Adana İl Sağlık Müdürlüğünce yapılan açıklama şöyle;

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNÜN “TURKOVAC AŞISI”
 KONULU BASIN BÜLTENİ

COVID-19 pandemisi, ciddi bir halk sağlığı acili olarak ortaya çıkmış ve yanıt verilmesi gereken bir sürecin başlatılmasına neden olmuştur. COVID-19 pandemisine yanıt vermek amacıyla Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen müdahalelerden biri de kitlesel Pandemik COVID-19 aşılamasıdır.
        Ülkemizde 14 Ocak 2021 tarihinde başlayan Covid-19 aşı uygulamalarına Sinovac'ın geliştirdiği CoronaVac aşısı ve Pfizer’ın geliştirdiği  BioNTech  aşı (Comırnaty) ile devam edilirken bir taraftan da kendi aşımızı üretmek için çalışmalar başlatılmıştır. 31.12.2021 tarihinde de Ülkemiz geneli ile eş zamanlı olarak ilimiz Şehir Hastanesi’nde Turkovac aşısı uygulanmaya başlanmıştır. Bakanlığımız planlamaları doğrultusunda ilimizde Seyhan Devlet Hastanesi, Çukurova Devlet Hastanesi, Yüreğir Devlet Hastanesi, Ceyhan Devlet Hastanesi ve Kozan Devlet Hastanesi’nde de 28.02.2022 tarihinden itibaren Turkovac aşısı uygulanmaya başlanmıştır. 
       Vatandaşlarımız; MHRS web, MHRS mobil, ALO 182 veya e-Nabız üzerinden kendisine en yakın yukarıdaki bahsedilen hastanelerden randevu alarak aşılarını olabileceklerdir. Ayrıca randevusuz olarak da aşı olma imkanına da sahip olan vatandaşlarımız gece saat 24’e kadar bu altı hastanemizde aşılarını yaptırabilirler. 
      Turkovac aşısı 5 dozluk flakonlarda bulunduğundan vatandaşlarımızın randevuya gelmeleri aşı zayiyatı önlenmesi için çok önemlidir. Şu anda 18 yaş ve üzerine yapılmakla birlikte, 18 yaş altındaki bireylerde uygulanmasına ilişkin bilgiler güncel veriler ışığında değerlendirilecektir. Diğer COVID-19 Pandemik Aşıları ile arasında Bakanlığımızca daha bildirilen en az ve en çok bırakılması gereken süreler aynı şekilde geçerlidir. Bu süreler güncel bilgilere göre değişebilecektir. 
      Turkovac Pandemik COVID-19 aşısı; 18 yaş ve üzerindeki kişilere dört hafta ara ile birer doz olmak üzere toplam iki doz uygulanmaktadır. Aşının her iki dozu da aynı pandemik aşı ile uygulanmalıdır. Hatırlatma dozu olarak uygulanması halinde tek doz olarak uygulanması yeterlidir. Gebelikte uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır. Daha önceki pandemik inaktif aşılardan gelen tecrübelere dayanarak, COVID-19 hastalığının ağır geçirilme riski yüksek olan gebelere uygulanabilir. İlk trimesterde olmak aşı uygulanmasına engel değildir.
       Pandemiyle mücadelede aşılama çalışmalarının başlamasıyla birlikte yeni bir döneme girilmişse de Koronavirüs Salgını halen devam etmektedir. Bu sebeple maske, mesafe, hijyen, izolasyon ve kalabalık ortamlarda bulunmama kuralları başta olmak üzere alınan tüm tedbirlere şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da hep birlikte uymaya devam etmeliyiz. Tedbirlerin bir tercih değil bir zorunluluk olduğunu hepimiz biliyoruz.  Sayın Cumhurbaşkanımız, Sağlık Bakanımız ve İçişleri Bakanımız başta olmak üzere bu güne kadar virüsle mücadelede ve aşının üretiminde, temininde emeği geçen herkese, ayrıca bu süreçte gerek pandemiyle mücadelede gerekse aşılama hizmetlerinde en ön safta virüsle karşı karşıya, canları pahasına mesai kavramı gözetmeden çalışan tüm sağlık personelimize üstün gayret, fedakârlık ve yüksek performanslarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyor, vatandaşlarımızı aşılarını tamamlatmaya ve hatırlatma dozlarını yaptırmaya davet ediyoruz.