Korsan kitaba karşı en doğru ve önemli alternatif ise sahaflar. Adanalı Sahaf Özber Coşkun, “İnsanlara ikinci el kitap kültürünü aşılayabilirsek, insanlar bunu kendileriyle bağdaştırabilirlerse, kendilerini sahaflara yakın hissederlerse, korsan kitap sorunu çözülebilir” dedi.
Ziraat mühendisliğini bırakıp Gazipaşa Bulvarı üzerinde 9 metrekarelik ikinci el satmaya başlayan Tükan Sahaf’ın sahibi Özber Coşkun, sahafların korsana karşı önemli bir görevi üstlendiğini söyledi. Coşkun, “Ben burada maddi olanaksızlıklar nedeniyle fazla okuyamayan insanların okuma isteklerini karşılamaya çalışıyorum. Okumayı ben de çok seviyorum ve en büyük tutkum kitaplar. Okumayı, emek harcamayı, kitapları ve eskileri seviyorum. Sevdiğim işi yapıyorum. Sevdiğim için de maddi boyutu pek sorun olmuyor. Benim için bir tutku bu. Buna sahip olunca maddi boyutu ikinci planda kalıyor. Böyle olunca yaptığım da bir anlamda Don Kişot’luk oluyor. Burada mutluysam karşılığını mutlaka alacağıma inanıyorum ve mutluyum. O yüzden mühendislikten vazgeçtim ve en büyük sevdamı gerçekleştirerek ikinci el kitap satan bir yer açtım. Kendime dokuz metrekare içinde kocaman bir dünya kurdum ve bu dünyaya okumak isteyen herkesi bekliyorum” diye konuştu.
Tükan Sahaf’ta 1901 tarihli almanca yazılmış mühendislik kitabı, ansiklopediler, yaklaşık 1500 kitap, 1970’li yıllardan kalma Nevtron marka radyolar, 33’lük ve 45’lik plaklarla plakçalarlar, Dünyayı Kurtaran Adam gibi 80’li yılların unutulmaz filmlerinin afişleri, Tommiks, Teksas, Zagor, Kaptan Swing gibi çizgi romanlar, 80’li yıllara damgasını vuran mizah dergileri ve teyp kasetleri de alıcı bekliyor. Tükan Sahaf’ta çocuklar 2 TL karşılığında çizgi roman okuyabiliyor.
TÜKAN SAHAF: Gazipaşa Bulvarı Emre Apt. Zemin Kat Seyhan/Adana