Özellikle Yaz mevsimlerinde tercih edilen Sünnet operasyonu hangi yaş grubunda yapılacağı merak ediliyor. Diğer bir merak edilen konu ie koterle sünnetin zararlı olup olmadığı. Bu Konuda aileler arama motorlarında konuya ilişkin arama yapıyor. Biz de konu hakkında aynı zamanda Adana Tabip Odası Genel Sekreteri olan Uroloji Uzmanı Operatör Doktor Nuh Demirpas Bilgiler aktardı.

"Sünnet İçin En Doğru Zaman Seçilmelidir"

Uroloji Uzmanı Operatör Doktor Nuh Demirpas anne babaların sünnet ile ilgili en çok merak ettikleri konunun “Sünnet İçin Doğru Zaman Nedir?” olduğunu aktardı. Demirpas Şöyle Konuştu:

  • Özellikle son yıllarda yenidoğan sünnetine rağbet artmış bebek doğduktan sonraki ilk 2 ay içerisinde sünnet yapılmaktadır.
  • Özellikle 2-6 yaş arasında zaman; erkek çocuğun cinsel kimlik kavramı farkına varılmaya başlamasından dolayı uygun görülmemektedir.
  • 2 yaş öncesi veya 6 yaş sonrası sünnet açısından daha uygun bulunmaktadır.

"Önce Çocuklar Psikolojik Olarak Sünnete Hazırlanmalı"

Sünnet sırasında üç noktaya dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Uroloji Uzmanı Operatör Doktor Nuh Demirpas, çocukların sünnete psikolojik olarak hazırlanması gerektiğine vurgu yaptı. Demirpas Operasyonun hastane şartlarında yapılması ve bu işi yapacak kişinin muhakkak işi bilen, deneyimli bir hekim olması gerektiğini söyledi.

"Koterle Sünnetten Uzak Durulmalıdır"

Dr. Demirpas, "kansız sünnet" olarak bilinen Koterle sünnetin ciltteki hassasiyetin azalmasına neden olduğunu belirterek, koterli sünnetten uzak durulması gerektiğini bildirdi. Sünnetin anestezi uygulanarak yapılmasının daha doğru bir yöntem olduğunu kaydeden Dr. Demirpas, toplu sünnetlerde de dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

"Sünnet Önemli Bir Cerrahi İşlemdir"

Dr. Nuh Demirpas Sünnet ile ilgili şu bilgileri aktardı:

  • Sünnet önemli bir cerrahi işlemdir. Sünnet operasyonu küçümsenmemelidir ve evde yapılmamalıdır.
  • Hastane ortamında (ameliyathanede) ve uzman doktor tarafından lokal veya genel anestezi ile uygulanmalıdır.
  • Yenidoğan bebeklerde sünnet gerekiyorsa mutlaka uzman hekimler tarafından yapılmalıdır.
  • Yenidoğan sünneti uzman doktorların eliyle,  ameliyathane koşullarında yapıldığında olumlu sonuç alınmaktadır.

"Yeni Doğan Sünnetinin Avantajları"

  • Yenidoğan sürecinde yapılan sünnette daha hızlı bir iyileşme görülür Lokal anestezi ile rahatlıkla yapılabilir
  • Sünnet sonrası bakım çok daha kolaydır.
  • Bebeğin idrar yolu enfensiyonuna yakalanma riski çok daha az olur.

Demirpas konu hakkında Gazetemizin sorularını da Yanıtladı.

"Dünyada Her 100 Erkekten 25'i Sünnet Operasyonu Geçiriyor"

  • AHM: Halk arasında "erkekliğe ilk adım" olarak bilinen sünnet tıbbi açıdan nasıl tanımlanıyor?
  • ND: Penis başını örten derinin belirli şekil ve uzunlukta cerrahi yolla kesilerek alınması ve penis ucunun açığa çıkarılması işlemidir. Bu dünyada en çok uygulanan cerrahi işlemlerin başında geliyor. Farklı bir ifadeyle dünyadaki erkeklerin yüzde 25’i çeşitli nedenlerle sünnet ediliyor. Bu nedenler arasında dinsel, kültürel, tıbbı ve ailevi seçimler yer alıyor.
  • AHM: Cerrahi işlem ifadesini vurgulayarak söylediniz. sünneti. çok basit bir operasyon olarak biliyoruz. Gerçekten o kadar önemsiz ve basit bir işlem mi sünnet?
  • ND: Sünnet aslında çok önemli bir cerrahi işlem. Çünkü, sünnet sırasında yapılacak bir hatanın geri dönüşü olmayabilir. Ancak, insanlar her türlü cerrahi işleme titizlik gösterirken, çocuklarının sünnetini bu konuda yetenekleri olmayan, bu işi bilmeyen, konunun ciddiyetinin farkında olmayan kişilere yaptırabiliyor. Geçmişte bunun çok örneğini gördük. Çevrenizde duymuşsunuzdur “Çocuğunu aptala ya da berbere sünnet ettirdi” diye. Sünneti gerçekleştiren kişinin yapacağı bir hata, çocuğun hem cinsel açıdan hem idrar yapma fonksiyonları açısından sıkıntıya neden olabilir. Bu nedenle sünnet çok önemli bir operasyondur.

