Adana’nın bağımsız televizyonu Kanal A’da yayına başlayan ‘Satır Arası’ Programı’nda kentin deprem gerçeği gözler önüne serildi. Kanal A Haber Müdürü Murat Berhun ve Yeni Adana Gazetesi Editörü M.Ömer Üney’in birlikte hazırlayıp sunduğu Satır Arası’nın ilk yarısında Adana’da geçen hafta gündeme damga vuran konu ve olaylar masaya yatırıldı.
Büyükşehir Belediyesi’ndeki gelişmeleri, Başkanvekili Zihni Aldırmaz’ın “Aytaç Durak gömleğini çıkardım” ve Durak ile Mustafa Tuncel hakkında oluşturulan iddianameyi değerlendiren Berhun ve Üney, Adana’nın iyi yönlerine de vurgu yaptı.
Programın ikinci yarısında ‘Adana’nın deprem babası’ olarak bilinen Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki’yi ağırlayan gazeteciler, güncel sorularla Baki’nin kamuoyuna ve yetkililere uyarılarda bulunmasını sağladı.
Ülkemizdeki deprem haritalarının güncellenmesi gerektiğini belirten Baki, haritalar oluşturulurken sismik hareketlerin göz önüne alınması gerektiğini vurguladı. Adana’nın deprem riskine de işaret eden Baki, kentle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Adana-Karataş arasında onlarca kentin keşfedilmeyi beklediğini ifade eden Baki, tarihsel süreçte dünyada meydana gelen depremlerde en çok can kayıplarının bu bölgede yaşandığına dikkat çekti. Özellikle Hatay’daki riskin yüksekliğine değinen Baki, Adana’daki olası bir depremde güney mahallelerinin yerle bir olacağına yönelik iddiaların da bilimsel raporlara dayanması gerektiğini ve Adana’nın herhangi bir bölgesinde binaların depreme dayanıklılığı ile ilgili bilimsel bir çalışmanın yapılmadığını söyledi. Belediyelerin İmar Tip Yönetmeliği ve Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği’ni uygulamasının önemine işaret eden Baki, Yüreğir ve Sarıçam Belediyeleri’nin bu uygulamaları hayata geçirmediğini savundu. Anılan belediyelerde imardan sorumlu bazı belediye başkan yardımcılarını uyarmalarına karşın “İsterseniz gidin savcılığa şikayet edin” şeklinde yanıtlar alındığını belirten Baki, “Geçmişte ve günümüzde binaları deprem riski göz önüne almadan oluşturanlar ve buna izin veren her kim olursa olsun cinayetle yargılanmalıdır” diye konuştu.
Adanalılar’ı da uyaran Baki, “Ev satın alırken heyelan bölgesinde ve dere yatağında olmamasına dikkat edin. Çünkü Adana’da her an deprem olabilir. Jeofizik risk raporu olan binaları tercih edin” dedi.