Çağ Üniversitesi’nde  ‘’Sağlıklı Günler II’’ etkinlikleri kapsamında Medical Park Tarsus Hastanesi tarafından düzenlenen seminerde güneşten korunma yöntemleri ve cilt sağlığının önemine vurgu yapıldı. Amfi Plaza’da yapılan seminerde Medical Park Tarsus Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Ulaş Güvenç, Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafyada deri kanserlerinin hızla arttığını, 1935’te yakalanma riski 1/bin 500 iken bugün bu oranın 1/60’a kadar çıktığını söyledi. Dr. Güvenç, yılın 305 günü zararlı UV ışınlarının düştüğü Çukurova bölgesinde de deri kanserleri konusunda kamuoyunun bilinçlenmesi ve korunmaya önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

 

ÇUKUROVA’DA RİSK YÜKSEK

Çukurova’nın bol güneş alması, nüfusun önemli bir bölümünün çiftçilikle uğraşması ve açık alanda çalışmasının da etkisiyle deri kanserleri riskinin bölgede yüksek olduğunu vurgulayan Dr. Ulaş Güvenç, “Cerrahi ve medikal tedavilerini yaptığımız bu hastalara özellikle güneşten korunmaları gerektiğini sürekli anlatıyoruz. Deri kanserlerinin yüzde 90’ının önlenebilir olduğu düşünüldüğünde doğru bir şekilde güneşten korunmanın önemi daha iyi anlaşılıyor” dedi.

 

ÇOCUKLAR DAHA ÖNEMLİ

Dr. Ulaş Güvenç şöyle devam etti: “Güneşten koruyucu kullanırken 2 saate bir tekrarlamak ve yetişkin bir insan vücudunun tamamı için 1 avuç dolusu güneşten koruyucu kullanmak gerekli. Ayrıca güneşten koruyucu özelliği olan koyu renkli kıyafetler, geniş şapkalar, güneş gözlüğü kullanımı, saat 10-16 arasında açık hava aktivitelerinden kaçınmak önemli. Çocukluk çağındaki güneş yanıklarının da deri kanseri gelişiminde önemi olduğundan, özellikle ebeveynlerin çocuklarını güneşten korunma hakkında eğitmeleri gerekiyor.’’

 

DEKAN’DAN TEŞEKKÜR

Soru-cevap bölümünün ardından son bulan seminerde Çağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Başaran katkılarından dolayı Medical Park Tarsus Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Ulaş Güvenç’e teşekkür belgesi verdi.