Adana Ticaret Borsası evsahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda İnsanoğlunun sağlıklı yaşayabilmesi ve sağlıklı nesillerin yetişebilmesi için dünya’nın en kıymetli hazinesinin toprak, tarım, gıda ve su olduğunu çok yakın geçmişte yaşanılan pandemi, deprem ve komşu ülkelerde yaşanan savaşlar ile hep birlikte acı tecrübeler ile şahit olduklarını söyleyen Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, yaptığı konuşmada “Bu önem her geçen gün artarak devam edecektir. Bu bağlamda, tarım ve gıda sektörlerimizin geliştirilmesi ve tek bir damla suyumuzun heba olmadan verimli bir şekilde kullanılması çok ama çok önemlidir. Doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak; Kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, Tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için işletmelerin desteklenmesi, Tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, Geriye dönük izlenebilirliğin sağlanması, Gıda güvenilirliğinin güçlendirilmesi, Kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, Kırsal toplumda yerel kalkınma kapasitesinin oluşturulmasına katkı sağlanması için yeni teknoloji içeren yatırımların desteklenmesi son derece önem arz etmektedir.

Kırsal Kalkınma İçin Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Anlatıldı

Öğrenciler, Tarımı "Okul Çiftliği"nde Öğreniyor Öğrenciler, Tarımı "Okul Çiftliği"nde Öğreniyor

Bugün burada gerçekleştirilecek toplantı ile üretici örgütleri ile kadınlar ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin tarıma dayalı ekonomik ve kırsal ekonomik altyapı faaliyetlerine yönelik yatırımları ve bu yatırımların süreçleri, proje bazlı % 50 hibe desteklerini birinci ağızdan dinleyeceğiz. Bu desteklerden ilimiz ne kadar çok yararlanabilir ise ülkemiz tarımına, ekonomisine ve istihdamına o kadar çok katkı sağlanacaktır. Gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğe icabet eden siz değerli üreticilerimize, üyelerimize ve misafirlerimize çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

KÖKÇÜOĞLU, “TÜRK TARIMINI DAHA İLERİ GÖTÜRME AMACINDAYIZ”

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak 2006 yılından itibaren ‘Kırsal Kalkınma’ Yatırımlarının desteklenmesi konusunda çeşitli hibe programları açıkladıklarını ifade eden Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, “Bu yılda ‘Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi’ kapsamında yeni hibe programlarını açıkladık. Teknik ekipteki arkadaşlarımız bu programın detaylarını sizlere aktaracaklar. Adana Ticaret Borsası Başkanımıza hem evsahipliği hemde açıklamaları için teşekkür etmek istiyorum. Çünkü yaptığımız hibe programlarının toplumda bir karşılığının olduğunu konuşmasında gördüm. Bu anlamda yaptıklarımızın başarılı bir faaliyet olduğunu düşünüyorum. Biz Adana yerelinde Türkiye genelinde Türk tarımı bir adım bile olsa daha ileriye götürme amacındayız.

Kırsal Kalkınma İçin Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Anlatıldı

Bunun ilk adımı üretimdir. Üretimde öncelik; önemli kaynağımız olan toprak ve suyu koruyacağız. Ve bunu sürdürülebilir kılacağız. Yenilenebilir üretim tekniklerini birlikte oluşturacağız. Üretim aşamasını başardıktan sonra ikinci adımımız; üretileni pazarlamaktır. Bir kısım ürün pazarlanırken bir kısım ürünü daha katmadeğerli hale getirmek için depolamamız gerekmektedir. Tüm bunlar sadece bitkisel üretimde değil, hayvansal üretimde de geçerlidir. Toprağımızı iyi değerlendirip, suyumuzu bir sonraki nesillerimizede bırakabilmek için ekonomik kullanmamız lazımdır. Kısaca toprağa zarar veren vahşi sulamayı bırakıp, modern sulama sistemlerine geçilmesi şarttır. Bunun için üreticilerimizin ihtiyaç duyduğu finansı sizlere sağlamak istiyoruz. Bu programlar bunlar içindir.” diye konuştu.

DESTEKLER ANLATILDI

Konuşmaların ardından Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri Hasan Ali Karaağaç, İbrahim Halil Özdemir ve Aydın Görgel “Altyapı Yatırımları”, “Ekonomik Yatırımlar” ve “Sulama Yatırımları” hakkında bilgilendirme yapılarak katılımcıların destekler ve başvuru süreci ile ilgili sorulara cevap verildi.