MUSTAFA ÖZKE
Çevre Mühendisleri Odası Adana Kurucu Şube Başkanı Kenan Doğan, çevrenin korunması için toplumdaki herkese büyük sorumluluklar düştüğünü belirterek, “Kentlerimizde imar uygulamalarının doğru şekilde yapılması, taşkın saha sınırlarının belirlenmesi, alt yapısı yetersiz kentlerde alt yapı sistemlerinin iyileştirilmesi, bakımının rutin aralıklarla yapılması gerekmektedir. Yerel yönetimler günü kurtarmaya çalışan popülist ve politik söylemlerin dışına çıkmalı ve kente, kentliye yönelik çalışmaları hızlandırmalıdır.” dedi. Kenan Doğan, 91.6 frekansında yayın yapan Radyo Başkent’in Değirmen programında Sema Erdoğan’ın konuğu oldu.
PLASTİK KİRLİLİĞİNE DİKKAT
Doğan, “Artan nüfus ve sanayileşmenin getirdiği çevresel sorunlara dikkat çekmek, geçici çözümler yerine, kalıcı bütünsel çözümler sunmak amacıyla; 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan kararla 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. Çevre için en büyük uluslararası gündür. Birleşmiş Milletler Çevre Programı ( UNEP ) tarafından yönetilen ve 1973'ten beri her yıl düzenlenen bu program, çevresel yardım için en büyük küresel platform haline geldi. Dünya çapında milyonlarca insan tarafından kutlanmaktadır. Her yıl aynı gün, çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla bir temayla kutlanmaktadır. Fildişi Sahili'nin ev sahipliğinde düzenlenen ve Hollanda tarafından desteklenen 2023 Dünya Çevre Günü, plastik kirliliğine yönelik çözüm yollarına odaklanacaktır.” dedi
DERE YATAKLARINDAKİ YAPILAŞMA
İklimin, insanların ve doğanın uyum sağlayamayacağı kadar hızlı ısındığını belirten Doğan, “15 Mart 5 Haziran tarihleri arasında Urfa, Mersin, Adana, Ankara, Denizli, Eskişehir illerimizde aşırı hava olaylarıyla birlikte yaşam olumsuz etkilenmiş, vatandaşlarımız sel niteliğinde olaylara maruz kalmıştır. Değiştirdiğimiz iklimin olumsuz etkileri alt yapısı yetersiz, bakımsız ve yapılaşma hataları üst seviyede olan kentlerde daha çok hissedilmektedir. Taşkın saha sınırı belirlenmemiş ya da belirlenmiş olsa dahi buna uyulmamış durumlarda dere yataklarına yapılan yapılaşmalar aşırı hava olaylarıyla birlikte can ve mal güvenliğini tehdit eder durumlar yaratmaktadır.” diye konuştu.
Çevre Mühendisleri Odası Adana Kurucu Şube Başkanı Kenan Doğan, kentlerde imar uygulamalarının doğru şekilde yapılması, taşkın saha sınırlarının belirlenmesi, alt yapısı yetersiz kentlerde alt yapı sistemlerinin iyileştirilmesi ve bakımının rutin aralıklarla yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.