Türk Eczacılar Derneği Genel Sekreteri Özgür Özel, bu sisteme beklenilenden erken geçildiğini ve sistemdeki karışıklıkların hastaları mağdur edeceği için 24 bin eczanede bu sistemin ertelenmesi gerektiğini söyledi.Bu aksaklıkların en önemli sebebinin ise birçok doktor bilgisinin girilmemesi ya da uzmanlık alanlarının belirtilmemesi olduğu söylendi.

Türk Eczacıları Birliği(TEB), SGK’nın 1 Mart itibariyle Eczane Provizyon Sistemi'ni devre dışı bırakarak, alt yapı hazırlıkları tamamlanmadan yeni bir provizyon sistemi olan MEDULA’yı devreye soktuğunu açıkladı.
TEB yaptığı yazılı açıklamada, MEDULA Reçete Provizyon Sisteminin uzun süredir devreye girmesinin planlandığını ancak teknik aksaklıklarının olması nedeniyle bugüne kadar SGK tarafından 3 kez ertelendiğini belirtti.

TEB, henüz hazır olmayan bu sistemin yürürlüğe konulmasıyla bu sabah eczanelere gelen hastaların reçeteleriyle ilgili hiçbir işlemin yapılamadığını belirterek, pek çok doktorun sistemde kayıtlı olmadığı, kayıtlı olanların branş bilgilerinin bulunmadığı, tüm sağlık ocaklarının girişinin tamamlanmamış olduğu ve hastalara ait rapor bilgilerinin sistemde bulunmadığının görüldüğünü açıkladı.

-SİSTEM ÖLÜ DOĞDU-

TEB, uyarılara rağmen SGK’nın ısrar ve inat ettiğini ifade ederek, İlaç Takip Sistemi’ne(İTS) 1 Ocak 2010’da geçildiğini belirtti. SGK ekranıyla, İTS ekranının birbiriyle uyumsuz çalıştığına dikkat çeken TEB, veri girişinin sağlıklı yapılamadığını bildirdi. TEB, tüm işlemlerin, birbiriyle uyumsuz olan iki farklı ekran üzerinden değil, tek ekran üzerinden yapılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

“İTS’nin ertelenmesi talebimize rağmen, bugün itibariyle de, İTS ile uyumlu olduğu iddia edilen MEDULA Provizyon sistemi uygulamaya konulmuştur. Zira, hazırlıksız başlatılan bir sistem ölü doğmuştur. İTS uygulaması, acilen 1 Haziran 2010’a ertelenmeli, İTS ve MEDULA Provizyon Sistemi tek ekran üzerinde ortaklaştırılmalıdır. Aksi halde, bugün yaşananlar da göstermiştir ki; bu sistem hem hastalar hem de eczacılara çile çektirmeye devam edecektir.”

-İTS’NİN İŞLEMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR-

TEB, alt yapısı iyi hazırlanmamış bir Provizyon Sisteminin varlığında İTS’nin işlemesinin mümkün olmadığını ifade ederek, “İTS uygulamasının 1 Haziran 2010 tarihine ertelenmesi artık bir zorunluluktur. Aksi halde, şu anda eczanelerimizde yaşanmakta olan hasta mağduriyetlerinden, hastalarımızın ilaca ulaşamama sorunlarından eczacılar sorumlu tutulamaz” dedi. TEB, ayrıca her iki sistemin de ertelenmesi ve konunun taraflarının bir araya gelerek çözümü birlikte araması gerektiğine de değindi.