Gazeteci Mehmet Uluğtürkan’ın Kurtuluş Savaşı romanı ‘Kayıp Sancak’, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nde araştırma makalesi olarak yayınlandı. 

Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi doktora öğrencisi Cansu Yasav tarafından kaleme alınan ‘Toroslarda Yakılan İstiklal Ateşinin Romanı Kayıp Sancak’ta Yapı ve İzlek’ başlıklı makale Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nin Ekim sayısında yer aldı. 

Kayıp Sancak

Roman teorisi çerçevesinde ‘yapı’ ve ‘izleksel kurgu’ ana başlıkları altında incelenen Kayıp Sancak’ın Kurtuluş Savaşı’nın hakkında pek az eser bulunan Güney Cephesi’nde yaşanan olayları aktarması nedeniyle özgünlüğüne dikkat çekilen 11 sayfalık makalenin sonuç bölümünde şu ifadelere yer verildi: 

“Tarihî romanlar, kimliksel özelliklerin tanınmasında ve insanlarda tarihe karşı bir bilinç oluşturulmasında önemli bir işleve sahiptir. Kayıp Sancak romanı da Adana’nın kurtuluşunun 100. yılı anısına ithafen kaleme alınan tarihî bir romandır. İlk romanı Madalyasız’da Kahramanmaraş’ın Millî Mücadele yıllarında verdiği mücadeleyi anlatan Mehmet Uluğtürkan, ikinci romanı Kayıp Sancak’ta da Millî Mücadele döneminde Adana’nın verdiği kurtuluş mücadelesini anlatır. Söz konusu iki roman da Türk edebiyatında hakkında çok fazla roman bulunmayan Güney Cephesi’nde yaşananları ele alır. Bu özellikleriyle bir özgünlüğe sahiptirler. Mehmet Uluğtürkan, Türk tarihinde önemli bir yeri olan Güney Cepheleri’ndeki kahramanların anısını bir roman yazarak yaşatmaya çalışmıştır.”