İsmetİnönü'nün kızı Özden Toker'i dinleyenler tarihi canlı tanığındanöğrenme fırsatı buldu. Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı ve Mustafa Kemal Atatürk'ünsilah arkadaşı İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker ile torunu CHP AnkaraMilletvekili Gülsün Bilgehan Toker, Cumhuriyet Halk Partisi İlBinası'nda partililerle sohbet etti. Doktora tezini İsmet İnönü ileilgili yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili FarukLoğoğlu'nun katıldığı anma etkinliğinde ilk sözü alan CHP İl BaşkanıZeydan Karalar, ölümünün 38. yıldönümünde İsmet İnönü'nün yaşam tarzı,politik duruşu, askeri ve diplomatik başarıları ile hayat felsefesininmutlaka hatırlanması gerektiğini belirtti. Karalar, "İsmet İnönü'yüanmanın çok önemli olduğu günlerden geçiyoruz. Söz demokratlar bugünkimin sayesinde devlet adamlığı yapabildiklerini biz kez dahahatırlasınlar" dedi.
TÜRKİYE'YE DEMOKRASİYİ GETİRDİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu da İsmet İnönü'nün TürkiyeCumhuriyeti ile eşdeğer anlam taşıdığını söyledi. Loğoğlu sözlerinişöyle sürdürdü: "Ülkesine asker, devlet adamı, politikacı olarak katkıyapmıştır. Kurtuluş Savaşı, Mudanya ve Lozan Antlaşmaları'ndaki büyükkatkılarının yanı sıra Türkiye'yi 2. Dünya Savaşı'na sokmamabaşarısını göstererek, ülkenin bugünlerinde önemli payı olmuştur. Enönemli katkısı ise Türkiye'ye demokrasiyi getirmiş olmasıdır."
NAMUSLULAR CESUR OLMALI
İsmet İnönü'nün torunu Gülsun Bilgehan Toker ise İnönü'nün "Namuslularda en az namussuzlar kadar cesur olmalıdır" sözünü hatırlatarakbaşladığı konuşmasında İsmet İnönü'nün demokrasiye geçiş aşamasındayaptığı katkıyı anlattı ve İnönü'nün seçimleri kaybetmesinin ardındanyaptığı konuşmada kullandığı "Seçimleri kaybettim ama bu yenilgi benimen büyük zaferimdir" cümlesine vurgu yaptı.
TARİHİN CANLI TANIĞI
İsmet İnönü'nün kızı İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, babasıylaAtatürk'ün Pembe Keşk'te buluşmalarıyla ilgili anılarını anlattı veson derece etkileyici ayrıntılara değindi. CHP'lilerin tarihi canlıtanığından dinleme fırsatı bulduğu etkinlikte Özden Toker babasındançok, evlerine sık sık gelen ve yemek sofrasına oturan Atatürk'üanlattı. Atatürk'ün manevi kızı Ülkü'den birkaç yaş büyük olduğunubelirten Özden Toker'in şunları söyledi: "Kendimi bildim bileliAtatürk çevremdeydi. Bizim eve Ülkü'yle gelirdi. Yemek zamanına kadarbiz Ülkü'yle oynardık. Yemek zamanı bizi de masaya çağırırlardı.Atatürk'ün bulunduğu masada oturtulurduk. 'O zamanlar bizi neden omasaya oturturlardı?' diye bugün kendime sorarım. Sanırım bunlarısizlere anlatabilmem için oturtuldum o günlerde Atatürk'ün bulunduğumasaya. Atatürk Pembe Köşk'e haftada birkaç gün gelirdi. Önce haberyollatır, evin hazırlıklı olup olmadığını öğrenirdi. Annem çoğu zaman30 kişilik masayı donatacak şekilde hazırlıklı olurdu. Ama Atatürk'ünzaman zaman kendi sandviçlerini, hatta dolmaları bile getirdiğisöylenirdi. Babamla Atatürk birkaç el bilardo oynar sonra yemeğeotururlardı. Atatürk herkesle teker teker konuşur, masadaki herkesinilgilendiği konularla ilgili sohbet açardı. Atatürk çocuklarlakonuşurken, onlardan soru sormaları ister, kimsenin fikrinitartışmadan, olduğu gibi kabul etmemelerini, kendi düşünceleriniüretmelerini isterdi."