Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, “24 Aralık’a kadar devam edecek olan etkinlik, her yıl olduğu gibi bu yıl da fotoğraftan resme, tiyatrodan müziğe kadar sanatın çeşitli dallarını Adanalılarla buluşturacak” dedi. Aldırmaz, 4 gün sürecek olan sanat etkinliklerine tüm Adanalılar’ın davetli olduğunu sözlerine ekledi.
19 Kasım 1995 tarihinde Kapadokya’ya fotoğraf çekmeye giderken Pozantı yakınlarında geçirdikleri trafik kazasında yaşamını yitiren AFAD üyesi 13 fotoğraf gönüllüsünün anısına düzenlenen ve her yıl çeşitli sanat dallarında üretilen eserleri ve sanatçıları Adanalılarla buluşturan 13 Kare Sanat Günleri, 21-24 Aralık 2011 tarihleri arasında 13. kez düzenlenecek.
Etkinliğin gerçekleştirileceği hafta boyunca, resim ve fotoğraf sergileri, konserler, şiir günleri ve söyleşilerin yanı sıra, her yıl olduğu gibi AFAD (Adana Amatör Fotoğrafçılar Derneği) tarafından düzenlenen Altın Kamera Fotoğraf ve 13 Kare Fotoğraf Gösteri yarışmalarının ödül törenleri de gerçekleştirilecek.

ETKİNLİK TAKVİMİ
21-24 Aralık 2011 tarihleri arasında düzenlenecek olan 13. 13 Kare Sanat Günleri programı şöyle:
21 Aralık Çarşamba: Etkinliğin açılışı, 21 Aralık Çarşamba günü saat 19.00’da Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu’nun önünde verilecek Büyükşehir Belediyesi Bandosu konseri, meşale ve konfeti gösterileriyle yapılacak. Ardından, Şehir Tiyatrosu tarafından bu sezon sahneye konan Komşu Köyün Delisi isimli müzikal oyun izlenecek. Prof. Dr. Üstün Dökmen tarafından yazılan oyunun yönetmeni, Devlet Tiyatrosu sanatçılarından Ali Hürol. Gala, saat 20.00’de Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda başlayacak.
22 Aralık Perşembe: Büyükşehir Belediyesi’nin, 75. Yıl Sanat Galerisi’nde 1999 yılından itibaren açılan sergilerden aldığı eserlerden oluşan ‘Büyükşehir Belediyesi Koleksiyonu’, 13 Kare Sanat Günleri kapsamında sanatseverlerle buluşacak. Resim, heykel ve gravürlerden oluşan toplam 85 parçalık koleksiyonun sadece resimlerden oluşan 45 parçalık bölümü, 22 Aralık Perşembe gününden itibaren, Sabancı Güzel Sanatlar Galerisi’nde görülebilecek.
23 Aralık Cuma: 13 Kare Sanat Günleri kapsamında Adana Büyükşehir Belediyesi, Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu ile Mehmet Baltacı Fotoğraf ve Sinema Tarihi Müzesi’nin, Adanalı fotoğraf sanatçısı Mehmet Baltacı’yı anmak adına ortaklaşa düzenledikleri bir proje de gerçekleştirilecek. ‘Fotoğrafa Adanmış Bir Ömür: Mehmet Baltacı’ya Saygı’ isimli projenin sanat danışmanlığını S. Haluk Uygur ile Sina Çoşkun’un üstleniyor. Proje kapsamında, üç bölümden oluşan bir sergi açılacak. Serginin birinci bölümü, Mehmet Baltacı’nın 1975 - 2005 yılları arasında ülkemiz genelinde çektiği yaklaşık 60 kadar fotoğraftan oluşacak.
İkinci bölümde ise, Müge Baltacı Uluç ve Selda Dölekoğlu’nun Mehmet Baltacı Fotoğraf Müzesi’nde kullanılabilecek durumda olan makinelerle, Adana ve çevresini fotoğraflayarak oluşturdukları yaklaşık 30 parçalık eser sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Serginin üçüncü bölümünde ise, fotoğraf sanatında iz bırakmış izbırakmış; fotoğraf sanatçılarının eserleri görülebilecek. Etkinlikte ayrıca, ‘Dostlarından Mehmet Baltacı Söyleşisi’ başlıklı bir söyleşi gerçekleştirilecek. İbrahim Zaman, Nail Uygur, Sina Coşkun, S. Haluk Uygur ve İsmail Timuçin’in katılacağı etkinlikte, usta fotoğrafçıyla ilgili anılar dile getirilecek. Etkinlik, 23 Aralık Cuma günü, saat 18.30’da Adana Kültür Sanat Merkezi (Tarihi Kız Lisesi Binası)’nda gerçekleşecek.
Sanatçının eserleri ve fotoğraf makinesi koleksiyonu, Adana Valiliği ve Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından, 2008 yılında kurulan ‘Mehmet Baltacı Fotoğraf ve Sinema Tarihi Müzesi’nde bir araya getirilerek muhafaza edilmeye başlandı.

