Diyetisyen Özgök; oruç tutacakların sahura mutlaka kalkmalarını, yeterince su tüketmelerini ve ağır yemeklerden kaçınmalarını önerdi.
 
Ramazan ayında iki öğün beslenme nedeniyle, insanların hem beslenme alışkanlıklarında hem de yaşam biçiminde değişiklikler olacağına dikkat çeken Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses; sağlıklı ve doğru beslenmeyle ilgili Ramazan Ayı'na özel şu önerilerde bulundu:
 
HAZMI KOLAY YİYECEKLER TÜKETİN
Üç öğünden iki öğüne düşen günlük beslenmemizde daha çok kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, börek, tatlı tüketimi artarken sebze- meyve tüketimi çok az olmaktadır. Ramazan ayında da sağlıklı beslenme kuralları ve bireylerin alması gereken karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral miktarları değişmiyor. Bu yüzden vücudun ihtiyaçlarını karşılayan ve çok uzun süre aç kalan midemizi yormayacak, hazmı kolay yiyecekler tercih edilmelidir. İftar ile sahur saati arasındaki süre metabolizmanın en verimsiz çalıştığı saatlerdir. Ramazan ayı dışındaki sağlıklı beslenme biçimi olan azar azar ve sık aralıklarla toplamda 6 öğün olan beslenme biçimini ramazan ayında da uygulamaya çalışıp metabolizmamızın daha verimli çalışmasını sağlayabiliriz. Ramazan ayında 6 öğün olmasa da iftar sahur ve bu öğünlerin dışında 1-2 ara öğünle toplamda 3-4 öğün beslenilmesine özen gösterilmelidir.
 
**Sahur:
 
Sahur bireyleri oruca hazırlayan bir öğündür. Bu yüzden sahura kalkmadan oruç tutmak, yatmadan önce yemek aç kalınan sürenin uzunluğu nedeniyle vücudu olumsuz etkileyecektir. Özellikle sahurda su tüketimine dikkat edilmelidir. Bu nedenle vücudun su ihtiyacını arttıran kızartma, kavurma gibi yağlı yiyecekler ve tuzlu gıdalar tüketilmemeli bunlar yerine; hazmı kolay hafif, bol lifli kahvaltıya dayalı yiyecekler tercih edilmelidir. Sebze, meyve kepekli ekmek lif açısından ve tokluk hissini uzun bir süre devam ettirdiği için tercih edilmelidir. Ayrıca protein içeren gıdalar mideyi daha geç terk ettiği için acıkma hissinin daha geç oluşmasını sağlar. Bu nedenle yumurta, süt, peynir gibi protein içeren gıdalara mutlaka sahurda yer verilmelidir. Ceviz, badem, fındık gibi gıdaları tercih ediyor olmak yine tokluğu devam ettirdiği için tercih edilebilir. Tabii ki bunları tercih ederken aşırı miktarda tüketmemeye özen gösterilmelidir.
 
**İftar:
 
İftar da oruç açılırken su, zeytin veya hurma gibi yiyeceklerle oruç açılıp daha sonra bir çorba ile devam edilebilir. Gün boyu aç olan mideyi yormamak için hazmı kolay olan çorba gibi gıdaları tüketip bir süre dinlenmek daha uygun olacaktır. Daha sonra yine ağır olmayacak sebze, ızgara, salata gibi yiyecekler tercih ederek iftar yemeğimizi tamamlamalıyız.
 
İftar ile sahur arasında ki sürede bol sıvı özellikle su tüketmeliyiz. Tatlı ihtiyacı ise ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı, meyve tatlısı, hoşaf, komposto veya meyve gibi yiyecekler ile ara öğün yaparak giderebilirler
 
**Kronik hastalığı olanlar ve oruç
 
Bu yıl sahur ile iftar arasındaki süre oldukça uzun. Sıcak yaz günlerini de düşündüğümüzde biraz daha zorlu bir ramazanın bizi beklediğini söyleyebiliriz. Sağlıklı kişilerin bile uzun ve sıcak yaz gününde zorlanacağını düşünecek olursak, sağlık riskleri taşıyan grupların oruç tutmamaları daha doğru olacaktır. Kronik rahatsızlıkları olanlar (tansiyon, sindirim sistemi, kalp rahatsızlıkları, diyabet v.b.) ,gelişme çağında olan çocuklar, hamileler ve emziren annelerin kesinlikle oruç tutmamaları gerekiyor.
 
Oruç tutarken;
Kesinlikle sahura kalkınız.
Sahurda ağır yiyeceklerden kaçınarak hafif, kahvaltılık gıdaları tercih ediniz.
İftarda çok hızlı ve aşırı yemek yemeyiniz. Mümkünse çorba tüketiminden sonra bir süre bekleyiniz.
Yürüyüşlerle hazmı kolaylaştırmaya çalışınız ve kesinlikle aç karnına spor yapmayınız.
Ramazanda yoğurt, ayran veya süt tüketimine dikkat edip 2 su bardağının altına düşmemeye özen gösteriniz.
İftarda sebze ve meyveye ağırlık veriniz.
İftar ile sahur arasındaki sürede bol sıvı özellikle su tüketmeliyiz.
Kronik bir rahatsızlığınız varsa mutlaka hekiminize danışınız.