Sağlıklı ve doğru beslenmek her canlı için önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple minik dostlarımızın beslenmeleri için yapılacak seçimlere bir hayli dikkat ederiz. Kedilerin sağlıklı ve uzun ömürlü yaşamaları için her zaman en uygun mamayı yemeleri oldukça önemlidir. Kedi maması seçerken pek çok hususu bir arada değerlendirmek gerekir. Kedi mamasının doğru seçilmesi, en büyük gider kalemlerinden olan veteriner masraflarının azalmasına da etki eder. Bu yüzden kedilerin temel beslenme gereksinimlerini en doğru şekilde karşılayacak, doğal besinleri içeren, kimyasal herhangi bir ürün içermeyen mamalardan seçim yapmak gerekir. 

Kedi Maması Seçerken Bunları Unutmayın

Kedi maması seçerken birçok farklı hususa dikkat edilmelidir. Köpeğin yaşı, kilosu, cinsi ve tüy yapısı göz önünde bulundurarak seçim yapılmalıdır. Kedi maması seçerken şunlara dikkat etmeyi unutmayın:

  1. Kedinin Yaşı: Kedilerde tıpkı insanlar gibi her yaşta farklı besinlere ihtiyaç duyar. Bu yüzden seçilecek mamanın kedinin yaşına uygun olması gerekir. Kedinin sağlığı için yaşına uygun mama seçimi yapılmasına dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra yüksek besin içeriğine sahip ve kaliteli bir mama seçilmelidir. Kedi mamalarının içeriği birbirinden farklı olduğu için protein ve yağ dengesi farklılık gösterir. Yavru bir kediye sahipseniz eğer yavru kedi maması, yetişkin kedi için ise yetişkin kedi maması tercihinde bulunmalısınız. Yetişkin bir kediye yavru kedi maması verilmesi veya aksine harekette bulunulması kedinin sağlığı ve gelişimi için hiç etik olmayacaktır. 

  2. Kedinin Kilosu: kedilerin her birinin özelliği farklıdır. Bu farklı özellikler ise farklı ihtiyaçların doğmasına neden olmaktadır. Kedilerin bazıları fazla kiloya sahip ve hareketsizdir. İhtiyaç duyduğundan fazla beslenen kediler fazla kilo alır ve kediler obezite olur. Tam aksi durumda ise yeterli şekilde beslenmeyen kediler zayıf kalır ve çeşitli sağlık problemleri meydana gelmeye başlar. Bu sebeple kedi sahiplerinin sevimli dostlarını beslerken kilo durumuna uygun mama seçiminde bulunmalıdır. Özel olarak üretilen mamalar arasından özellikle lif, yağ ve protein oranı düşük olan mamalara yönelmek gerekir. 

  3. Kedinin Cinsi: Kedi mamaları kedilerin türüne, cinsine ve ırkına özel olarak üretilir. Kedilerin bazıları, diğer kedilere göre daha tüylü olabilir ve kediler bu tüyleri kendi temizliğini yaparken yutabilir. Bu durum ise kedilerin sindirim sistemine zarar vererek kusmalarına sebep olur. Bu yüzden kedinin cinsine uygun mama seçiminde bulunmak oldukça önemlidir. Kedilerle daha uzun ve güzel zamanlar geçirmek için mama seçimine dikkat edilmelidir. 

  4. Kaliteli Mama Tercih Edilmeli: Kedi maması alırken kaliteli ve güvenilir bir mama alınması kedilerin sağlığı için oldukça önemlidir. Kalitesiz bir mama tüketen kedide sık yaşanan bir problem tüy dökülmesidir. Bu yüzden kaliteli mamalara yönelmeli ve kedinin ihtiyacı olan besin değeri karşılanmalıdır. Kaliteli kedi maması ile kedinin tüyleri daha sağlıklı bir yapıda olacaktır. Kalitesi kötü olan kedi mamaları, kedinin ihtiyaç duyduğu besin değerini karşılamayacak ve kedinin sağlıksız, güçsüz tüylere sahip olmasına sebep olacaktır. Bu yüzden mama seçerken kaliteli ve kediye uygun üretilen mamalardan seçilmelidir. 

