Kaynak: 5ocakgazetesi.com

Oturumda gündem dışı söz alan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi eski başkanlarından Halil Çağdaş Kaya, nitelikli bina yapılması konusuna dikkat çekti.

“BU TÜR ACILAR YAŞAMAMAK İÇİN HEPİMİZİN DERS ALMASI GEREKİYOR”

Mesleki hassasiyetle uyarılarda bulunan Kaya yaptığı konuşmada, “Bundan 15 ay önce iki depremi ard ardına yaşadık. Bir daha bu tür acılar yaşamamak için mutlaka hepimizin ders alması gerekiyor” dedi.

Nitelikli ve yaşanılabilir bina vurgusunu yapan Kaya şu ifadelere yer verdi:

“Deprem gibi doğal olayları dünyamız var oldukça yaşayacağız. Ancak bu doğal olayları afete dönüştüren insan elidir. Dere yataklarını imara açmak, taşıma gücünün düşük olduğu yerlerde ona uygun imar yapmamak, kaçak yapılara müsaade etmek gibi sıralı birçok unsur yine insan kaynaklıdır. Doğal felaketlerin, afete dönüşmemesi bizlerin yani yöneticilerin elindedir.

Bunun için bizlere büyük görev düşüyor.  Umarım bu depremlerden sonra gerek merkezi yönetim gerekirse yerel yönetimler ders çıkartır.   Ve bundan sonra depremlerin afete dönüşmemesi için ellerinden gelen çabayı sarf ederler. Gelecekte daha nitelikli binaların inşa edildiği bir süreç umuyorum. Bugün bu konuda mevcut yapı stokumuzdaki doğru bilinen yanlışlar hakkında dikkatinizi çekmek istedim.”

Vali Yavuz Selim Köşger, Güney Eğitim Vakfı'nın Yeni Yönetimini Kabul Etti Vali Yavuz Selim Köşger, Güney Eğitim Vakfı'nın Yeni Yönetimini Kabul Etti

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi önceki Başkanlarından ve CHP Meclis Üyesi Halil Çağdaş Kaya

“HASARSIZ BİR BİNA DEPREME KARŞI SAĞLAM BİR BİNA DEMEK DEĞİLDİR”

Bir depremde bir binanın hasar almış olmasının riskleri de beraberinde getirdiğini savlayan CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Halil Çağdaş Kaya sözlerine şöyle sürdürdü:

“Depremden hemen sonra başta Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı olmak üzere ilgili belediyeler, inşaat mühendisleri odası ile teknik kadroların yeterli olmadığı durumda serbest çalışan inşaat mühendisleri ekipleri depremden etkilenen binaları kontrol ettiler.   Yapılan kontroller sonucunda hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı olmak üzere tespitlerde bulundular.  Yapılan tespitlerde hasar alıp almadığı veya binaların ne kadar hasar aldığını ortaya koydu.   Açıkça şunu söylemek istiyorum, hasarsız bir bina depreme karşı sağlam bir bina demek değildir. Binaların depreme dayanıklı olup olmadığının cevabı teknik elemanlarca daha detaylı çalışmalarla ortaya konulabilir.”

Mecliste gündeme gelen maddeler oybirliğiyle karara bağlandı

Konuşmanın ardından meclis gündemine geçildi. İlgili maddeler karara bağlanarak meclis oturumu tamamlandı.

Editör: Murat BERHUN