Kripto para borsası, basitçe alıcıların ve satıcıların kripto ticareti yapabileceği yerdir. Kripto ticareti yapmak istiyorsanız, bunu bir kripto para borsası aracılığıyla yapmanız gerekir çünkü en azından şimdilik çok az sayıda geleneksel yatırım şirketi kripto alım satım hizmeti sunuyor.

Genel olarak konuşursak, üç ana kripto para borsası türü vardır: merkezi, merkezi olmayan ve hibrit. Ancak kripto alıp satmanın başka yolları da var; bunlara yatırım uygulamaları ve P2P veya 1:1 kripto alıp satabileceğiniz eşler arası platformlar dahildir.

Şimdilik kripto para borsası nedir sorusuna cevap aldığımıza göre yazımızın devamında farklı borsa türleri, bir kripto borsasının kripto cüzdanınızla nasıl çalıştığı ve hangi tür borsanın sizin için en iyi olduğuna nasıl karar verebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olacaksınız.

Bir Kripto Borsası Nasıl Çalışır?

Bir kripto borsasında hesap oluşturduğunuzda, bitcoin (BTC), ether (ETH), litecoin (LTC), polkadot (DOT), dogecoin (DOGE) ve benzeri kripto para birimleri alıp satmanıza olanak tanır. Borsaya bağlı olarak, ABD doları gibi itibari bir para birimi kullanarak kripto satın alabilir veya bir kripto türünü diğeriyle takas edebilirsiniz.

Bir hizmet ne kadar büyük ve yerleşikse, bir dizi kripto para birimi sunma olasılığı o kadar yüksektir. Yine de, bir hesap oluşturmadan önce istediğiniz kriptonun mevcut olup olmadığını kontrol etmek isteyebilirsiniz. Ayrıca kripto para borsası canlı takip yapmanız içinde çok önemlidir.

Bir kripto borsasında, kripto satın almak için normal itibari para birimini kullanabilir veya bir kriptoyu diğeriyle takas edebilirsiniz. Kripto paranızı tekrar normal para birimine çevirebilir, gelecekteki işlemler için hesabınızda bırakabilir veya nakit olarak çekebilirsiniz. Kullanılabilir hizmetler, kullandığınız santrale veya uygulamaya bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin, bazı hizmetler kripto paranızı platformdan kendi kripto cüzdanınıza taşımanıza izin vermez.

Alım satım saatlerini belirleyen geleneksel borsaların aksine, kripto para borsaları haftanın 7 günü 24 saat aktiftir. Eğer güvenilir kripto para borsası arayışında isenize WhiteBIT borsasını kullanmanızı öneririz. Borsada kolay arayüz ile kripto ticaretici her yatırımcı yapabilmektedir. Küçük komisyon oranları ile de kazancınız size kalmaktadır.

Kripto borsasında nasıl işlem yapılır?

Ticarete başlamak için, bazen cüzdan olarak adlandırılan takas hesabınıza para yatırmanız gerekir. Bir platform veya uygulama tarafından sağlanan bir cüzdanın genellikle o platformda tutulduğunu unutmayın. Daha fazla güvenlik için genellikle kendi kripto cüzdanınızı kurmanız da önerilir (kripto cüzdanları hakkında daha fazla bilgi aşağıdadır). En sağlıklısı da en güvenilir kripto para borsası olan platformlarda kripto ticareti yapmanız olacaktır.

Daha sonra farklı kriptoların alım satım fiyatlarını görüntüleyebilirsiniz. Borsanın fiyatları belirlemediğini unutmayın; piyasa tarafından belirlenirler ve çoğu borsa güncel fiyatlandırmayı yansıtır, ancak kripto para birimlerinin merkezi olmaması nedeniyle borsalar arasında küçük farklılıklar olabilir.

Daha sonra bitcoin, ether vb. satın almak için bir satın alma emri verebilirsiniz ve siparişiniz, diğer alım satım emirleriyle birlikte emir defterine eklenir. Hangi tür platformda olduğunuza bağlı olarak (bir borsa, yatırım uygulaması veya nakit uygulaması), Borsaların ve çevrimiçi brokerlerin görünümü genellikle hizmetleri için ücret alır. Son yıllarda pek çok ücretin düştüğü geleneksel piyasaların aksine, kripto ticareti genellikle daha maliyetlidir. Örneğin, işlem başına %5 veya daha yüksek ücretler görmek alışılmadık bir durum değildir, ancak birçoğu çok daha düşük olabilir: işlem başına %0,5 veya daha az.

Kripto Borsalarının Artıları ve Eksileri

Çoğu insanın kripto deneyimi, kripto satın almak için en kolay yer olduğu için bir borsada başlar. Cüzdanların çoğu yalnızca kripto alışverişi ve cüzdan arasındaki temel fark olan kripto göndermek, depolamak ve almak için kullanışlıdır. Ticaret için en iyi kripto para borsası seçimi elbette çok önemlidir.