"Sünnet Sağlık Açıdan da Gerekli Bir Operasyondur"

  • AHM: Sünnetin sağlık açısından da önemli olduğu yönünde bazen haberler okuyoruz. Sünnet gerçekten de sağlık için gerekli mi?
  • ND: Bazı durumlarda sünnet sakıncalı olsa da genel anlamda sağlık için yararlı bir operasyondur. Örneğin, penis kanseri riskini azaltır. İdrar yolu enfeksiyonlarını 10 kat azaltır. Çünkü, Sünnet derisinin altındaki bakteri varlığı önlenmiş olur. Cinsel yolla geçen hastalıkların geçişinin önlenmesinde önemlidir. Sünnet derisini ağzı dar ise buna bağlı olarak idrar yapma güçlüğü ve enfeksiyon görülebilir. Sünnetle bu durum ortadan kalkar.
  • AHM : Sünnet için sakıncalı olan durumlar nelerdir?
  • ND: Örneğin kanama hastalığı olan çocuklarda sünnet büyük bir risktir. Kanamayı durduramazsanız çocuk canından bile olabilir. Hipospadias dediğimiz halk arasında Peygamber sünneti diye bilinen durumda da sünnet yapılmamalıdır.

"Çocucun Psikolojik Olarak Sünnete Hazırlanması Gerekir"

  • AHM: Sünnetin çocuk açısından en önemli noktası sanırım psikolojik yönü. Sünnet çok korkulan bir durum ve zaman zaman basın yayın organlarında da görebiliyoruz “Sünnet olmamak  için kaçtı” diye. Bu durumu nasıl engellemek gerek?
  • ND: Çocukların sünnetten ne kadar etkilendiğini hepimiz biliyoruz. Çocuk sünnetsizken zaman zaman “Pipini keserim”, “Baltayla, makasla, bıçakla pipini kesecekler” gibi söylemlerle ne yazık ki korkutuluyor. Kastrasyon dönemi dediğimiz dönemde çocuk o psikolojiyle bunları düşünür Çocukların hepsi çok zekidir. Konuştuğunuz her şeyi anında kapıyorlar. Bir örnek vereyim. Bugün bir çocuğu sünnet ettim. Yakınlarından biri çocuğa “Senin pipini kesecekler” dedi. Çocuğun rengi bir anda attı. Bu anlamda çocuğun sünnete psikolojik olarak hazırlanması çok önemli. Ailelerin bu konuya önem vermesi gerek.

"Çocuk Sünnete Nasıl Hazırlanmalı?

  • AHM: Diyelim ki çocuk sünnet için getirildi. Psikolojisi de bunu uygun değil ve sünnet etmeniz gerekiyor. Siz nasıl hazırlıyorsunuz operasyona?
  • ND: Biz hastanede sünneti anestezi vererek yapıyoruz. Çünkü çocuğun sünnet olurken stres yaşamaması gerek. O andan haberinin olmaması lazım. Çocuğa, “Senin pipinin ucunda pislik var. Biz bunu temizleyeceğiz. Bir balon şişireceğiz” diyerek çocuğu hazırlıyoruz ve çocuğun masaya yatmasını sağlıyoruz. Çünkü onu masaya almak bile sorun. Bırakın bir çocuğu, yetişkin bir insanı bile ameliyat masasına almak problemdir. Onun için çocuğun sünnet anını görmemesi gerek. Daha önce uyutmadan lokal anesteziyle sünneti yapardık. Çocuk acı duymazdı ama psikolojik olarak büyük bir sorun yaşardı. Bunun için ailelere, çocuğun yakın çevresine çok görev düşüyor.

