60 Yaş ve üzeri insanların sağlıklı yaşayabilmeleri için düzenlenen toplantıların olumlu sonuçlar vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Rıza Mete,”Emeklilk dönemlerinde sağlık konusunda daha bilinçli yaşayabilmeleri için dokuzuncusunu düzenlediğimiz Sağlıklı Yaşam Konferanslarında Diabet yani Şeker hastalığı konusunu işleyeceğiz. Şeker hastalığı, vücutta şekeri yüksek olması diye tarif edilir. Ama kanımızda yüksek olan bu şekeri vücudumuz kullanamaz. Normalde bunun hücrelere girerek yakılması ve buna bağlı enerji oluşması gerek, fakat şeker hastalığında hücreye şeker giremediği için bundan faydalanamayız. Şöyle tarif etmek daha doğru olur diye düşünüyorum.”varlık içinde yokluk” demek daha yerinde olur herhalde. Şeker hastalığında tüm organlar zarar görür. Buna bağlı olarak göz, kalp, böbrek, işitme, kas vb. birçok organımız erken yaşlanır. Bundan dolayı tedavisi ve kontrolü önemlidir” dedi.

Diabetin Tanısı, Belirtileri, Tipleri, Tanı Yöntemleri, Komplikasyonları ve Tedavisi hakkında bilgilerini aktaran İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Boğa,” Diabet, Yediğimiz besinlerin emilimi sonrası oluşan ve kana geçen şekerin kandan hücre içine geçemeyerek kan şekeri yüksekliği ile seyreden ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Belirtileri ise 1-Aşırı su içme, 2-Ağız kuruması, 3-Sık ve bol idrar yapma, 4-Kilo kaybı, 5-Halsizlik, yorgunluk, 6-Uyuşma karıncalanma, 7-Cinsel fonksiyon bozukluğu ve 8-Görme bozukluklarıdır.

 Diabetin klasik bulguları olan aşırı su içme, sık idrara çıkma, açlık hissi, aşırı yeme, kilo kaybı, Açlık kan şekerinin 126 mg/dL’nin üzerinde olması, Günün herhangi bir anında ölçülen kan şekerinin 200 mg/dL’nin üzerinde olması, Ağızdan 75 gr şeker verildikten 2 saat sonra kan şekerinin 200 mg/dL’nin üzerinde olması Diabeti tanımlar.

Tipleri ise 1-Bozulmuş Glukoz Toleransı AKŞ       115-126  mg/dL , 2.saat      126-200 mg/dL, HbA1C   5.8-7.0. 2-Tip I  DM, AKŞ>126 mg/dL, 2.saat>200 mg/dL . 3-Tip II DM,       AKŞ>126 mg/dL, 2.saat>200 mg/dL. 4_Gebelik Diabetidir.

Tanı Yöntemleri ise Açlık Kan şekeri, Tokluk Kan şekeri, OGTT, HbA1C, Serum İnsülin ,C Peptid seviyeleri. İnsülin otoantikorları ve Kan yağları ölçümleridir.

Komplikasyonları ise 1-ERKEN DÖNEM; Hipoglisemi, Ketoasidoz koması, Hiperglisemi, Enfeksiyonlar. 2-GEÇ DÖNEM; Kalp, Böbrek, Beyin ve Göz damarlarında hasarlar, Büyük damar hastalıkları: Bacaklarda ağrı, yaralar ve kangrendir.  NÖROPATİ; Mononöropati, Polinöropati ve Otonom nöropatidir. Diabetin tedavisi ise İlaç tedavisi, Diyet, Eksersiz ve Multidisipliner yaklaşımdır” diye konuşan Boğa, hasta takibinin önemine değinerek yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: Kendi  kan şekerini ölçme ve takip; HbA1C(3-6  ayda bir) - Hasta eğitimi(Yılda bir) - Tıbbi beslenme ve tedavi eğitimi(yılda bir) - Göz Muayenesi(yılda bir) - Ayak muayenesi(yılda bir hekim, günlük hasta) - Böbrek muayenesi(yılda bir) - Kan basıncı takibi ve Lipid profili(yılda bir).