İYİ Parti Parti Adana Milletvekili Metanet Çulhaoğlu yaşanan süt krizine değinerek “Ak Parti iktidarı milletimizi süt, yoğurt ve peynir alamaz hale getirdi” dedi. İYİ Partili Çulhaoğlu yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Ulusal Süt Konseyi 15 Mayıs tarihli son toplantısında çiğ süt tavsiye fiyatının 1 Ekim itibarıyla üreticinin eline litre başına net 7,50 lira geçecek şekilde belirlenmesine karar vermiş ve alım kriterlerinde de yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein olacak şekilde açıklamıştı. Fakat görüyoruz ki piyasadaki oranlar yüzde 3,2 yağ, yüzde 2,8 şeklinde olmaktadır. Üreticilerimizbunun sebebini yem ve diğer maliyet oranlı olarak hayvanların yeterince beslenememesinden kaynaklanmakta olduğunu söylemekte ve 10 TL fiyat istemekteyken, 11 Ekim 2022 Salı günü Hazine ve Maliye Bakanlığının her dediğini yapan ve sözünden çıkmayan Ulusal Süt Konseyi 14 Ekim 2022tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatının üreticinin eline litre başına net 8,5 lira geçecek şekilde belirlenmesine karar verdi.Fiyatları yine bildiği gibi açıklatan iktidar yaptığı yanlışlardan hemen dönmeli, bakımsız-çelimsiz ve kemik hastalıkları olan bir neslin oluşmasına dur demeli, üreticimizi görmezden gelmemeli, vatandaşlarımızın bu ürünlere ucuza ulaşabilmesini sağlamalıdır. 

ÜRETİCİ İŞLETME SAYISI DÜŞTÜ

Ak Parti iktidarının yanlış Et-Süt ve Tarım politikaları yüzünden üretici işletme sayısı düştü. Fabrikalar süt tedarikinde sıkıntı yaşamaya başladı. Artan maliyetler nedeniyle zor durumda kalan süt üreticileri aylardır çözüm beklerken fiyat yine onların istediğinin çok altında açıklandı. Böylelikle özellikle küçük işletmeler hayvanların bakım masraflarını karşılayamadıklarından dolayı mallarını hızla elden çıkarmaya devam edecekler. Ak Parti 1 milyon hayvanın kesime gönderilmesine sebep oldu ve hayvancılığın geleceğini tehlikeye attı, bunu besicilerimiz ve milletimiz asla unutmayacaktır.

İKTİDAR MALİYETTEKİ FAHİŞ ARTIŞLARA GÖZ YUMDU

İktidar başta yem olmak üzere elektrik, mazot, gübre ve işçilik gibi birçok maliyette fahiş artışlarına göz yumdu. Bu belirlenen fiyatın üreticileri sektörden daha da hızla koparacağını, damızlık hayvanlarını kestirmeye devam edeceklerini, işletmelerin ya küçülmeye ya da bir bir kapanmasınınhızlanacağını, ilerleyen zamanlarda süt ve ette daha büyük krizler yaşanabileceğini, bu gidişin en ağır sonuçlarını da yüksek fiyatlı ürünler yüzünden vatandaşlarımızın çekeceği gün gibi ortadadır.
Üreticide iki gün önce 7,5 TL’ye satılansüt, marketlerde markasına göre20-30 TL fiyatlara satılmakta, vatandaşlarımız çocuklarının süt ihtiyacını karşılayamaz bir durumdayken, şimdi taban fiyat zamlandı diye bu işi elinde tutan bir avuç tekelci sermaye daha fazla kazanacak, ülke insanımız en temel tüketim malları arasında yer alan sütü 25-35 Tl’yealmak zorunda kalacaktır. Dahası vatandaşlarımız sadece sütü değil, süt ürünlerinide bundan sonra çok daha da pahalıya almak zorunda kalacak. 

"SÜT ÜRETİCİLERİNİN HAKKINI VERİN!"

Ak Parti iktidarını bir kez daha uyarıyorum. Yandaş iş adamlarının vergi borçlarını nasıl sıfırladıysanız, yandaşlarınıza her türlü garantiyi verip nasıl ihya ettiyseniz, süt sektöründeki tekelci sermayenin de yanında olmayı bırakın.Hem süt üreticilerimizin hakkını verin hem de vatandaşlarımıza yansıtılacak süt ve süt ürünlerinin fiyatlarındaki fahiş fiyat artışlarının vakit geçirmeden önüne geçin.
Biz İyi Parti olarak gittikçe derinleşen ekonomi, gıda ve iklim krizleriyle, en hızlı ve en etkili baş etme yönteminin tarımsal ekonomi politikalarının olduğuna inanan bir partiyiz ve iktidara geldiğimizde; Çiftçimiz, üreticimiz ne ekeceğini ne kadar ekeceğini ne kadar maliyetle ekeceğini ve ne kadar üretip ne kadara satacağını bilerek nefes alacak. Bu sistem sona erecek, dertler bitecek.
Az kaldı.