CHP Adana Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ali Demirçalı, AKP’nin iktidara geldiği dönemde hızlanan ve günümüzde hız kesmeden devam eden Kamu mallarının tasfiyesi ve Kamu yararı ilkesi adına istismar edilmesinin, telafisi güç bir noktaya geldiğini belirtti.

Demirçalı,  TBMM Başkanlığına verdiği ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesinde, özelleştirmeye konu olan kuruluşlara ait bina ve arazilerin mahalli idarelere ya da Kamu Kurumlarına ya da Vakıflara tahsis işlemlerinin, Kanunun ilgili maddesindeki "Kamu yararı" ilkesine göre yapıldığı için, kolayca istismar edilebilir durumda olduğunu kaydetti. Demirçalı, şöyle dedi:

“Hükümetinizin, iktidara geldiği dönemde hızlanan ve günümüzde hız kesmeden devam eden Kamu mallarının tasfiyesi ve Kamu yararı ilkesi adına istismar edilmesi, telafisi güç bir noktaya gelmiştir.

Bu istismarların yaşandığı kuruluşların başında da Karayolları Genel Müdürlüğü olduğu kamuoyu tarafından yakinen bilinmektedir.

Daha önce bu kuruma ait Zircirlikuyu semtindeki arazi Zorlu Grubuna satılarak büyük tepkiler çekmiş, bu satış mahkemelik olmuştu. Bu satıştan sonra Kavacık semtinde bulunan Karayolları arazisi önce Milli Emlak’a devredildi, ardından 49 yıllığına Metropolitan Eğitim ve Sağlık Vakfına kiralandı. Ayrıca aynı Vakfa, Tekel’in özelleştirilmesinden sonra Unkapanı’nda bulunan Tekel Genel Müdürlüğü binası da 49 yıllığına kiralanmıştı.

Sırada ise, Karayollarına ait Küçükyalı’daki 60 yıllık 130 dönüm kıymetli arazinin aynı gerekçe ile “kamu yararı” adına devredileceği konuşulmaktadır.

Bu kentin yoksul insanları bir günün 4 saatini yollarda perişan geçirmektedir. İş ve üretime hiçbir yatırım yapmadan, adım başı alışveriş merkezleri yapıp, halkın tamamı borçlandırılırken, milli gelirimizin 10.000 dolarlara dayandığı söylemi, ana kucağında açlıktan ölen, evsizleri, sokakta soğukta donan, işsizliğin ve sefaletin diz boyu olduğu bu kente kime ne kadar yaramaktadır.

TEKEL'in Unkapanı binası ve Karayollarının Kavacık'ta ki arazisinde  Medipolitan Vakfı, Maltepe Sigara Fabrikası arazisinde, yönetiminde halen iktidardaki partinin bakan ve milletvekillerinin de bulunduğu Bilim ve Sanat Vakfı en son olarak da asırlık Halkalı Ziraat Okulu'nun arazisinde İlim Yayma Vakfı karşımıza çıkmaktadır. Küçükyalı karayolları arazisi için de cemaatin Medeniyet Üniversitesi'nin adı geçmektedir.”

 

CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı,  Karayollarının Küçükyalı’daki idari binasında 1.5 trilyon liralık harcama yapıldıktan sonra taşınmasından sonra bu arazinin Medeniyet Üniversitesi’ne tahsis edileceğinin konuşulduğunu ifade ederek Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bu arazinin durumuna açıklık getirmesini isteyerek 3 sorunun yazılı olarak yanıtlamasını istedi.

KARAYOLLARI ARAZİSİNİN DURUMU NEDİR?

 

“1-Küçükyalı’ da ki arazide bulunan idari binada 1,5 trilyon harcanarak yapılan konferans salonu kullanıma dahi açılmadan, Küçükyalı’da ki karayolları neden Hasdal/Kâğıthane bölgesine taşınmıştır?

2- Küçükyalı Karayolları 1. Bölge kapatılarak Hasdal’a taşınmış olması bu değerli arazinin satılacak olmasının göstergesi midir?

3- Küçükyalı karayolları arazisi satışında Medeniyet Üniversitesi'nin adı geçmektedir. “