Sarıçam ilçesinde bulunan Ali Baba Çiftliği Süt ve Süt Ürünleri’nde düzenlenen programda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı’nın gerçekleştirdiği açılış konuşmasının ardından bir konuşma gerçekleştiren Vali Köşger; IPARD (Avrupa Birliği Hibe Destekli Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı)’nı ülkemizin tarımsal ve hayvansal üretiminin geleceği açısından çok önemli gördüğünü belirtip hızla artan dünya nüfusu, küresel ısınma tehdidi, tarım alanlarının azalması, çevrenin ve doğal kaynakların tahribatı gibi etkenlerin tarım ve hayvancılık sektörünün tüm dünyadaki önemini daha da arttırdığını ifade etti.

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger

Türkiye’nin en büyük sera kümelenmesi haline gelecek olan Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi, Tarıma Dayalı İhtisas Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi ve Yedigöze Sulama Projesi gibi özgün projelerin IPARD III programının sunacağı hibe desteğinin de sayesinde Adana’nın bir tarım şehri olduğunun bir kez daha tescilleneceğini kaydeden Vali Köşger; Adana’nın temiz ve sağlıklı gıdaya ulaşabilirliğin dünya üzerinde her geçen gün zorlaştığı bu dönemde ülkemizin sigortası olacağını sözlerine ekledi.

Vali Köşger ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Meyer-Landrut’un konuşmalarının ardından bir konuşma gerçekleştiren Bakan Yumaklı; Türkiye Yüzyılı vizyonu ana politikaları içinde kırsal kalkınmaya yönelik çalışmaların önemli yer tuttuğunu belirtip “Kırsalda yaşayanların yaşam ve çalışma koşullarının yükseltilmesini ve doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılmasını amaçlıyoruz. Bu kapsamda, IPARD, Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı, ‘Uzman Eller’ ve ‘Genç Çiftçi’ gibi projeler kapsamında kırsalımıza önemli destekler sağlıyoruz. Bu projeler kapsamında son 22 yılda, 93 bin projeye 95 milyar lira hibe ödemesi yaptık. Orman köylerimizin kalkınması ve ormanlarımızı geliştirmek için ‘ORKÖY’ kapsamında 280 bin projeye 29 milyar lira hibe ve kredi verdik” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı  İbrahim Yumaklı

‘13 BİN 575 GENÇ YATIRIMCIYA 30,3 MİLYAR LİRA HİBE’

Kırsal kalkınma yatırımlarının içinde IPARD desteklerinin önemli yeri olduğunu dile getiren Bakan Yumaklı, “2016’da IPARD-1’i tamamlamıştık. IPARD-2’yi de depremden dolayı bu yıl sonunda tamamlayacağız. Bakanlığımız, 12 yılı aşkın bir süredir uygulamakta olduğu IPARD ile kırsaldaki girişimcilerimize 17 farklı sektörde yeni yatırım imkânları sundu. Bugüne kadar 25 bin 434 projeye, toplam 45,3 milyar lira hibe desteği verdik. Bu hibeler sayesinde ülkemizin tarım ve gıda sektörlerine 96,2 milyar lira tutarında yatırım kazandırıldı. Bu yatırımlarla 102 bin istihdam sağlanmasına katkıda bulunduk. IPARD ile kırsal kalkınmayı planlı ve sürdürülebilir bir anlayışla, üretim ve insan odaklı bir bakışla ele alma var. IPARD Programları ile bugüne kadar, 13 bin 575 genç yatırımcımıza toplam 30,3 milyar lira ödedik. Bu hibelerle 62,7 milyar lira yatırım yapıldı. Aynı şekilde 6 bin 333 kadın yatırımcımızın projesine toplam 13,5 milyar lira hibe desteği verdik. Bu hibelerle ülkemize 27,9 milyar lira tutarında yatırım kazandırıldı” diye konuştu.

Etkinliğe Kent Kurmayları da katıldı

‘IPARD-3 PROGRAMI 7 YIL SÜREYLE UYGULANACAK’

2024 yılından itibaren 7 yıl süreyle uygulanacak olan IPARD-3 programı ile önceki IPARD programlarında gösterilen başarının ileriye taşınacağını kaydeden Bakan Yumaklı, “IPARD-3 ile vereceğimiz toplam 785 milyon avro hibe ile tarım ve gıda sektörlerimize yeni yatırımlar kazandırarak, kırsaldaki insanımıza iş imkanları oluşturmayı hedefliyoruz. IPARD-3 programının 66 milyon avro bütçesi var. ‘Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması Tedbiri’ için online olarak alınan başvurular çarşamba günü itibarıyla tamamlandı. Bu kapsamda alınan başvuru sayısını ilk kez burada açıklamak isterim. IPARD 3 programının 1’inci başvuru çağrı ilanı kapsamında ülke genelinde toplam 1079 proje başvurusu yapıldı. IPARD-3’ten destek alacak yeni illerimiz arasında Adana’nın en çok proje başvurusu yapılan 4’üncü ilimiz olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum” dedi.

Adana Milletvekilleri Faruk Aytek, Ahmet Zenbilci ile Abdullah Doğru’nun da katıldığı program, yapılan konuşmaların ardından tesis ziyaretiyle sürdü.

Adana’da Motosiklet Sayısı 215 Bine Yükseldi: Kayıtlı Motorlu araç Sayısı Rekora Gidiyor Adana’da Motosiklet Sayısı 215 Bine Yükseldi: Kayıtlı Motorlu araç Sayısı Rekora Gidiyor

Editör: Murat BERHUN