Bir kripto borsası kullanmanın artılarından bazıları şunlardır:

  • Yeni kullanıcılar için kolay ve kullanışlı
  • Kısmen düzenlenmiş bir ortamda kripto alım satımına izin verir
  • Bazı borsalar, kullanıcılara kripto vergilerinin hesaplanmasını kolaylaştıran vergi formları sağlar

Bir kripto borsası kullanmanın eksilerinden bazıları şunlardır:

  • Bilgisayar korsanlığı, dolandırıcılık veya hırsızlığa karşı savunmasız
  • Borsa düşerse, kullanıcılar fonlarına erişemez veya alım satım yapamaz
  • Saklama borsası cüzdanını kullanan kişiler özel anahtarlarını tutmazlar.

Farklı Kripto Borsaları Nelerdir?

Üç tür dijital para birimi değişimi vardır: merkezi borsalar, merkezi olmayan borsalar ve hibrit borsalar. İşte nasıl sallandıkları:

Merkezi Borsalar

Bu borsalarda, işlemlerin istenildiği gibi yapıldığından emin olmak için işlemlerin yürütülmesine yardımcı olan üçüncü bir taraf vardır - bir aracı kuruma benzer.

Kripto para birimlerinin kurucu ilkelerinden biri merkezsiz olmaları, yani bir hükümet veya başka bir merkezi otorite tarafından düzenlenmemeleri veya düzenlenmemeleri nedeniyle bu mantıksız görünebilir. Ancak merkezi bir kripto para birimi değişimi, istediğiniz kriptoyu normal para birimiyle satın almayı kolaylaştırabilir. Bu durum en iyi türk kripto para borsası olan aracı platformlarda aynıdır.

Bazı merkezi borsaların doğasında bulunan potansiyel risk, tek bir varlık tarafından tutulan bu borsaların bir saldırıya karşı daha savunmasız olmasıdır.

Merkezi Olmayan Borsalar

Merkezi olmayan bir kripto para birimi değişimi veya DEX, üçüncü taraf yaygın olarak kullanılan merkezi borsalar olmadan çalışır. Merkezi olmayan borsaların kripto para dünyasının ruhuna daha yakın olduğunu söyleyebilirsiniz, çünkü bunlar açık kaynaklıdır ve kullanıcıların eşler arası ticaret yapmasına bağlıdır.

Teorik olarak, merkezi olmayan bir kripto para birimi değişimi, merkezi bir değişimden daha güvenli olabilir. Hacklenecek merkezi bir varlık veya sunucu olmadığından, kripto para birimini çalmayı zorlaştırabilir. DEX'te ücretler daha düşük olabilir ve işlemleriniz daha hızlı işlenebilir.

Bir DEX, merkezi muadillerine kıyasla bazı dezavantajlara sahip olabilir. Teknoloji konusunda biraz daha yetenekli olmanız gerekebilir çünkü bir DEX, kripto satın almak için banka hesaplarından veya banka kartlarından kolay transferler sunmayabilir.

Bazı DEX'ler itibari para birimi değişiklikleri sunmaz ve tek seçeneğiniz bir kripto para birimini diğeriyle takas etmek olabilir. Paranız sigortalı değildir ve merkezi bir otorite olmadığı için bir müşteri hizmetleri sorunuyla karşılaştığınızda aranacak kimse yoktur.

Hibrit Kripto Para Borsaları

Hibrit kripto para birimi borsaları, her iki dünyanın en iyilerini merkezi ve merkezi olmayandan tek bir borsada harmanlama girişimidir. Amaçları, son kullanıcılara merkezi bir değişimin rahatlığını verirken aynı zamanda onlara merkezi olmayan bir değişimin güvenliğini ve özgürlüğünü sağlamaktır.

Hibrit borsalar, merkezi borsaların gerçekleştirdiği benimsemeyi henüz görmedi, ancak gelecekte tüketicileri ve kripto meraklılarını mutlu edebilecek bir orta yol haritası çiziyor olabilirler.

Kripto Ticaretinin Diğer Yolları

Bir borsada işlem yapmak herkes için aynı değildir. Gereken teknik bilgi, çıtayı yüksek tutabilir. Ve bazı borsalar, geleneksel borsalara benzer şekilde, kullanıcıların kişisel bilgileri ve kimlik bilgilerini paylaşmalarını gerektiren KYC (Müşterinizi Tanıyın) protokolünü izleyebilir. Neyse ki başka seçenekler de var.

  • Yatırım uygulamaları. Birçok çevrimiçi yatırım komisyoncusu, kullanıcıların kripto para birimi alıp satmasına da olanak tanıyan uygulamalar sunar.
  • Nakit ve ödeme uygulamaları. PayPal, Venmo ve Cash App gibi uygulamalar da kullanıcıların kripto satın almasına olanak tanır.

Bu seçeneklerden bazılarıyla ilgili zorluk, kripto varlıklarınızı platform dışına taşıyamayabilmenizdir.

Gizlilik ve anonimlik ile ilgilenen kullanıcılar, başkalarıyla doğrudan kripto ticareti yapmanıza izin veren P2P hizmetlerini kullanmayı düşünebilir. Elbette canlı kripto para borsası seçmeniz yatırımlarınızda size daha doğru adımlar attırır.