Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik öngören iki kanun teklifinde, kanunda yer alan "toplu görüşme" ibarelerinin "toplu sözleşme" olarak değiştirilmesi ve "kamuda çalışan memurların uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan grev haklarını kullanmalarının önündeki engelin kaldırılması" öngörülüyor.

CHP'li Güvel tarafından hazırlanan iki ayrı kanun teklifinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda değişiklik öngörüldü. Tekliflerin gerekçesinde, temel insan hakları içerisinde yer alan sendikal hakların, özgür biçimde örgütlenme, toplu sözleşme yapma ve grev hakkını kapsadığı ifade edildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye konusunda verdiği iki kararda Avrupa Sosyal Şartı'na atıf yapılarak "Grev yapma hakkı hiç kuşkusuz en önemli sendikal haklardan birini teşkil etmektedir." hükmünün yer aldığı kaydedilen gerekçede şöyle denildi:

"Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine göre sözleşmeci devletler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kesinleşen kararlara uymakla yükümlüdürler. Kamuda çalışan memurların grev haklarını kullanmalarının önünde Anayasal engel olmadığı görüşü hukukçular arasında ağırlık kazanmıştır. AİHM kararlarının ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerin de gösterdiği üzere kamu görevlilerinin grev hakkının düzenlenmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. 657 sayılı kanunun 27'inci maddesiyle Devlet memurlarının greve karar vermeleri, grev tertiplemeleri, ilan etmeleri, bu yolda propaganda yapmaları herhangi bir greve veya grev teşebbüsüne katılmaları, grevi desteklemeleri yasaklanmıştır. Temel insan haklarının kullanımı açısından söz konusu yasak hükmünün kaldırılması gereği ortaya çıkmaktadır."

Teklifte, 657 sayılı kanunda memura grev hakkıyla ilgili engelin kaldırılmasının amaçlandığı vurgulanırken, 4688 sayılı kanunda değişiklik öngören kanun teklifinde ise "Kamu çalışanları da dahil olmak üzere bütün çalışanların toplu sözleşme yapma hakkı, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün temel sözleşmeleri arasında sayılan 98 sayılı Sözleşmesinde yer almaktadır."denildi. Teklifte ise "toplu görüşme' ibaresinin "toplu sözleşme' ifadesiyle değiştirilmesi öngörüldü. Teklife göre, toplu sözleşme görüşmelerinin uzlaşma ile sonuçlanmaması halinde kamu görevlilerinin başvurabileceği yol "grev' olarak tanımlanırken, sendika ve konfederasyonlara da grev kararı alma ve idare etme yetkisi veriliyor.