Açık Kedi Maması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Açık kedi maması seçerken dikkat edilmesi gerekenler: 

  • Açık kedi mamaları, kapalı naylon poşetlere koyularak satışa koyulur. Paketlerin üzerinde mamaların üretilme ve son kullanma tarihi yer almaz. Bu sebeple bu mamaların bayat olma ihtimali vardır. Açık mama seçerken öncelikle mamanın taze olduğuna dikkat edilmelidir. Güvenilir pet shoplardan alışveriş yapılmalıdır. 

  • Kısırlaştırılmış bir kedi için ona uygun olan az yağlı içeriğe sahip olan kedi mamalarından tercih edilmelidir. Çünkü kediler kısırlaştırıldıktan sonra hormon değişimi yaşarlar. Bunun sonucunda ise kilo almaya başlarlar. Bu durum kedilerin sağlığı için hiç iyi değildir. 

  • Yavru kediler için en uygun kedi maması içeriğinde yağ ve protein oranı yüksek olan mamalardır. Yağ ve protein bakımından zengin olan kedi mamaları, kedilerin gelişimine katkı sağlar. Ayrıca kedi için seçilecek mamanın boyutu kolayca tüketilebilir olmalıdır. Yeni çiğnemeye başlayan yavru köpekler için seçilecek açık mamanın boyutunun küçük olması, onun kolayca çiğnemesini sağlar. 

Kuru Kedi Maması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Kuru kedi maması seçerken dikkat edilmesi gerekenler: 

  • Kuru kedi maması, evde yaşam süren kediler için en iyi seçenek olabilir. Ancak kedinin yaşı, kilosu ve kısır olup olmadığı bu mamayı seçerken göz önünde bulundurulmalıdır. 

  • Kuru kedi maması için marka seçimini üzerinde düşünmeye gerek yoktur. En pahalı olan kuru mamayla orta fiyatta olan kuru maması markası arasında çok bir fark yoktur. Burada önemli olan kedinin seçilen kuru mamayı severek tüketmesidir. 

  • Kedi yavru ise ona uygun üretilen yavru kuru kedi mamaları arasından seçim yapılmalıdır. Yavru kuru kedi mamaları hem küçük boyutlu hem de besin değeri yüksek olan mamalardır. Kısırlaştırılmış kediler için özel üretilen kuru kısır kedi mamalarından almaya dikkat edilmelidir. Yedi yaşından büyük olan kediler için ise yaşlı kuru kedi mamasından tercih edilmelidir. 

  • Kedinin herhangi bir besine alerjisi varsa eğer o besini içermeyen kuru kedi maması tercih edilmelidir. 

  • Vitamin, mineral, protein ve yağ gibi birçok içeriğin miktarı dikkate alınmalıdır. Tüm bu durumları dikkate alarak kedi için en doğru kuru mama seçilebilir. 

Konserve Kedi Maması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Konserve kedi maması satın alır iken şunlara dikkat edilmeli:

  • Konserve mama seçerken içerisinde yağ oranı az olan ve vitamin ve mineral dengesi yerinde olan mamalardan tercih edilmelidir. 

  • Konserve mamanın protein miktarına da dikkat edilmelidir. Et parçalı konserve mamalar kedilerin ilgisini çekecektir. Bu mamalar yoğun miktarlarda protein içermektedir. Bu yüzden kediye yüksek protein tüketimi sağlamak için yüksek et içeren konserve mama tercih edilmelidir. 

  • Konserve mamanın içeriği kedinin damak zevkine hitap etmesi gerekir. Kediler konserve mama yerken mutlu olurlar ve bu mamaların içeriği kedilerin damak zevkine uygun olursa daha keyifli şekilde tüketirler. 