ÇUKUROVA DEVLET SENFONİ ORKESTRASI’NDAN KONSER
Aynı gün gerçekleştirilecek bir diğer etkinlik de, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası tarafından verilecek konser. Ünlü şef İbrahim Yazıcı’nın yönetiminde verilecek konserin solisti ise piyanist Antonio Soria. Konser, saat 20.00’de Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilecek.
24 Aralık Cumartesi: 13 Kare Sanat Günleri’nde şiir meraklılarını mutlu edecek bir etkinlik de yer alıyor. Adana Kültür Sanat Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleştirilecek etkinlikte, ülkemiz şiirinde önemli yeri olan Bedri Rahmi Eyüboğlu, doğumunun 100. yılında anılacak.
Halk dilinden ve şiirinden aldığı ögeleri, kendine özgü bir biçimde kullanan, halk diline ve halk edebiyatına duyduğu hayranlığı eserlerine taşıyan, şair kimliğinin yanısıra iyi bir ressam, iyi bir heykeltraş ve vitray sanatçısı olan ve yazma sanatı ile de ilgilenen şairin eserlerini; Adana Kültür Sanat Derneği Şiir Grubu’ndan Nazan Balcı, Oya Katırcı, Sevinç Kökenler ve Suat Kahveci ile Şehir Tiyatrosu sanatçıları İsmail Timuçin ve Akif Özdemir birlikte seslendirecekler. Etkinlikte, Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarından Serkan Yontar ve Ramazan İnal da türkü seslendirecekler. 24 Aralık Cumartesi günü Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapılacak etkinlik, saat 15.00’da başlayacak.

ALTIN KAMERA VE ‘13 KARE FOTOĞRAF GÖSTERİ YARIŞMASI’NIN ÖDÜL TÖRENLERİ
Kısa adı AFAD olan “Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği”nin 1990 yılında buyana TFSF (Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu) adına düzenlediği, 17. Altın Kamera Fotoğraf Yarışması’nın ödül töreni 24 Aralık 2011 Cumartesi Saat 18.30’da, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapılacak.
19 Kasım 2011 tarihinde toplanan seçici kurulun değerlendirmesi sonucu, üçlü kombinasyonlardan oluşan 11 fotoğrafçının çalışması başarılı bulundu. Türkiye’nin önde gelen prestij yarışmasına, ülke genelinde bulunan 44 fotoğraf sanatı derneğinden 129 fotoğrafçı katıldı. Birbiriyle uyumlu üçer fotoğraftan oluşan, Siyah Beyaz, Renkli ve Deneysel bölümlerde toplam 233 fotoğraf değerlendirmeye alındı.
Öte yandan; bu yıl birincisi düzenlenen “13 Kare Fotoğraf Gösteri Yarışması”nın Ödül Töreni aynı salon, aynı tarih ve saatte gerçekleşecek. 8 dakika sınırlı süreli gösteri yarışmasına, ülke genelinden 64 gösteri başvuruda bulundu. 19 Kasım 2011 tarihinde toplanan seçici kurulun seçimi sonucu 3 ödül, 5 mansiyon ve 2 özel ödül sahiplerini buldu. Her iki yarışmanın ödüllü fotoğraflar sergisi ve gösterileri 24 Aralıkta sanatseverlerle buluşacak. Tören öncesi, keman ve bağlama sanatçısı Suat Erdem ve piyano sanatçısı İclal Funda Erdem bir dinleti gerçekleştirecek.