Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü binasında basınla buluşan ve bilgi paylaşımı yapan SGK İl Müdürü Bilal Canbolat, Hafta kapsamında, toplumda sosyal güvenlik bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının amaçlandığını kaydetti.

Sayım Azmaz'dan Çağrı: “Sektörün Canlanması İçin Faiz İndirimine İhtiyaç Var” Sayım Azmaz'dan Çağrı: “Sektörün Canlanması İçin Faiz İndirimine İhtiyaç Var”

ADANA’DA EMEKLİ VE AKTİF ÇALIŞAN SAYISI

793’ü kamu olmak üzere 46 Bin 667 işyerinde;  4/A kapsamında 414 Bin 330, 4/B kapsamında 75 Bin 413 ve 4/C kapsamında 87 Bin 478 olmak üzere toplam 576 bin 29 aktif çalışan olduğunu anımsatan Canbolat, 4/A kapsamında 274 Bin 407, 4/B kapsamında 69 Bin 4 ve 4/C kapsamında da 56 Bin 113 emeklinin kurumdan emekli maaşı aldığını söyledi. SGK İl Müdürü Bilal Canbolat RASYO oranının ise 1,45 olduğunu kaydetti.

SGK İl Müdürü Canbolat Rakam Verdi, Kayıt Dışılıkla Mücadele Vurgusu Yaptı

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 99,3 GSS KAPSAMINDA

Türkiye’nin ne kadar güçlü olduğunu salgın döneminde Dünyaya gösterdiğini ifade eden SGK İl müdürü Bilal Canbolat şöyle devam etti:

“Ülkemiz, sıkıntılı günlerde sağlam temeller üzerine inşa edilmiş olan Genel Sağlık Sigortası sistemimiz sayesinde tüm dünyaya örnek oldu. 2002'de yüzde 70 olan Genel Sağlık Sigortasının kapsamı bugün yüzde 99,3'e ulaşmış durumda. 2016 yılında yapılan düzenlenme ile Genel Sağlık Sigortası primi tek kaleme indirildi. Geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken prim tutarı 2024 yılı için 600,08 TL'dir. Bu kişiler aylık olarak ödeyebilecekleri bu cüzi tutarla hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları eşleri, çocukları ile anne ve babaları sağlık güvencesine sahip olmasalar bile GSS kapsamında olup sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkına sahip oluyorlar.”

osyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Bilal Canbolat

KAYIT DIŞILIKLA ETKİN MÜCADELE VURGUSU

Sosyal Güvenlik Reformu'nun hayata geçmesi ile birlikte atılan önemli adımlardan bir tanesinin de kayıtlı istihdamın özendirilmesi ve bu bilincin arttırılmasına yönelik çalışmalar olduğuna vurgu yapan İl Müdürü Canbolat sözlerini şöyle sürdürdü:

“Cezanın yerini teşvikin, denetimin yerini rehberliğin aldığı bir anlayışı hayata geçirmeye çalıştık ve bilinçlendirme, farkındalık, etkin rehberlik ve denetim faaliyetlerine öncelik verdik. Kayıt dışı istihdamın genişlemesi, bir taraftan çalışanların güvencesiz kalmasına yol açarken, diğer taraftan da kayıtlı istihdam aleyhinde haksız rekabete yol açmaktadır. Hafta kapsamında kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda çalışmalarımıza değinerek toplumun tüm kesimlerinde sigortalı çalışmaya destek verilmesi konusunda farkındalık yaratmak istiyoruz. SGK çalışanlarımızın da gayretiyle çalışmalara katma değer katacak tüm taraflarla iş birliği içerisinde bir çalışma anlayışı yürütüyoruz”

BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI HIZ KAZANACAK

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını da samimiyetle yanıtlayan SGK İl Müdürü Bilal Canbolat Sosyal Güvenlik Haftasında bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarını sürdürecekleri mesajını verdi.

Editör: Murat BERHUN