğiz.

1989- 1993 dönemi Ankara Belediye Başkanı, 1993–1994 arasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, 1994-1995 arasında Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Belediye Başkanlığı döneminde ülkemizin ilk sosyal toplu konut projesini hayata geçiren Murat Karayalçın ile Şehir ve Bölge Plancısı Akın Atauz konferansta konuşmacı olarak yer alacaklar.

Tüm Adanalıları 10 Aralık Cumartesi günü Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda gerçekleştireceğimiz konferansa katılmaya davet ediyoruz. Gelin, ülkemizin bu en önemli sorunlarından olan “Konut Sorunu ve Barınma Hakkı” için hep birlikte sesimizi duyuralım.”