LÖSEV Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın öncülüğünde, Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası tüm dünyada her yıl Mayıs ayının son haftası olarak kabul edildi. En yaygın çocukluk çağı kanseri türü olan ve 15 yaşından küçük çocuklardaki toplam kanserin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan Lösemiye dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla LÖSEV, yurt içinde ve yurt dışında bir dizi etkinlik gerçekleştiriliyor. 

Bütün Dünyada Lösemili Çocuklar Eşittir

22. Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası temasını, “Bütün Dünyada Lösemili Çocuklar Eşittir” olarak belirleyen LÖSEV, çocukluk çağı kanserlerinin dünyanın her köşesinde çocukların ve ailelerinin mücadele ettiği küresel bir sorun olduğunu belirtiyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl 0-19 yaş arası yaklaşık 400 bin çocuk ve ergenin kansere yakalandığını hatırlatan LÖSEV, her ne kadar çocukluk çağı kanserlerinde önemli ilerlemeler kaydedilmişse de,  özellikle kan kanserlerinin çocuk ölüm nedenleri arasında önemli bir yere sahip olduğunu vurguluyor. 

Lösev'den "Çocukluk Çağı Kanseri" Bilgilendirmesi

Kanserle mücadelede ilk ve en önemli adımın ‘tanı’ olduğunun altını çizen LÖSEV, kaynakların sınırlı olduğu bölgelerde teşhis oranlarının da bir hayli düşük olduğuna dikkati çekiyor. Tıbbi kaynakların eksikliği, kanserin semptomları ve tedavisi hakkında yetersizliklerin giderilmesinin önemine işaret eden LÖSEV, küresel verilerde kanserli çocukların sadece yüzde 44’üne doğru teşhis konulduğunu bildiriyor. 

Çocukluk çağı kanseri teşhisi alan çocukların sağ çıkma olasılığının yaşadığı ülkenin gelir, sağlık ve bakım imkânlarına göre değişkenlik gösterdiğini anlatan LÖSEV, yüksek gelirli ülkelerde kanserli çocukların yüzde 80'inden fazlası iyileşirken, düşük ve orta gelirli birçok ülkede bu rakamın yüzde 30’ların altına düştüğünü belirtiyor.

LÖSEV’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “

LÖSEV olarak 22. Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası’nda çağrımızdır. Ülkemizde sayıları her yıl 4 bini aşan ve dünyada 350 binden fazla olan Lösemili Çocukların, erken tanı ve tedaviye erişimleri hususunda hükümetlerin gerekli önlemleri almaları ve uygulamaları başlatmaları gerekmektedir. Çocuklarımızın kansersiz ve Lösemisiz bir dünyada yaşayacakları dünya standartlarına erişebilmeyi diliyoruz.”