"YENİ DÜNYA DİNİ: FUTBOL"

Adanahabermerkezi.com - 2014 Yılında ilk kitabını çıkaran yazar Aydemir özellikle Paganizm, Viking kültürü, Şamanizm ve ezoterizm üzerine yazdığı kitaplarla dikkat çekti. Yazarın “Yeni Dünyanın Dini Futbol” kitabı ise Aydemir’in dikkat çeken kitaplarından sadece biri.
Adanahabermerkezi.com olarak “Yeni Nesil Yazar” olarak yorumladığımız Eray Emin Aydemir’i size tanıtmak için özel bir röportaj gerçekleştirdik. İşte Yazar Eray Emin Aydemir ve hikayesi…

EN ÇOK KİTAP OKUYAN ÖĞRENCİ ÖDÜLÜ

AHM : Temeliniz turizm, bankacılık ve spor gazeteciliği geçmişiniz var. Kitap yazma ve düşüncelerinizi paylaşma fikri nereden çıktı?

EEA : Aslında öğrencilik yıllarımda başladı süreç. Sayısal bir bölümde okumama rağmen özellikle edebiyat ve tarih öğretmenlerim kalemimin başarılı olduğunu ve yazmam gerektiğini söylediler. Henüz lise döneminde yaşadığım yer olan Kocaeli Değirmendere’de kütüphaneye üyeydim. En fazla kitap okuyan öğrenci ödülünü aldım. Özellikle Rus edebiyatına karşı büyük ilgili duyuyordum ve bu ilgi günümüzde de devam ediyor.

Bankacılık sektöründe çalışırken Avrupa futbolu ile ilgili olarak Futbol Extra dergisinde yazılarım yayımlanıyordu. Usta spor yazarı Kemal Belgin yazılarımı okumuş. Kalemimi beğenmiş, kendisi spor basınında yer almamı söyledi. Medyaspor, Sporx derken Cumhuriyet’te de çalıştım. Bu süreçte de yazma adına çok önemli gazetecilerden tavsiyeler aldım. 

Yazdığım her kitapta gelen eleştiriler olumlu oldu. Şu an yayımlanmış 5 adet kitabım var. Altıncı kitabım için ise hazırlıklar sürüyor. 

AHM : Spor, bankacılık ve turizm temeli olan sizin paganizm, Viking kültürü, şamanizm ve ezoterizm üzerine araştırma ve kitap yazmanızın temeli nedir?

EEA : Basın ve sanat eserleri yoluyla yapılan propaganda üzerine çok uzun bir süredir çalışıyordum. Köken olarak Orta Asya kökenli bir aileye sahibim. Babam Türkmen, annem ise Moğol kökenli. Böyle olunca doğal olarak Şamanizm’e bir yatkınlığınız oluyor. Viking kültürü daha doğrusu Nors Paganizmi eski inançlar olarak biraz önce bahsettiğim Şamanizm’e yakın olgular. Ezoterik açıdan bu konuda İslam Tasavvufu, Yahudi ve Hıristiyan mistisizmi ve eski inançlar hep ilgimi çekti. Belirli bir bilgi seviyesine ulaştığımı düşündüğümde de bu bilgileri –paylaşabildiğim kadarıyla- insanlarla paylaştım. Yapı olarak biraz madalyonun öbür tarafına bakmayı seven bir yapıya sahibim.

AHM : Paganizm, Viking kültürü, şamanizm ve ezoterizmin felsefesi üzerinden insanlara vermek istediğiniz mesaj nedir?

EEA : Sistemsel olarak toplum tarafından belirli bir yöne itiliyoruz. “Böyle düşün.” şeklinde bir anlayış var. Bu sadece bizim toplumumuz için değil tüm toplumlar için geçerli. Olayların bir de farklı bir tarafı söz konusu. Bu alanlara dikkat çekmek istedim. Özellikle ezoterizmin insanların “neden buradayım, hayattaki amacım ne ve nereye gidiyorum?” tarzındaki sorulara iyi yanıt verdiğini düşünüyorum. Hayat sadece bir mezar taşı ile biten bir yolculuk değil. Bu evrende yarattığınız etki çok önemli. Şamanizm yani Türklerin eski dini, başka bir isim olarak Tengricilik veya Kök Tengri inancı olarak da düşünebiliriz, şu an ülkemizde büyük ilgi görüyor. Kapitalizmin yıkıcı etkisi, İbrahimi dinlerin sorgulanması ve doğaya dönüş hareketi bu konuda itici güç olarak karşımıza çıkıyor. Bunları anlatmayı istedim. 

ERAY EMİN AYDEMİR KİMDİR?

1983 yılında İstanbul'un en eski semtlerinden Feriköy'de doğan Eray Emin Aydemir ilkokulu 3, orta okulu 2, liseyi 2 farklı şehirde okuyarak bir göçebe hayatı yaşadı. Her nasıl olduysa üniversiteyi tek bir okulda okumayı başararak 2003 yılında Kocaeli Üniversitesi Çevre Koruma Programı'ndan mezun oldu. 

MESLEK HAYATI 

İlk olarak turizm ardından bankacılık sektörlerinde çalışan Aydemir, bu mesleklerin kendisine uygun olmadığını düşünerek spor basınına adım attı. Medyaspor'da geçen 2 yılın sonrasında Sporx'te çalışan genç gazeteci ilerleyen yıllarda Cumhuriyet gazetesinde portal bölümünde editörlük ardından da spor servisinde Beşiktaş muhabirliği görevlerini üstlendi. Aynı zamanda Futbol Extra ve Motor Boat & Yachting dergilerinde çalışan Aydemir, şu an Türk Yapısal Çelik Derneği tarafından yayımlanan Çelik Yapılar dergisinde Genel Yayın Yönetmeni görevini sürdürmektedir.

KİTAPLAR 

2014 yılında Şeytanın Notaları ve Timsahın Gözyaşları isimli iki kitabı yayımlanan Aydemir, 2018 yılında Yeni Dünyanın Dini Futbol ile okurlarıyla buluştu.  Dördüncü kitabı Ölümsüzlüğe Uyanış ise 2019 yılında raflara kondu. Yazarın beşinci kitabı Nazi Dini ve Hitler'in Gizemleri ise 5 Ekim 2020 tarihinde Hermes Yayınları'ndan çıktı. 

 İLGİ ALANLARI 
Aydemir, paganizm, Viking kültürü, şamanizm ve ezoterizm konularında çalışmalarına devam ediyor. Etkilendiği isimler ise Dante, Bulgakov, Umberto Eco ve Mine Kırıkkanat. Eray Emin Aydemir aynı zamanda Beşiktaş Jimnastik Kulübü Genel Kurul Üyesi.