CHP Adana Milletvekili Aday Adayı Murat Öztanrıöver,   ‘’Bahar Yolculuğu’’ adını verdiği seçim çalışmaları kapsamında Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet  Akın Doğan’ı  ziyaret ederek üreticilerin sorunlarını dinledi. Öztanrıöver, ardından narenciye bahçesindeki  tarım emekçileri ile bir araya geldi.

Öztanrıöver, ziyaretler sırasındaki konuşmasında, ‘’Ben bu toprakların çocuğuyum,30 seneyi aşkındır bu ovada,dağda,Bayırda Üretim yapan insanlarla birlikteyim. Ziraat Yüksek Mühendisi olarak üreticilerimize üretim  süreçlerinde teknik hizmetler veriyor onlarla birlikte üretim yapıyorum..Üreticilerimiz Umutlarını kaybetmiş ne ekip,dikeceklerini şaşırmışlar.Üretime devam etmek ile etmemek arasında son şanslarını kullanıyorlar’’ dedi.

Çukurova ve Türkiye’deki en büyük sorunun üretim planlamasının olmaması olduğunu ifade eden Öztanrıöver, şöyle konuştu:

‘’Bizler, tarım paydaşları olarak, Büyükşehir belediyemiz ile koordine içerisinde belediye imkanları doğrultusunda  bu sorunlara derman olmaya çalıştık. Büyükşehir belediyemizin Kırsal Kalkınma Ekibi Pozantı’da 2 milyonun üzerinde çilek fidesi dağıtarak istihdam yaratıp bölgeye tersine göç başlattı. Hayvan üreticilerimize ve bal üreticilerimize güneş panelleri dağıtıldı. Soğuk hava depoları tesis edildi. Tufanbeyli’de modern bağ tesisleri kuruldu. Feke’de tavuk üreticilerimize  500 adet yumurta tavuğu dağıtıldı. Hayvancılık ağırlıklı ilçelerimize buzağı yemi dağıtıldı. Bir çok ilçeye seyyar mezbahane kuruldu. Kendi seralarında yetiştirilen binlerce harnup, badem,  ceviz fideleri dağıtıldı. Bir çok kooperatif kurduruldu ve üretim yapması sağlandı. Buna benze daha bir çok destek sağlandı. Büyükşehir belediyemizin üreticilerimize yönelik başlatılmış ve yol alınmış sonuca ulaşmak üzere olan bir çok projede devam ediyor. Kırsal Kalkınma ekibi çok güzel işler yaptı.

Bizde aday olduğumuzda bu yapılan işlerin kat kat fazlasını Çukurova’daki tecrübemiz ile Türkiye’nin tarımına yön verebileceğimizi anlatacağız, vaatlerde bulunmayacağız. 11 İlde büyükşehir belediyelerimizin yaptıklarının iktidar olduğumuzda çok daha fazlasını devlet bütçesinde değerlendirerek yapacağımızı anlatacağız.İnandırıcılık problemimiz olmaz. Çünkü belediyelerimiz, partili partisiz bütün üreticilerimize , ayrım yapmadan hizmet ulaştırdılar, üreticilerimiz gördü yaşadı.

Türkiye’nin önümüzdeki yaşayacağı en büyük sorun gıda yoksunluğudur. Buda Ayakları yere basan, üreticiyi iyi tanıyan, üretimi bilen insanların oluşturacağı yeni bir tarım politikası ile olur.İktidar olduğumuzda bunları gerçekleştirecek kadrolara sahip olduğumuzu anlatacağız.Çukurovalı üreticilerimiz bizleri yakınen tanıyorlar onun için tarım seferberliğimize Çukurova’dan başlayacağız.’’

Murat Öztanrıöver'den Tarım Çalışanlarına Ziyaret

Köylümüzü yeniden milletin efendisi yapmak için çalışacağız

‘’Köylümüzü yeniden milletin efendisi yapana kadar durmaksızın çalışacağız’’ diyen Öztanrıöver, şöyle devam etti:

‘’İthalat sopası ile fiyat istikrarı sağlanmaz. Elinizde her üreticinin ne kadar hangi ürün ektiği ÇKS kayıtları ile mevcut. Yapacağınız  ortalama üretim miktarı ile talep miktarını karşılaştırıp açık varsa ithalat fazla varsa ihracat yapmaktır.

Bunları hocalarımız ziraat fakültelerinin 1.Sınıflarında Ekonomi derslerimde anlatıyorlar.Birde örümcek teorisini anlatırlar. Bir yıl para eden ürün diğer yıl para etmez çünkü yine para edecek diye herkes aynı ürünü ekince mahsül yeterinden fazla olur.Bu da örümcek kafalı düşüncenin mahsulüdür.

Nedense bizde yıllardır bu durum gerçekleşiyor. Sonuç önce doymak için sonra zengin olmak için ve Bağımsız kalabilmek için üreteceğiz.Şu anda  doymak için bile üretimi gerçekleştiremiyoruz ,halbuki bu topraklardaki üretim kabiliyeti bizi bol bol doyuracağı gibi zengin de eder ,bağımsızlığımızıda sağlar.

Yeter ki üretim planlaması yapalım çiftçiyi yalnız bırakmayalım.  Buda ancak iş bilen liyakatli yönetimler ile olur. Kısacası ya üreteceğiz ya biteceğiz…’’

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da, ‘’Sizi iyi tanıyoruz.Milletvekili olursanız Çukurova tarımına katkımızın çok olacağını biliyoruz’’ dedi.

‘’Bölgemizdeki en büyük sorunlarımızdan biri tarım işçi problemi’’ diyen Doğan, şunları kaydetti:

‘’Eskiden geçici işçiler gelir işleri bitiğinde geri dönerlerdi. Ancak artık Çukurova’da yılın her ayı farklı bir ürün yetiştiriyoruz, dolayısıyla bize artık kalıcı işçi lazım. Bunun alt yapısı oluşturulmalı. Aksi taktirde yetiştirdiğimiz ürünleri toplayacak işçi bulamayacağız. Bu sene narenciyelerimizin çiçeklenmesi çok güzel inşallah bir problem yaşamaz isek narenciye rekoltesi bu sene yüksek olacak, korkarım toplayacak işçi bulamayacağız.

Diğer bir büyük sorunumuzda,basınçlı sulama sistemlerinin azlığı, olanlarda motopomplarla su bastığımızdan çok maliyetli. Halbuki Çatalan Barajı’ndan kendi cazibesi ile bir su hattı oluşturduğumuzda ovayı çok kolay suya doyururuz.Sulama maliyetlerimizde çok düşük olur.’’