"Sünneti Uzman Hekim Yapmalı"

  • AHM: Sohbetimizin başında “Berbere bile sünnet yaptırılıyordu” dediniz. Sünneti yapan kişinin bir diplomaya sahip olması gerekiyor mu? Daha da doğrusu sünneti yapacak kişinin ne gibi niteliklere sahip olması gerekiyor?
  • ND: Sünneti yapacak kişinin mutlaka uzman hekim olması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın genelgesinde bu işi yapacak kişiler üroloji, çocuk cerrahi ya da plastik cerrahi uzmanı olması gerektiği yazıyor. Çünkü bu işi bilmeyen kişilerin yapacağı bir hata çocuğun yaşamına mal olabileceği gibi, kişinin ileriki yaşamında da onarılamayacak hasarlara neden olabilir.

Sünnet Öncesi Yapılması Gerekenler

  • AHM: Sünnetten önce yapılması gereken bir işlem var mı?
  • ND:  Sünnet olacak çocuğun ameliyat önce mutlaka akciğer, kalp filmi, kan tahlili gibi tetkiklerinin yapılması gerekiyor. Çünkü, bu bir cerrahi operasyon olduğu için o çocuğun her şeyini bilmeniz gerekiyor. Mesela çocuğun kan seviyesi düşük olabilir. Kanama hastalığı olabilir. Bir yeri kesildiğinde belki kanaması durmayacaktır ve kan vermen gerecektir. Bulaşıcı bir kan hastalığı olabilir. Belki de anestezide kullandığımız maddeye reaksiyon gösterebilir. O yüzden sünnet öncesi tüm tetkiklerin yapılması şart.

Sünnet İçin Yaş Sınırı Var Mı?

  • AHM: Sünnet için bir yaş sınırı olmalı mı? Hangi yaşta sünneti öneriyorsunuz
  • ND: Anestezi uygulayacağımız için istediğiniz yaşta yaptırabilirsiniz bana göre. Çünkü sünnetten haberi olmayacak çocuğun. Ancak, kimileri 2-6 yaş arasında yapılmamasını öneriyor. Çocuğun kişilik gelişme dönemi olarak bildiğimiz kastrasyon (iğdişlik) kompleksi dediğimiz dönemde yapılmaması gerektiğini savunanlar var ama çocuğu psikolojik olarak hazırladıktan sonra az önce anlattığım yolları izleyerek sünnet edildiği taktirde yaşın bir sorun olmayacağı düşüncesindeyim. Sadece yenidoğanlarda sıkıntı olabilir onun için en azından bebeğin iki aylık olmasının beklenmesi gerekir. Çocuğun karaciğer enzimleri oluşsun, yenidoğan sarılığı varsa onu atlatsın, çocuk yavaş yavaş kendine gelsin.Ama çocuk hiç işeyemiyorsa mecburen yapmak zorunda da kalınabiliyor. Dediğim gibi anestezi uygulanacağı için bir sorun olmaz ama çocuk okula başlamadan önce bu işi bitirmek gerekir.

Erişkinlerde Sünnet

  • AHM: Erişkinlerde sünnet çocuklardan farklı mı?
  • ND: Bir farkı yok. Erişkinlerde de aynı işlemler oluyor ancak iyileşme süreci biraz daha sıkıntılı oluyor. Çünkü ereksiyon durumu sözkonusu. Cinsel obje olmasa bile sabah ereksiyonu ister istemez oluyor. Onun dışında farklı bir işlem yok.
  • AHM: Sünnetten sonra yapılması gerekenler nelerdir?
  • ND:  Sünnetten sonra bir ağrı sızı olur. Pansuman bandajı iki gün sonra çıkarılıyor ve sonrasında özel bir bakıma gerek olmuyor. Sadece enfeksiyon açısından takip edilmeli. Koter kullanmadığımız için çabuk iyileşiyor ve damarlar çabuk kaynıyor. Yenidoğanlarda bu süreç daha hızlı oluyor. Bir hafta sonra bakıyorsunuz sanki 5 yıl önce sünnet olmuş gibi iyileşmiş.

Toplu Sünnnetler Sağlıklı Mı?

  • AHM: Geçtiğimiz yıllarda özellikle belediyeler toplu sünnetler yaptırdı. Toplu sünnetler doğru mu?
  • ND: Ben toplu sünnetlere kesinlikle karşıyım.  Ancak, Sağlık Bakanlığı’nın 2001 yılında yayınladığı bir genelge var. Bu genelgede toplu sünnetin koşulları belirlenmiş. Bu şartlar çok önemli ve bu şartlara uyulursa yapılmasında çok fazla sakınca olmaz

Teşekkür Ediyoruz.