  • Konserve mama yapay koruyucu, renklendirici ve tatlandırıcı gibi ürünleri içermemelidir. 

  • Kedinin yaşına, türüne ve evde aktifliğine göre konserve mama seçimi yapılmalıdır. Eğer çok aktif ve genç bir kedi ise yüksek enerji içeriğe sahip mamalardan alınmalıdır. Kedi yaşlı, aktif değilse ve kiloluysa düşük enerjili konserveme mamalardan tercih edilmelidir. 

Yaş Kedi Maması Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Yaş kedi maması seçerken şunlara dikkat edilmeli:

  • Kedi yaş maması taze etlerden yapılmış olmalıdır. Bu yüzden protein bakımından zengin olması gerekir. Ancak fazla proteinden kaçınılması da gerektiği unutulmamalıdır. 

  • Kediler için gerekli olan vitamin ve minerallerin yaş mamada bulunduğuna emin olunmalıdır. A vitamini, B vitamini, C vitamini, B9 ve B12 vitaminleri mamanın içeriğinde bulunmalıdır. Mineral bakımından ise demir, fosfor, kalsiyum, sodyum, çinko ve magnezyum mineralleri kemik, eklem ve diş sağlığı açısından oldukça önemlidir. Dolayısıyla yaş mamanın içerisinde yer alması çok önemlidir. 

  • Yaş kedi mamalarının yapay besinlerle sulandırılmış olması veya kuru içeriğe sahip olan yaş mamalar kesinlikle tercih edilmemelidir. Bu tür yaş mamalar kedinin ciddi hastalıklara yakalanmasına neden olur. 

  • Yaş kedi maması, yapay koruyucu, yapay tatlandırıcı ve yapay renklendirici gibi kimyasal maddeleri içermediğinden emin olunmalıdır. Mamanın içeriğinde bu tür ürünler bulunsa bile çok az miktarlarda olmalıdır. Yine de kedi için yaş mama seçerken mamanın içeriğinde bu tür kimyasal ürünlerin olmamasına dikkat edilmelidir. 

Kedi Ödül Maması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

 Kedi ödül maması seçerken şunlara dikkat edilmeli: 

  • Ödül maması, kediye çok sık verilen mama türü değildir. Kediye ara sıra teşvik etmek için verilen ödül maması en kaliteli mamalardan olmalıdır. 

  • Kedi kısır ise besin değeri çok yüksek olan ödül mamalarından tercih etmekte hiçbir sakınca yoktur. Çünkü ödül mamaları kediye seyrek aralıklarla verilir. 

  • Ödül maması seçerken kedinin isteklerini ve damak zevkini de göz önünde bulundurmak gerekir. Keyifle tüketeceği ödül mamaları, amacınızda başarılı olmanızı sağlayacaktır. 

  • Ödül mamasını sadece kediyi teşvik etmek için değil ayrıca diş sağlığını desteklemek için de tercih edileceği unutulmamalıdır. Kedilerin diş sağlığına katkıda bulunan farklı ödül mamaları arasından seçimde bulunarak kedinin ağız ve diş sağlığı desteklenebilir. 

  • Ödül mamasının boyutu da önem arz eder. Kedi için ödül maması seçerken kolayca çiğneyip yutabileceği bir mama seçilmelidir. 

  • Ödül maması, renklendirici, koruyucu ve tatlandırıcı gibi kimyasal maddeler içermemelidir. 

Kedilerin sağlığını destekleyen, taze ve orijinalliğinden hiçbir taviz vermeden üretilen kedi mamalarını Petshop Zoo’dan gönül rahatlığıyla alabilir, kedinin sağlıklı büyümesine yardımcı olabilirsiniz. 

İlginizi Çekebilecek Kaynaklar

* Kediler ne yer, nasıl beslenir? Kedilerin yiyebileceği şeyler
* Kedi maması içindeki malzemeler listesi!