Siyaset

MHP’li Karakaya’dan, tarımı şaha kaldıracak çağrı!

Abone Ol


NÜFUS ARTARKEN TARIM ALANI AZALDI
“Rant, yanlış tarım uygulamaları, yanlış pazar ve destekleme politikaları tarım topraklarının yok olmasına ya da vasfını yitirmesine neden oluyor” diyen Karakaya, “2002 yılında 26 milyon 579 hektar tarım alanı, 2015 yılı sonu itibarıyla 23 milyon 989 bin hektar alana düşmüştür. Ülke nüfusu ise aynı dönemde 69 milyondan 79 milyona çıkmıştır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 14 bütçe döneminde 2 milyon 590 bin hektar tarım alanını kaybetmiştir” ifadesini kullandı.

“SALDIM ÇAYIRA, MEVLA’M KAYIRA” MODELİ
Karakaya “Tarımsal kaynaklarını koruyamayan, hatta geliştiremeyen bir ülkenin artan nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamasını bekleyemeyiz; ne gıda güvenliğinden ne de gıda güvencesinden bahsedemeyiz. Bakanlık bu konuda gerekli tedbir ve önlemleri almalı ve tavizsiz bir biçimde uygulamaya koymalıdır. Bakanlığın, ürün planlaması ve üretime ilişkin politikaları da yetersiz kalmıştır. Tarımsal üretimde maalesef ‘planlama’ diye bir şey yok. İşler, ‘Saldım çayıra, Mevla'm kayıra.’ modeliyle yürütülmektedir.” diye konuştu.

ÇİFTÇİ NEREDEN NEREYE GELDİ…
2002’de 1 litre mazot için 2.5-3 litre buğday satan üreticinin aynı mazotu alabilmek için 6-7 kilo buğday satmak sorunda kaldığını, narenciye üreticisinin iki yıldır perişan olduğunu, fındıkta da durumun farklı olmadığını anlatan Karakaya, buna karşın AKP sözcülerinin sürekli olarak ‘Tarımsal destekleri artırdık’ ifadelerinin ise bir karşılığının bulunmadığını söyledi.

2002’DE VERİLEN DESTEK GSYİH’NIN BİNDE 6.6’SI
AKP iktidarlarında tarımsal desteklerin yerinde, zamanında ve uygun araçlarla, uygun hedeflere ulaştırılamadığını vurgulayan Mevlüt Karakaya, önemli bir ayrıntıya dikkat çekerek “2003 yılından itibaren verilen desteklerin gayrisafi yurt içi hasılaya oranları binde 6'ya ulaşmamıştır. Beğenmediğiniz 2002 yılında, o kriz şartlarında Türkiye Cumhuriyeti üreticiye, çiftçiye gayrisafi yurt içi hasılasının binde 7'sine yakın, binde 6,6'sı düzeyinde destek vermiştir.”

2017’DE VERİLECEK DESTEK, GSYİH’NIN BİNDE 5.3’Ü
MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, partisi adına şu çağrıyı yaptı:
“Sayın Tarım Bakanımıza huzurlarınızda söylüyorum; biz, Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu bütçede tarıma ayrılan bu destekleri az buluyoruz, artırılması için her türlü destek ve yardımda bulunacağımızı buradan ifade ediyorum. Gelin, gayrisafi yurt içi hasılanın binde 5,3'ü olan 2017 desteğini 2 katına çıkaralım. Tarım Kanunu'nun gayrisafi yurt içi hasılasının asgari yüzde 1'i olan hükmünü de hep beraber yerine getirmiş olalım. Tarımsal destekler sadece üreten kesime verilen destekler değildir. Tarımsal destekler, aynı zamanda 80 milyonun gıdasına, sağlığına, milyonların istihdamına destektir. Aynı zamanda gıda güvencesine sigorta ve sağlıklı bir neslin yetişmesine verilen bir destektir.”