CHP Adana Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ali Demirçalı, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat’ı TBMM gündemine taşıdı. Demirçalı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a 4 soru yöneltti, “28 Şubat sürecinde ordudan atılanlardan, başvurusu reddedilen kişi var mıdır?” diye sordu.

Demirçalı, TBMM Başkanlığına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yazılı olarak yanıtlanmasını istediği soru önergesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’na geçici bir madde eklenerek TSK ile ilişiği kesilen askeri personelin bir kısım özlük haklarının iadesinin amaçlandığını ifade etti. Demirçalı, sözkonusu yasa değişikliğinden sonra Milli Savunma Bakanlığına 4 bin 606 kişinin başvurduğunu, bunlardan bin 542 kişinin başvurusunun kabul edildiğini, geriye kalan 3 bin 64 kişinin başvurusunun reddedildiğini söyledi. CHP milletvekili Ali Demirçalı TBMM Başkanlığına verdiği ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yazılı olarak yanıtlanmasını istediği soru önergesinde şöyle dedi:

“10.3.2011 tarihinde,6191 sayılı kanun ile 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na Geçici: 32. Madde eklenmiştir. Söz konusu madde ile 12 Mart 1971 tarihinden itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ilişiği kesilen askeri personelin bir kısım özlük haklarının iadesi amaçlanmıştır.

Geçici 32. Madde öncesinde; YAŞ kararları, o dönemde iç yargıya kapalı olmasına rağmen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yolu açıktır. Bilindiği gibi AİHM, iç hukukun üzerinde bir yargılama yoludur ve yargı sistemimizin bir parçasıdır. Bu vesileyle 28 Şubat dönemi YAŞ kararlarının bir kısmı için AİHM ‘ne müracaat edilmiş, fakat talepleri red edilmiştir.

Ancak bakanlığınız, YAŞ kararı ile TSK‘dan ihraç edilenlere bu şekilde yargı yolu açık olmasına rağmen, YAŞ mağdurlarının başvurularını kabul etmiş ve özlük haklarını vermiştir.

 

12 Mart 1971 döneminde ihraç edilen TSK mensuplarının talepleri ise “yargı denetimine açık işlem” olduğu gerekçesiyle bakanlığınız tarafından RED edilmiştir.

 

Söz konusu hüküm gereğince, Milli Savunma Bakanlığına 4606 kişi başvurmuş, bunlardan 1542 kişinin başvurusu kabul edilmiş, geriye kalan 3064 kişinin başvurusu reddedilmiştir.

 

Sonuç olarak, 12 Mart darbesi döneminde, genellikle sol görüşü benimsedikleri gerekçesi ile ordudan atılan kişilerin tamamı ile daha sonraki dönemlerde, kararname yoluyla ordudan atılanlar, haklarında yapılan işleme karşı yargı yolunun açık olduğu gerekçesi ile 6191 sayılı yasadan yararlandırılmamıştır.

 

Yargı yolunun açık ya da kapalı olmasına göre hüküm tesis edilmesi, anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmuştur. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 14. maddesindeki ayrımcılık yasağı da ihlal edilmiştir. Bu durum, kanunun amacı ile de bağdaşmamaktadır.

 

BAKAN YILMAZ’A 4 SORU

 

CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’dan yazılı yanıtlamasını istediği 4 soru şöyle:

 

“1- Dün TSK mağduru olanlar, bugün AKP mağduru olmaktalar. Bu ayrımcılığı gidermek için bakanlığınız kararlarını gözden geçirecek midir?

 

2-Yeni bir yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

 

3-Haklarında yapmış olduğunuz inceleme sonucunda, yargı yolunun açık olduğu gerekçesi ile başvuruları kabul edilmeyen kişilere hangi kriterler uygulanmıştır.

 

4- 28 Şubat sürecinde ordudan atılanlardan, başvurusu reddedilen kişi var mıdır?”