Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Aylin Dalkıran, mikroorganizmaların kendilerini yok etmek için kullanılan antimikrobik maddelere karşı er ya da geç direnç kazandıklarını söyledi. Dalkıran, gereksiz ve reçetesiz antibiyotik kullanımının ise, insana yarardan çok zarar vereceğini vurguları.

Antibiyotikler uygunsuz ve gereksiz kullanıldığında, kendilerine karşı oluşan direnç nedeni ile iyileştirme etkilerini önemli ölçüde kaybedebiliyor. Bir antibiyotiğin kullanılma sıklığı, zaman içerisinde ona karşı geliştirilen direncin de paralel olarak artışına neden oluyor. Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Aylin Dalkıran,  direnç gelişimine neden olan en önemli etkinin, antibiyotik tüketimindeki artış ve sonuçta oluşan seçici baskılanmalar olduğunu söyledi. Dalkıran, düşük gelirli ülkelerde ölümlerin yüzde 45’inin enfeksiyon hastalıklarından kaynaklandığına dikkat çekti.
Gereksiz antibiyotik kullanımının her geçen gün arttığına da dikkat çeken Uzm. Dr. Dalkıran,” gelişmiş ülkelerde antibiyotik kullanımı 3., 4. sırada yer alırken ülkemizde birinci sırada bulunuyor” dedi. Günümüzde hemen her bakterinin kendilerine karşı kullanılan antimikrobiyal ajanlara karşı belli oranlarda direnç kazanmış durumda olduğunu belirten Dalkıran, direnç sorununun virüs, mantar ve parazitler için de söz konusu olduğunu belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü;
Seyahatlerinizde yol arkadaşlarımız mikroorganizmalar:
“Seyahatlerin yaygınlaşması sonucu kişiler arası bulaşma, direnç sorununun küresel boyutta seyrine de neden oluyor. Yakın bir zamanda tüm dünyayı etkisi altına alan Domuz Gribi Pandemisi, bir enfeksiyon hastalığının kısa sürede dünya genelinde yayılmasının en güncel örneği. Günümüzde yeni direnç fenotipleri ortaya çıkıyor. Bu direnç fenotipleri de insanlarla insanlar, insanlar ile bitkiler ve insanlarla hayvanlar arasında, çevresel faktörlerle yayılıyor. Sınırlı bir bölgedeki dirençli hastalık yapıcı mikroorganizmalar bütün bir ülkeye hatta sınırları aşarak diğer ülkelere yayılabiliyor.”
Direncin azaltılması için alınması gereken önlemler
Antibiyotiklere karşı direnç gelişmesini önlemenin mümkün olmadığı ancak uygun önlemlerle azaltılıp kontrol edilebileceğe de dikkat çeken Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Aylin Dalkıran, “antibiyotiklerin iyi belirlenmiş gerekçelerle, uygun doz ve sürede bilinçli bir şekilde kullanılması gerekiyor. Hastaların bilinçlendirilmesi ve eğitim verilmesi de son derece önemli. Toplumda akılcı antibiyotik kullanımını artıracak politikalar geliştirmek hedefler arasında yer almalı. Hem toplumda hem de hastanelerde enfeksiyon kontrol önlemlerine karşı daha duyarlı olmak, özellikle el yıkamaya büyük özen göstermek gerekiyor. Antibiyotiklerin reçetesiz verilmesi de sorunun temelinde yer alan faktörlerden biri.  Toplumun kitle iletişim araçlarıyla bilinçlendirilmesi, hekime antibiyotik yazma baskısını önleyebileceği gibi reçetesiz antibiyotik kullanma alışkanlığını da azaltabilir” şeklinde konuştu.