Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru,  400 kilogram verim dikkate alındığında, bir kilogram buğdayın maliyetinin 7,11 TL olduğunu, yüzde 35 çiftçi karı da maliyete eklendiğinde,   destekler hariç kilograma 9.60 TL  müdahale alım fiyatı beklediklerini bildirdi.

Doğru, stratejik bir ürün olan buğdayda, İç Anadolu’daki son yağışların da etkisiyle 20 milyon ton civarında rekolte beklediklerini, Adana’da da bu yıl geçen yıl tatmin eden fiyat ve primin etkisiyle ekim alanlarının arttığını ifade etti.

adana-ciftciler-birligi-baskani-mutlu-dogru

Mutlu Doğru, çiftçinin buğdayda müdahale alım fiyatı beklentisinin destekler hariç 9.60 TL / Kg olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatı 6.05 TL / Kg olarak açıklandı ancak haziran ayı sonunda bu fiyat uluslararası piyasalardaki artışla revize edildi ve 6.45 TL’ye yükseltildi. Ayrıca geçen yıl buğdayını 30 Eylül tarihine kadar TMO’ya satanlara 1 TL prim de verilmişti. Böylece primle beraber geçen yılki fiyat 7.45 TL/ Kg’ olmuştu. Çiftçilerimizin bu yıl buğday ekimine daha fazla ağırlık vermesinde, geçen yılki fiyatların memnuniyeti etkili oldu.”

Taban gübresinden zirai ilaç ve işçilik maliyetleri ile tarla kirasına kadar tüm girdilerin maliyetlerini kalem kalem açıklayan Mutlu Doğru, 1 dekara buğdayın net maliyetinin 2.843.27 TL olarak belirlendiğini ifade etti.

Adana Çiftçiler Birliği’nin dekar başına ortalama verim beklentisini 400 kilogram olarak  dikkate alarak yaptığı hesaplamaya göre, buğdayın bu yılki maliyeti şöyle: