Adanahabermerkezi.com olarak 11.09.2017 tarihinde 2017/34629 dosyadan takipsizlik alarak aklanmasına rağmen kararın çok yeni olması ve ilgili kişiler tarafından bilgi paylaşımı yapılmaması nedeniyle 15.09.2017 tarihinde  "Cumhurbaşkanı Erdağan’ı kim yanılttı" haberimizde Başkan Çelikcan'ın "FETÖ soruşturmasının sürdüğünü" belirtmiştik. 
Bu haberi düzeltir, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan'ın açıklamasını aynı yerden, bize ulaştırıldığı şekliyle yayınlıyoruz...

 
                        A Ç I K L A M A D I R                          
 
            Adana da yerelde yayın yapan Adana Haber Merkezi adlı internet sitesinde (www.adanahabermerkezi.com) 15 Eylül 2017 tarihinde “ Cumhurbaşkanı Erdağan’ı kim yanılttı” başlıklı bir haber yapılmıştır.
            Bu haber içeriği incelendiğinde ; Müvekkil Yüreğir Belediye Başkanı sayın Mahmut Çelikcan’ın Ak Parti Yerel Yönetimler proje yarışmasında “ Tarladan Okula Çocukevi” projesi ile Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden ödül almasının tartışma yarattığı belirtilerek ; CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A, FETÖDEN SORUŞTURULAN YÜREĞİR BELEDİYE BAŞKANI MAHMUT ÇELİKCAN’A BU ÖDÜLÜ KİM VERDİRTTİ alt başlığı ile habere devam edilmiştir.    
            Haber İçeriğinde özetle müvekkil Yüreğir Belediye Başkanı sayın Mahmut Çelikcan’ın Adana Cumhuriyet Savcılığının 2017/34629 numaralı dosya ile FETÖ terör örgütüne üye olma soruşturması geçirdiği belirtilmekte ve haberde müvekkilin bu soruşturmadan aklanmasından sonra , kendisine ödül verilmesi gerektiği belirtilmektedir.
            Gazetecilik meslek ilkelerinden en önemlilerinden biri : Basın yayın organları masumiyet karinesine saygılı olmalı, suçluluğu yargı kararıyla sabit olmadıkça herhangi bir kişiyi suçlu ilan edecek yayın yapmaktan kaçınmalıdır. Yargı süreci devam eden davalarda iddialar ve savunmalar adil ve dengeli biçimde aktarılmalıdır.  Bir diğeri de Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz.
            Açıklamaya konu haberi yapan adanahabermerkezi.com adlı internet sitesi yöneticileri zahmet edip müvekkil Mahmut Çelikcan ı arama zahmetine katlanıp kulaktan dolma duydukları bu soruşturmanın ne olduğunu sorsalardı zaten Müvekkil Mahmut Çelikcan ile ilgili olarak Adana Cumhuiyet Başsavcılığının 2017/34629 sayılı dosyasından 11.09.2017 tarihinde müvekkilin suçsuz bulanarak hakkında takipsizlik kararı verildiğini öğrenmiş olurlardı.  Böylelikle bu habere de gerek kalmıyacağı gibi haberin içeriğinde yer alan ödülün soruşturmadan aklanmasından sonra verilmesi gerektiği cümlesi de kullanılmazdı. Çünkü müvekkil sayın Mahmut Çelikcan Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan ın elinden 13.09.2017 tarihinde ödül almış olup hakkında verilen dava açılmasına yer olmadığına ve suçsuz olduğuna dair karar 11.09.2017 tarihinde verilmiştir.
            Kamuoyunun aklında soru işareti kalmaması açısından da Adana Cumhuriyet Savcılığının 2017/34629 Soruşturma dosya numarasının içeriğinden de kısaca bahsetmek gerekirse : Kimliği tespit edilemeyen bir dilekçenin PTT kanalı ile Mersin Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiği ,  PTT Müdürlüğünün Mersin İl Emniyet Müdürlüğüne yazdığı yazıdan anlaşılmaktadır. Kimliği tespit edilemeyen bir dilekçenin işleme konmasının nekadar hukuki olduğu Ayrı bir tartışma konusu iken bu dilekçe de zikredilen isimlerle ilgili olarak Mersin İl Emniyet Müdürlüğünün hem müşteki Mahmut ÇELİKCAN hemde dilekçede isimi geçen diğer şahıslarla ilgili “Adlarının Bylock Kullanıcı Listesinde olmadığı , Bank Asyada hesabının bulunmadığı , ve hakkında FETÖ/PDY örgütü kapsamında adli işlem bulunmadığı KHK ile kapatılan derneklerde üyeliğinin olmadığı , Fetö örgütü ile iltisaklı olduğu değerlendirilen şüphelilere ait temin edilen telefon HTS kayıtlarında irtibatının olmadığının belirtildiğine ilişkin tutanakta 2017/34629 sayılı dosya içersinde mevcuttur. 2017/34629 sayılı dosya daki müracat dilekçesinin içeriği incelendiğinde ; Dilekçenin müvekkil  müşteki Mahmut ÇELİKCAN ın Mersinde Karayolları Bölge Müdürlüğü yaptığı 2003-2004 yıllarına ait hayali iftira niteliğinde uydurulan bir takım olaylar olduğu o tarihten buyana yaklaşık 15 sene geçtiği görülecektir.
            Adana Cumhuriyet Başsavcılığı da tüm bu dosya kapsamında müvekkil Yüreğir Belediye Başkanı sayın Mahmut ÇELİKCAN ‘ın FETÖ/PDY denen silahlı örgütle bir bağı olmaması gerçeği karşısında 2017/34629 Soruşturma No 2017/32370 Karar no ile 11.09.2017 tarihinde Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar vermiştir. 
            Ülkemizde yürürlükte bulunan CEZA MUHAKEMESİ KANUNUN 158. Maddesi gereği Herhagi Bir Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına yapılan ihbar ve şikayetler Soruşturma numarası almakta ve hakkında ihbar ve şikayette bulunulan kişi Şüpheli sıfatı alarak , şikayete konu olaylar Cumhuriyet Savcılıkları tarafından araştırılmaktadır. Sonuç olarak ta hakkında ihbar ve şikayette bulunulan kişinin ihbar yada şikayet olunan suçu işlemediğine savcılık karar verirse hakkında yine de Şüpheli sıfatı ile Takipsizlik Kararı (dava açılmama kararı) verilmektedir.
            Ceza Muhakemesi Kanunun 158. Maddesi karşısında ;  müvekkil Yüreğir Belediye Başkanı sayın Mahmut Çelikcan , kimliği belli olmayan bir kişinin asılsız şikayeti dolayısı ile nasıl şüpheli sıfatı ile soruşturmaya tabi kalmış ise bu haberi yapan Adana Haber Merkezi adlı internet sitesinin herhangi bir çalışanı hakkında da bu şekilde asılsız bir şikayet yapılsa o kişi de şüpheli sıfatı ile soruşturma geçirmek zorunda kalacaktır. 
            Ceza Muhakemesi Kanunun 158. Maddesinde ki bu eksiklik ve insanların şüpheli sıfatı ile yok yere soruşturma geçirmesi , haksız yere lekelenmesi insanların mağduriyetine sebep olduğundan Ak Parti İktidarı bu mağduriyetlerin giderilmesi açısından insanların LEKELENMEME hakkını da gözeterek 15.08.2017 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren 694 sayılı KHK 145. Maddesi ile Ceza Muhakemesi Kanunun 158. Maddesine ek madde getirmiştir. Bu ek madde ile somut suçlama yoksa şikayet edilene şüpheli sıfatının verilmeyeceği, somut delilden uzak ve genel ibarelerle suçlanan bireyin lekelenmeme hakkının korunmasının amaçlandığı görülmektedir. Böylece, her şikayet edilen şüpheli sayılmayacak ve “şüpheli” sıfatıyla ifadesine başvurulmayacaktır.
            Adana Cumhuriyet Savcılığının 2017/34629 soruşturma nosunda kayıtlı kimliği tespit edilemeyen şikayet dilekçesi de bu yeni düzenlemeden yaklaşık bir yıl önce savcılığa gönderilmiş olup müvekkil bu sebeple de mağdur edilmiştir.
            Yukarıda açıkladığımız sebeplerle adanahabermerkezi.com adlı internet sitesinde müvekkil Yüreğir Belediye Başkanı sayın Mahmut Çelikcan ile ilgili basın ahlak ve etiğinden uzak , müvekkili kamuoyu nezdinde suçlu göstermeye çalışan bu haber ile ilgili hertürlü hukuki yollara başvuru hakkımızı da saklı tuttuğumuzu bildirerek , Kamuoynu bilgilendirme adına müvekkilim adına bu açıklamayı yapma zarureti hasıl olmuştur.
 
            Açıklamamızın sitenizde yayınlanması için gereğini talep ederim. 18.09.2017
 
 
                                                                                              Yüreğir Belediye Başkanı
                                                                                              Mahmut Çelikcan Vekili
                                                                                              Av. H. Bahadır BALCILAR